Véget vetne a Jobbik az álcivilek külföldi támogatásának

2013-10-16 15:35

Gátat kell szabni az álcivil szervezetek külföldi támogatásának - jelentette ki sajtótájékoztatóján Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus idézte Gyurcsány Ferenc nemrégiben napvilágot látott szavait, melyek szerint az MSZP-be sok helyről vándorolt a pénz, de Európál nem nagyon. "Hogy honnan vándorolt, azt jobb ha nem tudjuk" - mondta a volt miniszterelnök. Staudt szerint Gyurcsány gondolatai felerősítik azt az igényt, mely szerint átláthatóbbá kell tenni nemcsak a pártok, hanem a civil szektor finanszírozását is. Az eddigi rendszer szerint a pártokat támogató személyek esetében 500 ezer forint, külföldi személyek esetében 100 ezer forint volt az az összeg, amely felett a pártoknak kötelességük volt nyilvánosságra hozni a támogatásokat.

Staudt emlékeztetett: a jövőben ugyanis ez a rendszer szigorodni fog, de egy nagyon fontos szektorról nem esik szó: az álcivil szektorról. A képviselő azért nevezi ezen szervezeteket álcivileknek, mert bizonyos politikai célok elérése érdekében tevékenykednek és ilyen minőségükben kapják a külföldről érkező támogatásokat. Emlékeztetett például Charles Gati amerikai politológus professzor 2012-es nyilatkozatára, melyben kijelentette: demokratikus és nem demokratikus eszközök bevetése is megengedhető a magyar kormány megdöntésére. Staudt szerint ezek meglehetősen erős szavak, főleg hogy ha tudjuk, hogy a professzor erősen kötődik a Clinton családhoz és ahhoz a Center for American Progress alapítványhoz is, amely többek közt Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványnak partnere és támogatója.

A Jobbik szerint ezért gátat kellene szabni ezeknek a folyamatoknak, vagy legalábbis a nyilvánosságot tájékoztatni kellene, hogy az adott civil szervezetek külföldről milyen formában és mennyi támogatást kapnak.

A párt külföldi példákat követve kötelezővé tenné, hogy a civil szektornak is el kelljen számolnia a külföldről származó bevételeivel. A Jobbik javaslata az, hogy egymillió forint fölött a civil szervezetek kötelesek legyenek elszámolni a külföldről érkező adományokról támogatásokról. Minderről határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek. A radikális párt az orosz példát sem tartaná elvetendőnek, mely szerint bizonyos esetekben ügynökszervezetként is lehetne aposztrofálni azokat a szervezeteket, amelyek az adott évben túllépik ezt a limitet.

alfahir.hu - jobbik.hu