Híreink

Uniós szabály miatt nem garantált a közszolgák fizetése

2013-04-24 16:52
-A +A

Egy jobbikos javaslat biztosította volna, hogy a közszolgáltatásban dolgozóknak a Bérgarancia Alapon túl állami garancia is biztosítsa jogos járandóságukat. A Fidesz–KDNP szerint jó a mostani szabályozás, és az EU sem enged többet.

Bertha Szilvia a Jobbik nevében határozati javaslatot nyújtott be, melyben arra hívta fel a kormányt, hogy a valóban közérdekű, társadalmilag kiemelten hasznos vagy közszolgáltatást nyújtó vállalatok felszámolása esetén az állam vállaljon további garanciát a bérek kifizetésére. Így a szükséges és indokolt mértékben a tevékenység fenntartható lett volna, a leállás pedig nem egyik napról a másikra történne meg. A nemzeti párt elképzelőse szerint a munkavállalókkal szemben fennálló kiegyenlítetlen bértartozást az állam állná, ez a segítség pedig a felszámolás álló cég által visszatérítendő támogatás lett volna.

Számos esetben előfordult, hogy a felszámolás alatt álló cégnél (például a borsodi, berentei vagy tiszapalkonyi erőművek) hitegették a dolgozókat a munkabér kifizetésével. A munkavállalók pedig többnyire nem mernek felmondani, mert még reménykednek mind a pár hónapig kitartó munkában és fizetésben, mind az elbocsájtásuk esetén járó végkielégítésben, illetve azt is tudják, hogy a környéken nem találnak munkát. Ezek a családok minden tartalékukat felélik, a végén pedig sem bért, sem végkielégítést nem kapnak.

A Fidesz–KDNP azonban leszavazta a Jobbik javaslatát, nem kívánták megszüntetni a dolgozók kihasználhatóságát. A minisztérium képviselője szerint a jelenlegi szabályozás megfelel az EU direktíváknak, a Bérgarancia Alapon túl további garancia nyújtását pedig szerintük egyéb uniós szabályozások nem teszik lehetővé, továbbá a diszkrimináció és a tiltott állami támogatás vádja is felmerülhetne. Nem tudni – véli a nemzeti radikális képviselő –, hogy a Fidesz tisztességes családokat miért engedi tönkremenni, hiszen a rezsicsökkentés miatt kieső profitot ezek a cégek elbocsátásokkal kívánják visszatermelni. Példaként említette, hogy a DÉMÁSZ 400 fős leépítést tervez.

Bertha Szilvia kiemelte: a Fidesznek nem csak fogyasztói, hanem munkavállalói oldalról is garanciát kellett volna vállalnia a rezsicsökkentés kapcsán. A Jobbik ezzel a határozati javaslattal ezt szerette volna megteremteni.

DZ

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Az MSZP-nek azt tanácsoljuk, hogy forgassák szorgalommal a Munka Törvénykönyvét, és végre legalább egyszer olvassák végi
2012-ben a munkaügyi felügyelőségek több mint 19 ezer munkáltatót ellenőriztek, és csaknem 70 százalékuknál találtak jog
Bertha Szilvia: Megéri?
Az elmúlt évtizedben egyedi kormánydöntések keretében, több száz, esetenként milliárdos nagyságrendű támogatást kapott j

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Dunaújváros pénzzel hálálta meg szociális dolgozóinak a megfeszített munkát, de az önkormányzat által adott rendkívüli juttatásra rótt állami adók nélkül több kerülhetett volna az emberek zsebébe.
Folytatódik a kormánymédia bírósági vesszőfutása.

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 August