Híreink

Véget vetne a Jobbik az álcivilek külföldi támogatásának

2013-10-16 15:35
-A +A

Gátat kell szabni az álcivil szervezetek külföldi támogatásának - jelentette ki sajtótájékoztatóján Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus idézte Gyurcsány Ferenc nemrégiben napvilágot látott szavait, melyek szerint az MSZP-be sok helyről vándorolt a pénz, de Európál nem nagyon. "Hogy honnan vándorolt, azt jobb ha nem tudjuk" - mondta a volt miniszterelnök. Staudt szerint Gyurcsány gondolatai felerősítik azt az igényt, mely szerint átláthatóbbá kell tenni nemcsak a pártok, hanem a civil szektor finanszírozását is. Az eddigi rendszer szerint a pártokat támogató személyek esetében 500 ezer forint, külföldi személyek esetében 100 ezer forint volt az az összeg, amely felett a pártoknak kötelességük volt nyilvánosságra hozni a támogatásokat.

Staudt emlékeztetett: a jövőben ugyanis ez a rendszer szigorodni fog, de egy nagyon fontos szektorról nem esik szó: az álcivil szektorról. A képviselő azért nevezi ezen szervezeteket álcivileknek, mert bizonyos politikai célok elérése érdekében tevékenykednek és ilyen minőségükben kapják a külföldről érkező támogatásokat. Emlékeztetett például Charles Gati amerikai politológus professzor 2012-es nyilatkozatára, melyben kijelentette: demokratikus és nem demokratikus eszközök bevetése is megengedhető a magyar kormány megdöntésére. Staudt szerint ezek meglehetősen erős szavak, főleg hogy ha tudjuk, hogy a professzor erősen kötődik a Clinton családhoz és ahhoz a Center for American Progress alapítványhoz is, amely többek közt Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványnak partnere és támogatója.

A Jobbik szerint ezért gátat kellene szabni ezeknek a folyamatoknak, vagy legalábbis a nyilvánosságot tájékoztatni kellene, hogy az adott civil szervezetek külföldről milyen formában és mennyi támogatást kapnak.

A párt külföldi példákat követve kötelezővé tenné, hogy a civil szektornak is el kelljen számolnia a külföldről származó bevételeivel. A Jobbik javaslata az, hogy egymillió forint fölött a civil szervezetek kötelesek legyenek elszámolni a külföldről érkező adományokról támogatásokról. Minderről határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek. A radikális párt az orosz példát sem tartaná elvetendőnek, mely szerint bizonyos esetekben ügynökszervezetként is lehetne aposztrofálni azokat a szervezeteket, amelyek az adott évben túllépik ezt a limitet.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Az ésszerűtlen és drága fideszes javaslat jóval több pénzébe kerül az adófizetőknek, mint az eddigi kampányfinanszírozás
Az MSZP és a Demisz is jogosulatlanul jutott hozzá az MSZMP és a KISZ ingatlanjaihoz, az akkori értéken több milliárdos
A Jobbik és a Fidesz a legnépszerűbb az egyetemisták, főiskolások között az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport

Ajánlott cikkek

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 July