Híreink

A Jobbik visszautasítja Pásztor István nyilatkozatát

2013-10-03 12:19
-A +A

Komoly áttörést hozott Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő, valamint a Magyar Remény Mozgalom (MRM) és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) strasbourgi missziója, miután eddig nem tapasztalt mértékben sikerült tárgyilagos tájékoztatást adni az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlési képviselőinek és az ET meghatározó személyiségeinek a délvidéki magyar közösség valós helyzetéről. Részletes beszámolót kapott – sok mindenki más mellett – Nils Muižnieks, az ET emberi jogi főbiztosa, Pedro Agramunt, az Európai Néppárt parlamenti csoportjának frakcióvezetője, Alekszej Puskov, az Orosz Föderáció ET delegációjának vezetője és David Davis, a Brit Alsóház walesi képviselője is.

A Jobbik, az MRM és az MPSZ célja a délvidéki magyarság nemzetközi fórumokon eddig elhallgatott problémáinak bemutatása és partnerek szerzése annak érdekében, hogy ezen elszakított nemzetrészünk is kivívhassa területi autonómiáját. Az együttműködő szervezetek fontos feladatuknak érzik, hogy a délvidéki magyarok minden rendezetlen ügye – különösen a magyarellenes atrocitások megszüntetése, diszkriminatív jogszabályok eltörlése, számaránynak megfelelő részvétel a foglalkoztatásban és a közügyekben – a további drasztikus népességfogyás megakadályozása érdekében megnyugtató módon mielőbb megoldódjon.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom visszautasítja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a Kossuth Rádió Határok nélkül című szerdai műsorában tett nyilatkozatát. A pártelnök Gaudi-Nagy Tamás, László Bálint, Rácz Szabó László és Bozóki Antal akciójáról kijelentette, a délvidéki magyarság helyzete kapcsán általuk elmondottak „messze elrugaszkodottak a realitástól”, strasbourgi tevékenységükkel pedig „több kárt csinálnak, mint hasznot”. Pásztor szerint a VMSZ jelenléte folyamatos Brüsszelben és Strasbourgban, ennek eredményeiről azonban nem tudott beszámolni. A Jobbik számára elfogadhatatlan, hogy a VMSZ elnöke egyetlen tényt sem tudott felhozni állításainak igazolására. Nem tudunk arról, hogy az elmúlt hat évben a párt képviselője, Kovács Elvira az Európa Tanácsban nyilvános rendezvényen ismertette volna a délvidéki magyarság problémáit. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Pásztor István nyíltan szembe helyezkedett egy jó szándékú és hatékony kezdeményezéssel. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a VMSZ – az elért eredményekre tekintettel – képes lesz álláspontjának felülvizsgálatára.

A Jobbik szerint Szerbia közelgő EU-csatlakozása során Magyarországnak komoly lehetősége lenne nemzeti érdekeit érvényesíteni. Félő azonban, hogy a jelenlegi akciótól szintén elhatárolódó Fidesz a délvidéki magyarság kapcsán hasonló árulást fog elkövetni, mint tette azt Erdély magyarjaival a román uniós csatlakozás feltétel nélküli támogatásakor.

Budapest, 2013. október 3.

 

Szávay István

Országgyűlési képviselő,

Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Kapcsolódó cikkek


Az EP áprilisi plenáris ülésén elfogadták a Szerbia uniós integrációjához vezető úttal kapcsolatos ún.
Sajnálatos módon még Európában is vannak szomorú példái a vallási közösségek elleni erőszaknak és hátrányos megkülönbözt
A Jobbik Magyarországért Mozgalom felvidéki tagjai és szimpatizánsai ellentüntetést szerveztek a Dunaszerdahelyen kampán

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Szinte az összes párt beállt mögéjük.
A Jobbik ugyanazt mondja, mint 2016-ban: építsenek börtönöket!

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
2020 February