Orbán beismerte: nem segítenek a kárpátaljai és délvidéki magyaroknak

2013-11-05 13:22

Magyarország semmilyen feltételt nem szab Szerbia uniós csatlakozásához és az Ukrajnával való társulási egyezmény megkötéséhez – derült ki Orbán Viktor hétfői parlamenti válaszából.

A miniszterelnököt Szávay István jobbikos képviselő kérdezte két témában. Az első, hogy Magyarország hamarosan aláírja Ukrajnával az EU-tagság előszobájának számító társulási egyezményt. Ennek kapcsán a Fidesz testvér pártja, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) is kritikát fogalmazott meg, és kérte, hogy Magyarország a Külügyminiszterek Tanácsán követelje a Tisza-menti magyar választókerület létrehozását, valamint az ukrán nyelvtörvény betartatását.

A másik Szerbia küszöbön álló uniós csatlakozása. Szávay emlékeztetett, hogy a koszovói szerbek Belgrád segítségével harcoltak ki maguknak Európában példaértékűnek számító területi autonómimát, és arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány szabna-e hasonló feltételeket.

Orbán Viktor válaszában világossá tette, hogy Magyarország – azokon a kritériumokon kívül, melyeket az EU megfogalmaz – semmilyen kéréssel, követeléssel nem fog élni. Ukrajna esetében majd akkor lehet erről beszélni, ha a csatlakozás napirenden lesz, a délvidéki magyaroknak pedig be kell érniük a kulturális autonómiával, a Magyar Nemzeti Tanácsok rendszerével.

alfahir.hu - jobbik.hu