Kárpátaljai ruszinok állnak ki a Jobbik mellett

2013-09-05 19:22

Az alfahir.hu kedden beszámolt róla, hogy a Podkarpatska Rus nevű ruszin szervezet a Jobbik és a Szvoboda ukrán párt kárpátaljai tevékenységének betiltását követelte. A kárpátaljai ruszinok megyei szövetségének vezetője, Ladislav Lecovics csütörtökön felháborodásának adott hangot, hogy a Kárpátalja népeihez toleráns Jobbikot a soviniszta Szvobodával említették egy lapon.

Lecovics véleménye szerint Kárpátalja lakosságának nagyobb részét a ruszinság képezi, akik ezer éve különböző nemzetiségekkel élnek együtt. Mint írja, a ruszinok egy kulturált és toleráns nép, amely minden nemzetiséggel békében él. "Nagyon szoros kötelék fűz minket a magyarokhoz. Mi támogatjuk a Jobbik kárpátaljai tevékenységét, mert céljaink és nézeteink egyeznek!" - olvasható a mukachevo.net ukrán nyelvű hírportálon.

"A ruszinok elítélik a soviniszta-nacionalista Szvoboda párt tevékenységét, akik valóban nemzetiségi viszályt szítnak. Tűrhetetlen dolgokat művelnek, nevezetes ruszin és magyar vezetők emlékműveit rongálják meg, összefirkálják házak falait különböző feliratokkal, ruszin-és magyarellenes tüntetéseket rendeznek" - írja a megyei vezető.

Ladislav Lecovics szerint senkinek nincs joga, hogy Kárpátalja lakosságának nevében elitélje a Jobbik tevékenységét, hisz a Jobbik nagyon toleráns Kárpátalja népeihez.

alfahir.hu - jobbik.hu