Híreink

Szülői és tanári panaszok bizonyítják a közoktatás káoszát

2013-09-23 08:42
-A +A
MTI Fotó: Rosta Tibor

Szülők és pedagógusok által írt panaszlevelek tömegét kapja a Jobbik. Mind-mind arról tanúskodik, a nemzeti párt által előre látott káosz bekövetkezett, az iskolák „KLIK”-esedése csak rontott a közoktatás színvonalán.

A Jobbik számos panaszkodó hangvételű levelet kapott mind a szülőktől, mind a pedagógusoktól – közölte szombati sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a nemzeti párt oktatási szakpolitikusa. A szülők iskolai eszközhiányra panaszkodnak, mint a képviselő asszony mondta, van olyan hely, ahol a szülőknek kell biztosítaniuk a fénymásolópapírt vagy a mosdóba a szappant. Több járásban is panaszkodnak az eddig létező, de most megszüntetett iskolabusz hiányára. Sok helyütt gondot jelent a tartós tankönyvek bevezetése. Azokat ugyanis a szülőknek annak ellenére kell kifizetniük, hogy előzetesen nem lehetett belekalkulálni az iskolakezdés költségeibe. Ez 8-12 ezer forintot jelent családonként – hívta fel a figyelmet Dúró.

Szintén súlyos problémák adódtak a mindennapos testnevelés rendszerével. Van olyan iskola, ahol az első osztályosoknak a 7. órában kell testnevelésórán rész venniük. Ráadásul olyan abszurd helyzet is előáll néhol, hogy előtte két lyukasórájuk is van. A Jobbik politikusa felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekek sokszor a folyosón vagy az udvaron kell, hogy tornázzanak, ugyanis nem történt előzetes felmérés, hogy a helyi sportegyesületekkel együttműködve be tudják-e vezetni ezt a rendszert. Ráadásul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megszüntette azt a gyakorlatot, hogy az úszást elfogadják mint a napi testnevelésórát kiváltó elfoglaltságot.

Az egész napos bentmaradást bevezető rendszer is rugalmatlan – tolmácsolta a szülők panaszát Dúró Dóra. Nincs lehetőség arra, hogy a hét egyik napján a diákok az iskolában töltsék a délutánt, más napokon pedig a szülők elkérjék őket egy szakkörre, edzésre.

A pedagógusi panaszokra áttérve Dúró Dóra a tanárok munkakörülményeire hívta fel a figyelmet elsőként. A tanároknak a heti 32 órás munkaidőt ténylegesen bent kell tölteniük, szűk a tanári szoba, és annak légköre egészen más, mintha ugyanazt a munkát otthon végezné el a tanár. Tehát ez a rendszer is szintén teljesen rugalmatlan – hangsúlyozta. A tanári juttatásokra áttérve a kormányzat szemére vetette, hogy idén minden tanár Pedagógus I. besorolás alá kerül, és nem jogosultak illetménykiegészítésre, mert a minősítési rendszer csak jövőre indul. Akad olyan rutinos pedagógus, aki emiatt havi nettó 100 ezer forinttól esik el. A pedagógusoknak ráadásul már idén alá kell írniuk azt a nyilatkozatot, mellyel belépnek a Nemzeti Pedagógus Karba, mely szervezet azonban szintén csak jövőre alakul meg.

A Jobbik oktatáspolitikusa további tanári panaszként a szakemberhiányt említette. Van olyan iskola, ahol nincs rendszergazda számítástechnikus, másutt pedig – holott a tartós tankönyvek bevezetése miatt kötelező lenne – az iskola nem kapott státuszt a KLIK-től könyvtáros alkalmazására.

A Jobbik szerint az iskolák átvétele kudarc, és a most megindult új tanév mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak csak nehézséget, bürokratikus túlburjánzást hozott.

alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek


Egyelőre csak az biztos, hogy szeptember elsején fogja megkezdeni a munkáját az iskolarendőrség.
Miközben Orbán Viktor szerint „Magyarország jobban teljesít” a rend és a biztonság területén is, a miskolciak még a Rend
A falvakban élők iskoláztatási problémáira hívjuk fel a nyilvánosság figyelmét, azoknak a honfitársainknak a gondjaira,

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Az így befolyó milliárdokat a kormányzat köteles lenne a Magyar Munkahelyvédelmi Alapba csoportosítani.
Mentelmi jog: Boldog István, Kálló Gergely

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 April