Alaptörvényben védené a közművagyont a Jobbik

2013-10-30 13:25

A nemzeti radikális párt alaptörvény-módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely 4/5-ös védelem alá helyezné az állami tulajdonba visszavett gáz és villamos energia szektort, hogy azt ne lehessen újra eladni.

A Jobbik megállítja a nemzeti vagyon elherdálását, megvédi a közművagyont, és komolyan gondolja a rezsicsökkentés hosszú távú megvédését – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Apáti István. A képviselő szerint a magyar társadalom az elmúlt 25 évben a köztulajdonba vételre és a magántulajdonba adásra is ráfizetett.

A privatizációra és a reprivatizációra is ráfizettünk

A 90-es években az a liberális érvelés, miszerint az állam a legrosszabb gazda, ezért a közműszolgáltatókat külföldi cégeknek kell adni, felbecsülhetetlen mértékű károkat okozott, főként a gáz és villamos energia szektorban – hívta fel a figyelmet Apáti.

Most megindult ennek a vagyonnak a visszavétele, a reprivatizáció. A Jobbik szerint a visszavásárlás jó irány, de csak reális piaci értéken. Hogy az állami tulajdonba vett közművek ne kerülhessenek még egyszer külföldi vagy belföldi oligarchák tulajdonába, az ellenzéki párt az alaptörvény módosítását kezdeményezi.

Nem elég a kétharmad

Eszerint az Országgyűlés képviselői 4/5-ös többséggel dönthetnének csak a villamos és gáz energia szektor elidegenítéséről, vagyonkezelői jog értesítéséről, megterhelésről vagy biztosíték adásról. Apát szerint a minősített többségre azért van szükség, mert az utóbbi évek, évtizedek gyakorlata megmutatta, hogy a kétharmados törvények is könnyen kijátszhatóak, amennyiben egy pártszövetség többséget szerez a parlamentben.

Apáti István elmondta, a víz és szennyvíz ágazatnak is kizárólagos állami tulajdonban kell lennie, mostani beadványuk azért nem tér ki erre, mert ahhoz az önkormányzati és egyéb jogszabályok módosítása is szükséges, és most nem ez van az Országgyűlés napirendjén.

B.J.

alfahir.hu - jobbik.hu