Híreink

Véget vetne a Jobbik az álcivilek külföldi támogatásának

2013-10-16 15:35
-A +A

Gátat kell szabni az álcivil szervezetek külföldi támogatásának - jelentette ki sajtótájékoztatóján Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus idézte Gyurcsány Ferenc nemrégiben napvilágot látott szavait, melyek szerint az MSZP-be sok helyről vándorolt a pénz, de Európál nem nagyon. "Hogy honnan vándorolt, azt jobb ha nem tudjuk" - mondta a volt miniszterelnök. Staudt szerint Gyurcsány gondolatai felerősítik azt az igényt, mely szerint átláthatóbbá kell tenni nemcsak a pártok, hanem a civil szektor finanszírozását is. Az eddigi rendszer szerint a pártokat támogató személyek esetében 500 ezer forint, külföldi személyek esetében 100 ezer forint volt az az összeg, amely felett a pártoknak kötelességük volt nyilvánosságra hozni a támogatásokat.

Staudt emlékeztetett: a jövőben ugyanis ez a rendszer szigorodni fog, de egy nagyon fontos szektorról nem esik szó: az álcivil szektorról. A képviselő azért nevezi ezen szervezeteket álcivileknek, mert bizonyos politikai célok elérése érdekében tevékenykednek és ilyen minőségükben kapják a külföldről érkező támogatásokat. Emlékeztetett például Charles Gati amerikai politológus professzor 2012-es nyilatkozatára, melyben kijelentette: demokratikus és nem demokratikus eszközök bevetése is megengedhető a magyar kormány megdöntésére. Staudt szerint ezek meglehetősen erős szavak, főleg hogy ha tudjuk, hogy a professzor erősen kötődik a Clinton családhoz és ahhoz a Center for American Progress alapítványhoz is, amely többek közt Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványnak partnere és támogatója.

A Jobbik szerint ezért gátat kellene szabni ezeknek a folyamatoknak, vagy legalábbis a nyilvánosságot tájékoztatni kellene, hogy az adott civil szervezetek külföldről milyen formában és mennyi támogatást kapnak.

A párt külföldi példákat követve kötelezővé tenné, hogy a civil szektornak is el kelljen számolnia a külföldről származó bevételeivel. A Jobbik javaslata az, hogy egymillió forint fölött a civil szervezetek kötelesek legyenek elszámolni a külföldről érkező adományokról támogatásokról. Minderről határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek. A radikális párt az orosz példát sem tartaná elvetendőnek, mely szerint bizonyos esetekben ügynökszervezetként is lehetne aposztrofálni azokat a szervezeteket, amelyek az adott évben túllépik ezt a limitet.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Az ésszerűtlen és drága fideszes javaslat jóval több pénzébe kerül az adófizetőknek, mint az eddigi kampányfinanszírozás
Az MSZP és a Demisz is jogosulatlanul jutott hozzá az MSZMP és a KISZ ingatlanjaihoz, az akkori értéken több milliárdos
A Jobbik és a Fidesz a legnépszerűbb az egyetemisták, főiskolások között az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete alapján a pestisracok. hu nevű áljobboldali portálnak az alábbi helyreigazítást kell közölnie.
Így a Jobbik november 9-én tartandó tisztújító kongresszusán a jelenlegi állás szerint Jakab Péter lehet az egyetlen elnökjelölt.

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 October