Híreink

A saját pénzhez igenis ingyen kell hozzáférni

2013-10-30 14:41
-A +A

Továbbra is kockázatot rejt magában az, hogy bár a kormány bizonyos határig ingyenessé kívánja tenni a készpénzfelvételt, addig annak ügyfelekre való áthárítását nem követik szankciók – nyilatkozta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

Mindössze egy „halvány ígéret” érkezett eddig arra vonatkozóan, hogy a banki terhek fogyasztókra való áthárítása ellen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összehasonlító elemzésekkel készül – mondta a nemzeti radikális párt képviselője, aki szerint ha a kormányzat nem állít fel bizonyos szankciókat erre az eshetőségre, akkor a bankok kontroll nélkül fogják drágítani szolgáltatásaikat.

Ezzel lényegében értelmetlenné válik a banki különadó is, hiszen azt végül a fogyasztók fizetik ki. A honatya hozzátette: Míg EU-s szinten 0,8 százalékkal emelkedtek a banki szolgáltatások költségei, addig Magyarországon csaknem 40 százalékkal. A Jobbik álláspontja az -tette hozzá-, hogy mindennemű áthárítást azonnal meg kell szüntetni, ugyanis ha valóban az volt a cél, hogy a bankok fizessenek többet, akkor a jelenlegi gyakorlat nem megfelelő. A párt szerint a spekulatív ügyleteket különadóval kell sújtani, de eközben figyelni kell azt is, hogy ne a fizetését már egyszer leadózott átlagemberek terhei nőjenek tovább. A Jobbik bevezetné a Szociális bankszámlát, fogyasztóvédelmi razziákat szervezne, teljes egészében eltörölné a tranzakciós illetéket, továbbá a terhek nagy része alól mentesítené a kis- és középvállalkozásokat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mindig legyen ingyen!

Z. Kárpát Dániel elmondta továbbá, hogy Magyarországon körülbelül 2,5 millió olyan banki ügyfél van, akik folyószámlája hónap végére hatszámjegyű mínuszos szintre csökken. Korábban a Világgazdaság hívta fel a figyelmet arra, hogy az ingyenes készpénzfelvétel csak azoknak járhat majd, akiknek hó végén nincs tartozásuk bankjuk felé. Később a Fidesz Sajtóosztálya az Origóval közölte, "A jogszabály céljainak megfelelően az a fogyasztói alapjog, hogy mindenki ingyen vehesse fel a fizetését készpénzben az átlagfizetés erejéig. Az azonban nem fogyasztói alapjog, hogy a hitelét is ingyen vehesse fel.". A Jobbik szerint azonban semmi köze egy számlaegyenlegnek ahhoz, hogy jár-e a kedvezmény vagy sem, és nem értenek egyet azzal sem, hogy a pénzhez való hozzáférés nem alapjog. Álláspontjuk szerint összeghatár nélkül kellene a kedvezményt biztosítani.

A nemzeti párt Szociális bankszámla javaslata szerint az átlag fizetés, de legalább havi bruttó 220-230 ezer forintig ingyen biztosítanák a banki alapműveleteket. A képviselő szerint az intézeteknek abból kell megélniük, hogy forgathatják a pénzt, valamint mivel a prémium ügyfeleken eleve nagyobb hasznot tudnak behajtani, nem az átlagemberek terheit kellene növelni.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be hatpontos javaslatcsomagját a Bankszövetség és a kormány részére. Az Alfahír erre vonatkozó kérdésére Z. Kárpát Dániel közölte, hogy a végrehajtások azonnali felfüggesztése és a kilakoltatási moratórium határidő nélküli meghosszabbítása támogatható, de hozzátette: a végrehajtások esetében az önkényes lakásfoglalások, mint minősített bűncselekmények elleni fellépést a Jobbik a „rend pártjaként” továbbra is helyesli. Hozzátette: a gyűjtőszámlák megszüntetésénél fennállhat annak a veszélye, hogy a gyűjtőszámla összegéig felgyűlt, indokolatlanul magas eddigi profit a bankoknál maradna, amit nem támogatnak. A párt szerint kizárólag a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása lehet az egyetlen eszköz, mely minden indokolatlan banki áthárítást visszaterhelne.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Miközben az Orbán-kormány az elesettek védelmezőjének szerepében tetszeleg, ismételten megtagadták a segítő kéz nyújtásá
A Jobbik üdvözli a devizahitelesekért történő kiállást
Felszólítjuk a kormányzatot arra, hogy haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz a demonstrációt összehívókkal és minden mé

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt.
"A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját".

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 October