Gaudi az ET-ben: Románia visszatartja az egyházi javakat

2013-04-30 12:14

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai ülésén, az Erőszak a vallási közösségek elleni jelentés vitájában Gaudi-Nagy Tamás jobbikos politikus rámutatott: a lelkiismereti és vallásszabadság garantálása arra kötelezi a tagállamokat, hogy a hátrányos megkülönböztetést elkerüljék és a vallási közösségek elleni erőszakkal szemben fellépjenek.

Sajnálatos módon még Európában is vannak szomorú példái a vallási közösségek elleni erőszaknak és hátrányos megkülönböztetésnek, amelyek mögött sokszor nemzetiségi elnyomás is meghúzódik - hívta fel figyelmet. Az igazságtalan békediktátumok következtében hazájától elszakított és önrendelkezési jogától megfosztott magyar közösségek vallásszabadsága is jelentős mértékben sérült. A kommunizmus ideje alatt a magyar kapcsolódású egyházak vagyonának jelentős részét államosították - emlékeztetett Gaudi.

A nemzeti radikális honatya elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia bár most ünnepli az Európa Tanácshoz csatlakozásának 20. évfordulóját, megszegve a Parlamenti Közgyűlés által előírt és vállalt kötelezettségét, a mai napig csak töredékét szolgáltatta vissza az elkobzott egyházi javaknak, az igények többségét még el sem bírálták, és természetben csak a javak kb. 3 százaléka került vissza. A magyar képviselő az Emberi Jogok Európai Bírósága által már többször elmarasztalt Romániát felszólította, hogy a visszaszolgáltatási kötelezettségnek haladéktalanul tegyen eleget.

Gaudi-Nagy Tamás emellett a közgyűlés elé tárta a délvidéki magyarok elleni atrocitások ügyét, mivel ezen támadások egy része, miséről hazafelé tartó hívők, templomok és felekezeti temetők ellen irányul. Utalt a Kárpátalján néhány hete ukrán soviniszták által véghez vitt erőszakos cselekményekre, amelyek templomok környékén kokárdát viselő fiatalok és nemzeti ünnepen résztvevő hívők ellen irányultak.

alfahir.hu - jobbik.hu