Híreink

Kútba esett az áfa- és a rezsicsökkentés

2013-10-21 12:42
-A +A

Ahogy 2010-ben nem volt forradalom, úgy nem volt, nincs és jövőre sem lesz rezsiháború - jelentette ki sajtótájékoztatóján Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A képviselő szerint a költségvetési törvény és az adótörvény jövő évi tervezetéből világosan kiderül, hogy a kormány elvetette az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának 5%-ra történő csökkentését, ezzel pedig a rezsicsökkentés esetleges kedvező hatása is elillan. A magas üzemanyagárak, az e-útdíj és számos más tényező miatt ugyanis tartósan magas élelmiszerárakkal számolhatunk, melyek kiveszik az emberek zsebéből az esetlegesen ott maradó pluszpénzt, melyet a rezsicsökkentéssel spóroltak volna meg.

Apáti vérlázítónak tartja, hogy a 2010-ben meghirdetett beszerzési stop ellenére a minisztériumok 90 milliárd forintot költöttek gépjárművekre, bútorokra, mobiltelenfonokra, számítógépekre és egyéb infokommunikációs eszközökre, miközben az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának 5%-ra történő csökkentése 70 milliárd forintba kerülne az államnak. Ezt az árat több vitában is elismerték a kormány részéről, ennek tükrében tehát felháborító, hogy a fent felsorolt tételekre nem sajnáltak 90 milliárdot, de óriási összegeket költöttek felesleges látványberuházásokra vagy épp a TEK-re, az ennél kevesebbe kerülő áfacsökkentést elvetették, holott az valódi, érzékelhető segítséget jelentett volna a legszegényebb rétegeknek is.

A Jobbik hamisnak tartja azokat a statisztikákat is, melyek szerint az alapvető élelmiszerek ára csak 2,7%-kal növekedett volna, ezek ugyanis a kormány által hamisított, kozmetikázott adatok, csakúgy, mint a foglalkoztatás esetében. A Jobbik a lakossági tapasztalatokra támaszkodik, melyekből kiderül, hogy terméktől függően egyes élelmiszerek ára 10, vagy akár 30%-kal is növekedett. A képviselő hangsúlyozta: pártja továbbra is szorgalmazza ezen élelmiszerek ÁFÁ-jának 22%-os csökkentését. Megfelelő ellenőrzéssel az is biztosítható lenne, hogy a kedvező hatást valóban az emberek, ne pedig a kereskedők élvezzék.

Apáti végül kitért a Fidesz rezsiháborúval kapcsolatos kommunikációjára is: mint mondta, azért nem jár semmiféle dicséret, hogy a kormány kiáll a saját programjáért vagy nemzetéért a külföldi érdekekkel szemben, hiszen ez az alap. Ha valóban meg akarták volna védeni a rezsicsökkentést, akkor támogatták volna a Jobbik javaslatát az élelmiszerekre vonatkozóan is.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Megvalósítható a 30 százalékos rezsicsökkentés – A Jobbiknak már kidolgozott javaslata is van
A Jobbik nyomására pontosan olyan mértékű, 30 százalékos rezsicsökkentést tartott kívánatosnak Lázár János Miniszterelnö
Apáti István, a Jobbik képviselője elmondja: örömmel fogadták és támogatták a rezsicsökkentést, ám ennél sokkal többet i
Apáti István szerint hiába csökkenti a kormány a rezsiköltségeket, ha az alapvető élelmiszerek árának általános áfa-tart

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 November