Híreink

Kovács Béla európai parlamenti képviselő Kárpátalján járt

2013-10-02 10:51
-A +A

2013. szeptember  27-én a Beregszász fennállásának 950. évfordulója alkalmából szervezett városnap vendége volt Kovács Béla, az Európai Parlamentnek a Jobbik Magyarországért Mozgalom által delegált képviselője. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a városházán fogadta a vendégeket, onnan átsétáltak a főtérre, ahol kezdetét vette a városnapi sokadalom. A vendégek köszöntése után Babják Zoltán polgármester ünnepi beszédével megnyitotta a városnapot. Az ünnepség egyik színfoltja a Beregszászi Művészeti Iskola zenekarának és mazsorettcsoportjának produkciója volt, amely megalapozta a beregszászi iskolák felvonulásának hangulatát.

Kovács Béla európai parlamenti képviselő a testvértelepülések polgármestereivel és más meghívott vendégekkel végigjárta a különböző programok helyszíneit: megkoszorúzták Beregszász alapítójának, Lampert hercegnek az emléktábláját, részt vettek a római katolikus templom kertjében kialakított új játszótér átadásán és más kulturális eseményeken, amelyek a városnaphoz kapcsolódtak. A program az Arany Páva étteremben megtartott ünnepi fogadással folytatódott.

A városnap forgatagában  Kovács Béla európai parlamenti képviselő elbeszélgetett helyi magyar emberekkel, akik megemlítették mindennapi problémáikat, aggodalmukat fejezték ki a kárpátaljai magyar közösségek jövőjével kapcsolatban.

A séta közben sok ismerőssel találkozott, ami az elmúlt három évben tett számos beregszászi látogatásának eredménye, így a képviselő úr szinte otthon érezte magát városunkban. A közelmúltban Kovács Béla szervezésében az Európai Parlament brüsszeli központjában bemutatkozott Beregszász város, többek között a Szent Vencel Borrend, amelynek tagjai közül többen meginvitálták a képviselő urat sátraikba egy borkostolóra.

A délután folyamán az amfiteátrumban koncertekre került sor, ahol ukrajnai és magyarországi előadók szórakoztatták a nagyérdemű közönséget. A kulturális programok zárásaként pazar tűzijáték köszöntötte az immár 950. éves Beregszász város lakosait.

ezMásnap  Kovács Béla európai parlamenti képviselő beregszászi fogadóirodájában találkozott a kárpátaljai ruszin szervezetek vezetőivel, Jevhen Zsupan és Ladiszlav Lecovics urakkal, akik meghívták a képviselő urat az október 26-án Munkácson megrendezésre kerülő Cservona Ruzsa ruszin kulturális fesztiválra és az azt megelőző kongresszusra. A megbeszélés végén Kovács Béla képviselő úr támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és ruszin zászlókat adott át az elnök uraknak.

Ezt követően Mezőkaszonyba látogatott annak apropóján, hogy a településen rovásírásos helységnévtáblát avattak. Az ünnepségre Mezőkaszony Barabás felőli oldalán került sor, ahol vendégeket és a falu lakóit Tóth Sándor polgármester köszöntötte. Nemzeti imádságunk eléneklése után Kovács Béla EP-képviselő tartott avatóbeszédet, amelyben a rovásírás, mint nemzeti kulturális örökségünk megőrzésének fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Beszélt a rovásírásnak a mindennapjainkban betöltött szerepéről. Reményét fejezte ki, hogy a rovásos helységnévtáblák felkiáltójelekként a Kárpát-medencei magyar egységet hirdetik majd, és a határt jelző oszlop csak egy muzeális tárgy lesz, amely a sötét múltra emlékeztet.

Köszöntötte a mezőkaszonyiakat a táblaállítás alkalmából Rubi Gergely, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője is. Megköszönte Tóth Sándor polgármester bátor kiállását a rovásmisszió mellett.

Radvánszky Ferenc református lelkész Isten áldását kérte a jelenlévőkre és a táblaállítási misszióra.

A rovástáblát  Kovács Béla európai parlamenti képviselő, Tóth Sándor polgármester és Sápi Zsigmond rohodi vállalkozó leplezték le. A Kaszonyi Középiskola diákjai előadásukkal színesítették a rendezvényt.

Sípos László, a Rovás Alapítvány kuratóriumi elnökének a mezőkaszonyiakhoz írt köszöntő levelét Kovács Dezső, Kovács Béla EP-képviselő beregszászi fogadóirodájának vezetője olvasta fel.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők elénekelték a Székely himnuszt, majd közös fotózásra került sor.

Reméljük, hogy a jövőben több hasonló nemzettudatunkat formáló rendezvényről adhatunk hírt, amelyek a magyar megmaradást és öntudatra ébredést szolgálják majd.

Szemere Judit, Beregszász

Kapcsolódó cikkek


Az elmúlt hét végén, június elsején, a kárpátaljai Jobbik szimpatizánsok és tagok a szatmári nemzettársaikkal együtt eml
Immáron Kárpátalján első ízben Beregszászban is hirdeti a székely zászló a székely nép szabadságvágyát.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom kárpátaljai tagjai nem kevés utánajárást követően kiderítették, hogy Beregszászon nyug

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 September