Híreink

Orbán beismerte: nem segítenek a kárpátaljai és délvidéki magyaroknak

2013-11-05 13:22
-A +A

Magyarország semmilyen feltételt nem szab Szerbia uniós csatlakozásához és az Ukrajnával való társulási egyezmény megkötéséhez – derült ki Orbán Viktor hétfői parlamenti válaszából.

A miniszterelnököt Szávay István jobbikos képviselő kérdezte két témában. Az első, hogy Magyarország hamarosan aláírja Ukrajnával az EU-tagság előszobájának számító társulási egyezményt. Ennek kapcsán a Fidesz testvér pártja, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) is kritikát fogalmazott meg, és kérte, hogy Magyarország a Külügyminiszterek Tanácsán követelje a Tisza-menti magyar választókerület létrehozását, valamint az ukrán nyelvtörvény betartatását.

A másik Szerbia küszöbön álló uniós csatlakozása. Szávay emlékeztetett, hogy a koszovói szerbek Belgrád segítségével harcoltak ki maguknak Európában példaértékűnek számító területi autonómimát, és arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány szabna-e hasonló feltételeket.

Orbán Viktor válaszában világossá tette, hogy Magyarország – azokon a kritériumokon kívül, melyeket az EU megfogalmaz – semmilyen kéréssel, követeléssel nem fog élni. Ukrajna esetében majd akkor lehet erről beszélni, ha a csatlakozás napirenden lesz, a délvidéki magyaroknak pedig be kell érniük a kulturális autonómiával, a Magyar Nemzeti Tanácsok rendszerével.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Az EP áprilisi plenáris ülésén elfogadták a Szerbia uniós integrációjához vezető úttal kapcsolatos ún.
Sajnálatos módon még Európában is vannak szomorú példái a vallási közösségek elleni erőszaknak és hátrányos megkülönbözt
A Jobbik Magyarországért Mozgalom felvidéki tagjai és szimpatizánsai ellentüntetést szerveztek a Dunaszerdahelyen kampán

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Országjárásba kezd a Jobbik alelnöke, hogy megoldást találjon vidéki települések problémáira.
Felszólítja a kormányt a Jobbik arra, hogy tisztázza az uniós források szabálytalan felhasználása miatti százmilliárdos korrekció körülményeit.

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 November