Képviselőink

Janiczak Dávid

a Jobbik alelnöke, Ózd város polgármestere

" És most figyelj ide...

most csak egyetlen búzaszem kell, egyetlen egy.

Ezt most beteszem a többi közé... Látod a mérleg nyelvét?

Ez az egy búzaszem elég volt, ez az egyetlenegy búzaszem,

és a jó győzött a rossz fölött."

/Wass Albert/

Képek

Videók

Kedvenc könyvek

Életrajz

A nevem helyes ejtése: Janicsak (Eredetéről legalul írok bővebben)

1987. március 4-én születtem Ózdon, édesanyám borsodbótai, édesapám a lengyelországi Lipnica Wiełka (Alsólipnicza) szülötte. Az Ózdi Kohászati Üzemek hozta a városba, ahol megismerte édesanyámat, és 1986-ban úgy döntöttek életet adnak nekem. Gyerekkoromban a legózás utáni kedvenc időtöltésem a parlamenti közvetítések nézése volt a televízión keresztül. Később a Forma-1 is elkezdett érdekelni. Általános iskolai tanulmányaimat az ózdi Szabó Lőrinc Általános Iskolában végeztem, tanáraim láttak bennem némi reménységet, így ösztönöztek, hogy minél jobb iskolába menjek továbbtanulni. A Bródy Imre Szakközépiskolát választottam, ahol a kezdeti nehézségek után szín jelesre érettségiztem. Életem egyik legjelentősebb szakasza volt ez, hiszen az ott tanító tanárok, nem csak tanárok voltak hanem valódi nevelők. Olyan értékeket, elméleteket és gondolkodásmódot adtak át, melyeket mind a mai napig alkalmazok, vallok és értékelek. Jelentősen hozzájárultak szellemi és lelki fejlődésemhez, ezúton is hálásan köszönöm nekik fáradozásukat, talán nem volt hiábavaló, de ezt majd mások megítélik.

Az érettségi vizsgák után az ELTE fizikus-mérnök szakán kívántam folytatni tanulmányaimat, lévén a matematika és a fizika voltak a kedvenc tárgyaim a középiskolában. Ám ezen tárgyak az ELTE szintjén már nem nyerték el a tetszésemet, ahogyan a nagyvárosi forgatag sem, és már hetek múltán erősen hazavágyódtam, éreztem, hogy nem a kijelölt utamon haladok. Már évek óta fotóztam öncélúan, arra gondoltam, kitanulom a fotográfus szakmát. Így a kollégiumot és az egyetemet hátrahagyva egy vonatra ülve Miskolc felé robogtam egyenest a Szemere Bertalan Szakközépiskolába, ahol indult ilyen képzés. Ott közölték velem, hogy már nem tudnak átvenni, várjam meg a következő évfolyamot. Így tettem.

2005-2006-ban, ahogy fogalmazni szoktam a való élet nevelt tovább. Először hitelügyintéző, majd műszaki eladó voltam egy ózdi, majd kazincbarcikai műszaki áruházban. Ezt követően zöldséges az ózdi indító (autóbuszállomás) mellett egy fa bódéban, majd Bolyok városrészben.

A 2006-os ősz már sűrűbben kezdődött. Elkezdtem a fotós képzést Miskolcon, bejártam minden nap, közben felvettek az egri Eszterházy Károly Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakára levelező tagozaton. Októberben megválasztottak az Ózd Városi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökévé, majd március 4-én az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat képviselőjévé.

2008-ban végeztem nappali tanulmányaimmal, így ismét a munkavilágába tartottam. Előbb egy hipermarket állandó éjszakás árellenőre voltam, majd az Ózd-Gömöri Szuperinfó tördelő szerkesztőjeként folytattam. Miután egy külföldi cég ezt átvette, a központosítás révén megszűnt az állásom. Ekkor Kazincbarcikán a Pepe Copy Kft. dizájnere lettem, amit már önként hagytam ott 2010 év elején. Saját hirdető újságot szerettem volna Ózdon indítani, de ez tőke hiányában nem volt tartósan megvalósítható.

2009-ben léptem be a Jobbik ózdi alapszervezetébe, miután egy szabadtéri kampányrendezvényükön megismerkedtem elveikkel, programpontjaikkal és azok egyeztek az én elképzeléseimmel. A 2010-es választásokon jelöltünk Kisgergely András kampányfőnökeként tevékenykedtem, ami nagy sok időt és energiát igényelt, viszont épp ennek kapcsán láthattam bele mélyebben a politikai életbe. Ekkoriban jobb híján pizzafutárként és kovácsinasként dolgoztam, hogy számláimat és megélhetésemet fedezni tudjam. Nem vetettem meg soha az alacsony bérű munkákat sem, mert a semmitől minden több.

2011-ben jelentkeztem az Arlói-tó kemping vezetőjének egy meghirdetett pályázaton, ahol két körös szelekció után engem választottak. Három évig vezettem a kempinget, fél évig magát a céget is. Az ott élők és a kijáró vendégek szerint eredményesen, hisz újra látogatható és élvezhető lett az új nevet is kapott Suvadás Liget és Hableány Vendéglője. Több új, rendezvényt szerveztem, ezrek érezték jól magukat a Ligetben.

2012-ben ötödmagammal újjáalapítottam a Jobbik korábban feloszlatott ózdi alapszervezetét, innentől elkezdtünk egy új, sokkal népszerűbb és sokkal tevékenyebb politikát folytatni a városban.

2013-ban a Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület marketing menedzsereként folytattam, ahol egész Szilvásvárad idegenforgalmának stabilizálásán és további fellendítésén, fejlesztésén dolgoztam kolléganőmmel. Átvettük az évtizedes múltra visszatekintő szilvásváradi rendezvények szervezését is.

2014. október 12-én 66 szavazat különbséggel, majd a FIDESZ-KDNP „hitetlenkedése” miatti megismételt választás alkalmával november 9-én 5223 szavazat különbséggel, 10 299 támogató szavazat (64,44%) mellett, Ózd város polgármesterévé választottak. Azóta a várost és lakóit szolgálom életem majd minden percében. Nincs számomra nemesebb hivatás, mint az embertársaimért dolgozni, az ő életük javításán munkálkodni. Kihívásokkal teli feladat, de nincs, ami érdemesebb lenne!

Ózd a mi városunk, nem lehet máshol az otthonunk,
Ózdot felemeljük, be soha sem hódolunk!

A Janiczak [ejtsd: Janicsak] név eredetét konkrétan nem találtam meg, de megtaláltam a Janiczek név eredetét, ami szerintem - egy betű különbség mellett - hasonló jelentéssel és eredettel bírhat mint az én Janiczak nevem:

"Janiczek means basically "son of little John." Jan is the Polish form of the name "John," and if you add the patronymic suffix -icz to it you have Janicz, "son of John." But Poles love to add suffixes, and once the name Janicz existed it was only a matter of time before we had Janiczek, formed by adding a diminutive suffix, -ek, to that name. So it's Jan + -icz- + -ek = Janiczek, "son of the son of John," or "little John's son." This surname appears in Polish legal records as far back as 1567. As of 1990 there were 1,520 Polish citizens by this name, living all over the country -- after all, the name could get started anywhere they spoke Polish and there were guy's name "Jan" who had sons."

Javasolt hírek

Látszik, hogy a Fidesz-KDNP mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet korrupt kormányzásáról, és a közpénzek ell

Országos elnökség

Képviselőink