Hol is tart a "Kovács-ügy"?

2014-05-23 13:38

Tények továbbra sincsenek a kampánytémává emelt „kémügyben”, de névtelen információkra hivatkozva a sajtó tovább színezi a jobbikos Kovács Béla körül felhizlalt, pártpolitikai érdekeket szolgáló botrányt. Eddig nevezték már orosz James Bondnak, majd később azt mondták nincs James Bond és „kémkedést nemcsak kém követhet el”, ilyen tevékenységhez nem is szükséges az, hogy valaki ügynök legyen.

A Fidesz részéről kikiáltották hazaárulónak, miközben az Európai Unió intézményei ellen vádolják kémkedéssel. Bár Kovács Béla az orosz-európai parlamenti energetikai munkabizottság vezetője és feladata találkoznia orosz diplomatákkal is, tárgyalásait „konspiratív” találkozóknak állították be, pedig Orbán éppen a jobbikos politikus elleni lejárató támadássorozat megindítása előtt egy nappal találkozott az Országházban az orosz gázóriás, a Gazprom vezérigazgatójával. A nemzetbiztonsági bizottság ülésének tagjai csak „bizonyítékokról tudnak”, de nem láttak, nem hallottak semmit sem, ami alátámasztaná a Kovács Béla elleni vádakat.

A fideszes Németh Szilárd államtitkot sértett

Ennek ellenére a fideszes Németh Szilárd tényként fogalmazta meg Kovács „bűnösségét” és úgy „szivárogtatott” a bizottság zárt üléséről, további muníciót adva a találgatásokra, hogy közben államtitkot sértett. Az LMP társelnöke, Szél Bernadett is megalapozott vádakról beszélt az ülés után, amiről annyi információval jött ki, mint amennyivel bement. Még maga Kovács Béla sem tudhatja, hogy pontosan mivel vádolják, az állítólagos „bizonyítékokat” 2043-ig titkosították, jobbára pedig a jobbikos politikus is csak a „kiszivárgott” sajtóinformációkból értesülhet arról, hogyan terebélyesedik a köré írt kémmese.

A történet most éppen ott tart, hogy Kovács Béla „nem klasszikus hírszerző munkát” végzett Oroszországnak. A Népszabadság péntek délelőtti cikke – névtelen titkosszolgálati informátorokra hivatkozva – azt írja: Kovácsot „elsősorban nem arra használta az orosz titkosszolgálat, hogy titkos uniós dokumentumokat szerezzen meg számára”, hanem az ő „szakterülete a bomlasztás” volt. „Az unióellenes hangulatkeltés az Európai Unió központjában, az euroszkeptikusok, az unióellenes szélsőségesek összefogása, frakcióvá szervezése” - számol be a baloldali lap.

szov

2012-ben kétnapos ülést tartott az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM - Alliance of European National Movements) Héderváron.

Vagyis Kovács Béla nem orosz James Bond, nem kém, nem adott át titkos információkat, nem árulta el a hazáját, hanem az a "bűne", hogy megszervezte az euroszkeptikus pártok együttműködését, melyek szövetségnek frakciót kívánna létrehozni. Kovács Béla "bűne", a „bomlasztás, a hangulatkeltés” - lefordítva az 50-es évek retorikáját idéző koncepciós vádakat -, hogy nem hisz az Európai Egyesült Államok eszméjében és helyette olyan pártszövetség építkezésében vesz részt, amely az Uniót a nemzetek Európájaként képzeli el. Azonban ez egyáltalán nem „konspiratív összeesküvés”, hiszen az elképzelés kezdetektől fogva a Jobbik programját képezi és a nemzeti szuverenitás megőrzésének fontosságát helyezi előtérbe.

Ha igazak a Népszabadság információi, akkor ezek nem a Kovács Béla elleni vádat erősítik, hanem inkább azt, hogy nemzetközi érdekeket sérthet az uniós birodalomépítés elleni jobbikos kiállás, amit lejáratással és titkosszolgálati módszerek bevetésével lehetetlenítenének el. Mint arról korábban már többször is beszámolt az Alfahír, a Fidesz kampánycéljaival egybecsengő amerikai-cionista utasításra indulhatott lejárató kampány Kovács Béla és a Jobbik ellen. A kuruc.info korábban azt írta, hogy a cionista nézeteiről ismert Joe Biden amerikai alelnök telefonon követelte Orbán Viktortól még az EP-választás előtt a Jobbik megroppantását. A nemzeti radikális lap úgy tudja, hogy az amerikai politikus külön kitért Kovács Béla személyére is.

A titkosszolgálatok Tiszavasvári ellen?

A Népszabadság pénteki cikke arról is beszámol, hogy vélhetően a titkosszolgálatok hiúsították meg, hogy a jobbikos irányítású Tiszavasváriban egy munkahelyteremtő egymillió dolláros ipari park épüljön. „Néhány hónapja a titkosszolgálat olyan információt kapott, hogy iráni befektetők – Törökország közbeiktatásával – egymillió dollárból ipari parkot létesítenének a Jobbik egyik fellegvárának számító kelet-magyarországi városban. Az a terv akkor, állítólag részben a titkosszolgálat 'aknamunkájának' köszönhetően meghiúsult” – áll a nol.hu hasábjain. Mint ismert, Tiszavasvári testvérvárosi szövetséget kötött az iráni Ardabillal. 2010 óta több iráni delegáció is látogatást tett a jobbikos fellegvárnak tartott magyar városban.

Amennyiben valóban a titkosszolgálati eszközök bevetésével hiúsították meg a tiszavasvári beruházást, az több kérdést is felvet: a magyar vagy több, esetleg más országok titkosszolgálatai is érdekelte voltak-e az akcióban. Ki adott rá utasítást, kinek a belegyezésével, ki tudott róla kormányzati szinten?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Kovács-ügy messzebb visz a kreált kémügytől és a hátterében egy kiterjedt nemzetközi összeesküvés húzódik meg, melyben érintett lehet a magyar kormányzat is.

alfahir.hu