Híreink

"Hosszúlépés lesz" - röhög a kormány az önkormányzatok nyomorán

2013-10-11 13:50
-A +A

A Fidesz-kormány felelőtlenségének köszönhetően siralmas anyagi helyzetbe kerültek az önkormányzatok, ám a kormányzat csak nevet a problémán - derült ki Hegedűs Lorántné Kovács Enikő sajtótájékoztatóján.

A Jobbikos politikus elmondta: az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság ellenőrző albizottsága nemrégiben ülést tartott, amelyre bekérték az önkormányzati érdekvédelmi szervezetek összefoglalóját a 2013-as finanszírozási helyzetről. A hét érdekvédelmi szervezetből hat számolt be tapasztalatairól. Kiderült: siralmas az összkép.

Sok munka, kevés pénz

A beszámolókból világosan látszik, hogy az egyes, önkormányzatok által kötelezően ellátandó feladatokhoz - úgy mint közútfenntartás, a zöldfelületfenntartás, a közvilágítás, az orvosi ügyelet biztosítása vagy épp kultúrális feladatok ellátása - rendelt állami támogatás messze nem fedezi a szükséges költségeket.

A szövetségek arról is beszámoltak, hogy a kormányzati szervek alapvető kérdéseket szükséges terepismeret és szakmai ismeret nélkül döntenek el, így alkottak meg szabályokat és kereteket. A kőbe vésett köztisztviselői létszám 25 ezer fő, ám az élet igazolta, hogy ez a munkaerő nem elegendő, mivel sokkal több munkát, adminisztrációt várnak el kormányzati szinten, mint amit ennyi ember el tudna végezni. A köztisztviselőknek azonban túlórapénzt a kötött keret miatt nem tudnak fizetni, szabadságot pedig épp a rengeteg feladat miatt szinte képtelenség kiadni kiadni.

Óriási gondot jelentenek a kifizetetlen számlák

Hegedűs Lorántné arra is rámutatott, hogy rengeteg település van elmaradva közüzemi díjakkal, a napi működéssel kapcsolatos kiadásokkal is; a legtöbb önkormányzatnak számos lejárt idejű számlája van. Kisvárosoknak küzdenek több tízmilliós tartozással, de előfordul milliárdos nagyságrendű adósság is. Problémát okoz az is, hogy önkormányzati szinten elmaradnak a tervezett bevételek, mivel a helyi adóbevételek nem érkeznek meg, a költségvetésbe tervezett vagyonértékesítések pedig sok esetben nem valósulnak meg.

Nevet a problémán a kormány

Ezek után a kormányzat a probléma orvoslásáról beszélt. A bizottsági ülés miniszteri meghallgatásán Tállai András államtitkár közölte: az önkormányzatoktól 61 milliárd forintnyi igény érkezett, vagyis a kifizetetlen számlákból az év első 9 hónapjában ennyit termeltek az önkormányzatok. A kormányzatnak azonban a helyzet rendezésére már 20 milliárd forintja sincsen.

Hegedűs Lorántné Kovács Enikő idézett a bizottsági ülés jegyzőkönyvéből is, ahol Pintér Sándor belügyminiszter közölte: "összesen vagy 45 milliárdunk, és 60 milliárd érkezett be igényként..." Itt Tállai közbeszólt: "45 már nincsen, húsz se nagyon. Körülbelül húsz van, és 61 jött be", melyre hangos derültség volt a reakció a kormányzati képviselők részéről.

A miniszter erre szemléletes, humorosnak szánt példával próbált megoldást javasolni: "Igyekezzünk megnézni, hogyan lehet esetleg vízből bort csinálni", Tállai azonban ismét kontrázott: "hosszúlépés lesz belőle".

Egyértelmű a kormány felelőssége

A Jobbik politikusa kifogásolta, hogy a kormányzat ilyen vidáman áll az iszonyatosan nehéz és súlyos kérdéshez. A Jobbik üzeni a miniszternek, hogy a régi vicc szerint szőlőből is lehet bort csinálni; megfelelő szakmai tudással és felelősségel igenis lehet minőségi munkát végezni. A párt azonnali kormányzati intézkedést követel. A képviselő azt is hozzátette: az adósság egyértelműen a jelenlegi kormányzat felelőtlenségének a következménye, azt a Fidesz termeltette ki a településekkel. A jövő évnek így nem lehet nekimenni, a 2014-es költségvtési törvényjavaslat erre a problémára nem nyújt megoldást - hívta fel a figyelmet a vészjósló adatokra Hegedűs Lorántné.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Az MSZP-nek azt tanácsoljuk, hogy forgassák szorgalommal a Munka Törvénykönyvét, és végre legalább egyszer olvassák végi
2012-ben a munkaügyi felügyelőségek több mint 19 ezer munkáltatót ellenőriztek, és csaknem 70 százalékuknál találtak jog
Bertha Szilvia: Megéri?
Az elmúlt évtizedben egyedi kormánydöntések keretében, több száz, esetenként milliárdos nagyságrendű támogatást kapott j

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt.
"A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját".

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 October