Íme a bizonyíték: jobbikos településvezetés is lehet sikeres

2014-09-29 12:30

Sajtótájékoztatón cáfolta meg Volner János, a Jobbik alelnöke, valamint Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere azokat a fideszes híreszteléseket, melyek szerint ellenzéki polgármesterként nem lehet hozzájutni a pályázati pénzekhez.

A Fidesz országszerte, suttogó propaganda útján azzal fenyegeti a választókat, hogy ha ellenzéki, különösen jobbikos polgármesterjelölt győz, akkor az adott településre nem fog elegendő támogatás jutni - mondta Volner János, majd rögtön hozzátette: ez természetesen egy ordas nagy hazugság, hiszen az EU-n belül területi alapon, gazdasági fejlettségtől függően, normatívák szerint ítélik oda az egyes térségek számára a támogatást, melyet természetesen a jobbikos vezetésű települések is meg fognak kapni, ahogy ez eddig is történt.

Volner kiemelte: a Jobbik egy központi szakmai stábot működtetett az elmúlt négy évben, melynek létszámát meg kívánják emelni. Ez a stáb nyújt ugyanis szakmai támogatást többek közt ahhoz is, hogy a jobbikos vezetésű települések minél több pályázati forráshoz jussanak. A politikus hozzátette: a jobbikos településen nem megcsapolják a forrásokat, hanem valóban arra fordítják, amire elnyerték. Egy-egy település fejlődésének kulcsát a tisztakezű városgazdálkodás, a felelős vagyongazdálkodás és az elkötelezett, kitartó szakmai munka jelentheti.

A képviselő azt is megemlítette, hogy az EU hét nagy magyarországi térségéből négy térséget sorol Európa húsz legszegényebb térsége közé, ezért ezeket a régiókat fejletlenségük miatt továbbra is kiemelten fogja támogatni. Volner ezért azt kérte a választóktól, ne higgyék el a fideszes hazugságokat, melyek szerint megszűnnek a településre jutó támogatások, ha a Jobbik jelöltje nyer.

A szót ezt követően Fülöp Erik, tiszavasvári jobbikos polgármestere vette át, aki rögtön hangsúlyozta: ő is csak cáfolni tudja a Fidesz rosszindulatú híreszteléseit, melyek szerint ellenzéki városvezetéssel nem fejlődhet egy település.

Fülöp Erik elmondta, hogy 2010-ben nagyon nehéz helyzetben vették át Tiszavasvári irányítását, de megfeszített szakmai munkával sikerült elérni, hogy a település gazdasági helyzete stabilizálódjon.

Fülöp Erik az elért eredményekről is beszélt: a város önkormányzata az elmúlt négy évben számos pályázatot adott be, melyek közül rengeteggel sikerült támogatásokat nyerni. Az önkormányzat, az ahhoz köthető cégek és civil szervezetek összesen mintegy 1,5 milliárd forinthoz jutottak hozzá a nyertes pályázatok révén. Az első nagyobb beruházás egy napelemes rendszer kiépítése volt a polgármesteri hivatalban, ezzel az energiaellátást 100%-ban megújuló energiaforrásból biztosítják. Az óvoda teljes felújítására több mint százmillió forint jutott, pályázati forrásból újult meg az ifjúsági tábor, a városi piac és a strandfürdő is.

Az önkormányzatnál jelenleg is több pályázat fut, a lakók életét több mint két évtizede megkeserítő belvíz helyzetét is sikerül kezelni, hiszen erre nemrégiben több mint 170 millió forintot nyertek el. Néhány héttel ezelőtt ráadásul újabb 450 millió forintot nyertek el városrehabilitációra, melyből megújul szinte minden régi önkormányzati épület a városközpontban, melyek nemcsak szebbek, hanem energiatakarékosak is lesznek. A pénzből játszótereket, főteret is építenek, járdákat, utakat újítanak fel, valamint sportolási lehetőségeket is teremtenek. Megújul a református templom épülete is, a civil szervezetek pedig több önkormányzati támogatásra számíthatnak a jövőben.

Fülöp Erik hozzátette: nem dőlnek hátra a sikerek láttán, az önkormányzat folyamatosan pályázik, jelenleg is több nagy horderejű pályázat vár elbírálásra. A polgármester rámutatott, hogy az elmúlt ciklusban jelentősen több pályázati forráshoz jutott a település, mint korábban, ami egyértelmű cáfolata a Fidesz rosszindulatú híreszteléseinek. Tiszavasvári önkormányzata minden egyes adóforintot helyben költ el, és minden pályázati támogatás helyben valósul meg, a pénzek nem vándorolnak korrupt politikusok zsebébe.

Fülöp Erik igyekezett megcáfolni azt is, hogy a jobbikos vezetésű településeken nem tudnak munkahelyet teremteni. Mint mondta, 2012-ben a Járműszerelvényt Gyártó Zrt. egy olyan nagyberuházást valósított meg, ami 50 helyi, első sorban szakképzett fiatalnak teremtett munkát. A beruházás a tervek szerint újabb két ütemmel folytatódik majd, ez végül 120 új munkahelyet jelent majd. A településen közben egy magáncég egy nagy biogáz-beruházásba kezdett, ez tíz embernek teremt majd új munkát és kedvező áron állítja majd elő a villamosenergiát a helyi és térségi vállalkozások számára, emellett pedig hatalmas iparűzési adóval járul majd hozzá az önkormányzat működéséhez.

Fülöp Erik végül leszögezte: úgy gondolja, ezek az eredmények minden olyan állítást megcáfolnak, melyek arról szólnak, hogy jobbikos városvezetés nem lehet sikeres.

alfahir.hu

Mon