A Fidesz cserbenhagyta az adósokat – ismét

2013-03-25 21:05

Miközben az Orbán-kormány az elesettek védelmezőjének szerepében tetszeleg, ismételten megtagadták a segítő kéz nyújtását a rászoruló adósoknak. Még a tárgysorozatba vételét sem támogatták javaslatomnak, mely azt célozta, hogy az önhibájukon kívül adóssá vált személyeknek ne lehessen úgy leemelni a bankszámlájukon lévő összeget, hogy azon ne maradjon semmi, vagy esetleg a számlán tartozás keletkezzen. A javaslat értelmében a végrehajtónak és a hitelintézetnek úgy kell a végrehajtást elvégeznie, hogy a számlán legalább a minimálbérnek megfelelő összeg maradjon.

A törvényjavaslatot a pécsi fizetős parkolást korábban végző cég, a Gámán Kft. gátlástalan eljárásai ihlették. A legkirívóbb eset egy pécsi tanárnőnél alkalmazott 1 millió 248 ezer forintos inkasszó volt mindössze néhány elmaradt parkolási bírságért. A tisztességtelen magatartása miatt Pécsről már kitessékelt Gámán Kft. több mint 16 ezer végrehajtást kért a pécsi lakosok ellen, nem egy esetben egész családokat gyakorlatilag nincstelenné téve.

A tavaly benyújtott hasonló javaslatot akkor azért nem támogatta az alkotmányügyi bizottság, mert véleményük szerint rossz helyen módosította volna a végrehajtási törvényt, de a felvetést a képviselők helyeselték és jövendőbeli támogatásukról biztosítottak. A támogató hangnemen felbuzdulva a Jobbik részletesebben is kidolgozta az előterjesztést és újra benyújtotta azt, de az ígéret ellenére a kormánypárti képviselők mégsem szavazták meg a tárgysorozatba vételt.

Arcpirító, hogy a Fidesz újból nem támogatott egy, az emberek helyzetén segíteni igyekvő javaslatot. A helyzetet még felháborítóbbá teszi, hogy a kormánypártok is elismerik, valós a problémáról van szó, ám ennek ellenére maradnak tétlenek. A Fidesz immár sokadjára hatalmi presztízskérdést csinál egy, a magyar embereket jelentősen érintő ügyből, és szépen hangzó ígéretei ellenére mégis az út szélén hagyja a legnehezebb helyzetben lévőket.

Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője

jobbik.hu