Uniós szabály miatt nem garantált a közszolgák fizetése

2013-04-24 16:52

Egy jobbikos javaslat biztosította volna, hogy a közszolgáltatásban dolgozóknak a Bérgarancia Alapon túl állami garancia is biztosítsa jogos járandóságukat. A Fidesz–KDNP szerint jó a mostani szabályozás, és az EU sem enged többet.

Bertha Szilvia a Jobbik nevében határozati javaslatot nyújtott be, melyben arra hívta fel a kormányt, hogy a valóban közérdekű, társadalmilag kiemelten hasznos vagy közszolgáltatást nyújtó vállalatok felszámolása esetén az állam vállaljon további garanciát a bérek kifizetésére. Így a szükséges és indokolt mértékben a tevékenység fenntartható lett volna, a leállás pedig nem egyik napról a másikra történne meg. A nemzeti párt elképzelőse szerint a munkavállalókkal szemben fennálló kiegyenlítetlen bértartozást az állam állná, ez a segítség pedig a felszámolás álló cég által visszatérítendő támogatás lett volna.

Számos esetben előfordult, hogy a felszámolás alatt álló cégnél (például a borsodi, berentei vagy tiszapalkonyi erőművek) hitegették a dolgozókat a munkabér kifizetésével. A munkavállalók pedig többnyire nem mernek felmondani, mert még reménykednek mind a pár hónapig kitartó munkában és fizetésben, mind az elbocsájtásuk esetén járó végkielégítésben, illetve azt is tudják, hogy a környéken nem találnak munkát. Ezek a családok minden tartalékukat felélik, a végén pedig sem bért, sem végkielégítést nem kapnak.

A Fidesz–KDNP azonban leszavazta a Jobbik javaslatát, nem kívánták megszüntetni a dolgozók kihasználhatóságát. A minisztérium képviselője szerint a jelenlegi szabályozás megfelel az EU direktíváknak, a Bérgarancia Alapon túl további garancia nyújtását pedig szerintük egyéb uniós szabályozások nem teszik lehetővé, továbbá a diszkrimináció és a tiltott állami támogatás vádja is felmerülhetne. Nem tudni – véli a nemzeti radikális képviselő –, hogy a Fidesz tisztességes családokat miért engedi tönkremenni, hiszen a rezsicsökkentés miatt kieső profitot ezek a cégek elbocsátásokkal kívánják visszatermelni. Példaként említette, hogy a DÉMÁSZ 400 fős leépítést tervez.

Bertha Szilvia kiemelte: a Fidesznek nem csak fogyasztói, hanem munkavállalói oldalról is garanciát kellett volna vállalnia a rezsicsökkentés kapcsán. A Jobbik ezzel a határozati javaslattal ezt szerette volna megteremteni.

DZ

alfahir.hu - jobbik.hu