Híreink

A Jobbik bemutatta nyugdíjkoncepcióját

2014-02-18 23:24
-A +A

A Jobbik visszaállítaná a nyugdíjjárulékot és a korkedvezményt is, továbbá egyéni számlákat vezetnének be, ami tulajdonképpen az állami rendszerbe épített magánnyugdíjpénztár lenne.

Sneider Tamás emlékeztetett, hogy az elmúlt hat évben a nyugdíjrendszert számos változás érintette, ám ebből szinte mind negatív volt. A Bajnai-kormány idején, mikor Korózs Lajos volt az illetékes államtitkár, kivezették a 13. havi nyugdíjakat, ami 8 százalékos csökkentést jelentett.

A nyugdíjak évről évre kisebb mértékben emelkednek, Orbán Viktor pedig a magánnyugdíjpénztári vagyont is államosította, amit nagyrészt az államadósságra fordított, nem forgatott vissza. Sneider Tamás említette még a szolgálati nyugdíjak 16 százalékos visszamenőleges megadóztatását is, és hogy ellátássá minősítették a korhatár előtti nyugdíjakat is.

A munkaadók által fizetett nyudgíjjárulékból szociális hozzájárulási adó lett, amit az állam így másra is elkölthet - sorolta a negatív változtatásokat a jobbikos szakpolitikus.

Szomorúnak tartja, hogy ma tízezrével élnek nyugdíjasok 50-60 ezer forintból, ami az alapvető ellátásra sem elég, ezért a Jobbik kiemelt feladatnak tartja ezt a kérdéskört. El fogják törölni a szociális hozzájárulási adót és ismét nyugdíjjárulék lesz belőle. Be akarják vezetni az egyéni számlákat, amiket még a Fidesz is ígérgetett, de nem valósította meg.

Visszahozzák a korkedvezményes nyugdíjt is, mivel ugyan a Jobbik elítéli, hogy harmincas éveiben is elmehetett nyugdíjba például egy egészséges rendőr, de számos szakma van, amit egy ötven-hatvan éves ember már nem tud rendesen elvégezni. Továbbá - tette hozzá -, meg kell osztani munkahelyen belül a feladatokat, például ne a huszonévesek dolgozzanak diszpécserként és ötvenévesek hordják a betegeket egy egészségügyi intézményben, hanem fordítva.

A korkedvezményekre vonatkozóan a törvényi megállapításon felül még olyan megoldást is szeretne a Jobbik, hogy a munkavállaló saját fizetéséből többletbefizetést eszközöl, így 1-2-3 évvel hamarabb is nyugdíjba tud menni, vagy a cég fizet több hozzájárulást - vázolta a Jobbik terveit Sneider Tamás.

alfahir.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 September