„Más utat választottam a magyarellenességgel szembeni küzdelemben”

2014-10-03 13:38

Murányi Levente az előző parlamenti ciklusban a Jobbik országgyűlési képviselője, a legutóbbi tisztújító kongresszusig a párt országos alelnöke is volt, amely szerepre háromszor választották meg a küldöttek. Bár jelenleg nincs benne a Jobbik országos vezetésében, továbbá nem a Parlamentben folytatja munkáját, 1956-os szerepe megkérdőjelezhetetlenül a Jobbik egyik ikonikus figurájává teszi.

- Ötvenhatodik helyen szerepelt tavasszal a Jobbik listáján. Nyilván nem véletlenül.

- 6 évig voltam alelnöke a jobbiknak, és januárban úgy döntöttem, hogy nem szeretnék az új ciklusban a pártlistán szerepelni. Egyéniben kívánom megmérettetni magam, ha bejutok, bejutok, ha nem, akkor ezt tudomásul veszem, és a párt munkáját más irányból segítem tovább. Szabó Gábor pártigazgató úr tisztelt meg a jelképes „56-os szereppel” a pártlistán is.

- Így tehát nem ragaszkodott ahhoz, hogy képviselő maradjon az országgyűlésben. Milyen hátrányait érezte a parlamenti képviselői szerepnek?

- Az országgyűlési képviselő munkánál az a motiváció, ami a politikába vitt, rá kellett jönnöm, hogy már nem működik. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz kétharmados súlya és a képviselői munka működési szisztémája megakadályozott abban, hogy az általam fontosnak tartott célok irányába hathatós munkát tudjak kifejteni. Ezért mondtam le valójában az újbóli ciklus képviselői munkájáról.

- Hogyan értékeli az elmúlt ciklust?

- A Jobbik frakció 2010-ben kezdődő 4 éves parlamenti munkája tanuló időszak volt, amelynek során a 47 fővel induló frakció tagjai kitanulták a képviselői szakmát. Ki előbb, ki utóbb megértette a feladatot, illetve annak végzési módját.

Amikor megértettem e feladat végzésének módját, rájöttem, engem nem ez a munka inspirál. Amit én szeretnék elérni, azt nem a parlamentben kell keresnem.

- Mi volt a parlamenti munkássága legemlékezetesebb élménye?

- Azok a pillanatok rögzültek a parlamenti munkából - túlnyomórészt felszólalások - ahol a kommunizmus ellen és a balliberális politika ellen szólalhattam meg. Sok esetben ezek a felszólalások, megnyilvánulások ellenvéleményt váltottak ki az MSZP-nél, az LMP-nél, a DK-nál, vagy akár a Fidesz-KDNP soraiban is.

Vadai Ágnes pocskondiázása a magyarok egyik legszentebb jelképe, a turulmadár ellen, nemcsak felszólalásomat váltotta ki, de egy sajtóközleménnyel is súlyosbítottam. Ezt követően az Echo televízió egyik műsorába is meghívtak, ahol szintén elmondtam, hogy a DK-s politikusok sok esetben a magyargyűlöletüket nem tudják eltakarni.

Természetesen a DK szimpatizánsainak és politikusainak ingerküszöbét ezzel a meglehetősen sértő, de mindenképpen valós szöveggel sem tudtam átlépni.

- Van, ami miatt hiányozni fog Önnek a parlamenti képviselőség?

- Igen, a frakción belül barátokra tettem szert, akikkel a folytatott munkát szívesen végeztem és most is szívesen folytatnám, de más utat választottam a magyarellenességgel szemben folytatott küzdelemben.

Zászlóégetés Novák Előddel

- Jelenleg min dolgozik?

- Idén május 8-ával a Jobbik pártalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány kinevezett az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatójának. Ez az a feladat, amiről be kell vallanom, hogy erősebben vonz, mint a képviselői munka. Számtalan esetben az elmúlt években megtapasztaltam azt, hogy az évek múlásával ellenségeink tevékenysége abban is fokozódik, hogy megfosztanak bennünket nem csak a magyar, hanem az emberiség történetének legtisztább forradalmától.

Ugyanis nem szégyellik kiforgatni a valóságot, és azt álltani, hogy 1956 forradalma és szabadságharca nem szólt másról, mint a reformkommunisták azon igyekezetéről, hogy tökéletesítsék a szocializmust Magyarországon. Vérlázító hazugságról szól ez az állítás. Úgy érzem, hogy számomra nem lehet fontosabb, mint annak bebizonyítása, hogy ez nem igaz.

Azt hiszem, nem csak a magyarok, de a világ összes tisztességes, szabadságszerető, nemzeti függetlenségét őrző népek számára is megengedhetetlen az ilyen torzítás, hazudozás.

Itt szoktam hivatkozni, - és most is megteszem, - Hannah Arendt filozófus-politológus mondására, miszerint „A világon egyetlen olyan forradalom létezett, ami nem a társadalmi ellentmondásosság rendezésére indult el, hanem egy nemzet szabadságát kívánta kivívni.”

- Mennyiben változtak az új szerepkörrel a mindennapjai?

- Jelenleg a vidéki meghívások teljesítésével és a vállalt ’56-os intézeti irányítási munkával vagyok elfoglalva. Ezek pillanatnyilag kibővültek az önkormányzati választások kampánymunkájával is, ugyanis Solymáron, ahol élek, a helybéli jobbikosok, képviselőjelöltek kampányát aktívan segítem.

- Ön szerint mivel lehet a leginkább felkelteni az emberek érdeklődését egy téma iránt?

- Legyen bármilyen téma, a megfelelő információ ismertetésével lehet az érdeklődést felkelteni a hallgatókban, természetesen csak akkor, ha a felvetett gondolat az érdeklődésükre való. Ha részletesen ismertetjük velük a gondolat által való érintettségüket, abban az esetben elképzelhető, hogy a téma felé fordulnak.

- Hogyan valósítják meg ezt az intézetnél?

- Az intézetnek legfőbb feladata, hogy a szabadságharc valódiságát megőrizze és azt a fiatal generációkkal ismertesse. A létező emlékek rögzítése alapfeladat. Ezek az emlékek lehetnek dokumentáltak írásban, filmben, hanganyagban. Továbbá a még élő szemtanúk felkutatására hangsúlyt kell helyezni, és az általuk hordozott emlékeket a leginkább megőrizendő anyagként kell kezelni. Ezeket a megmentett bizonyítékokat előadások anyagává kell tenni, és az ifjabb korosztályokkal meg kell ismertetni.

Az intézet első nagyobb szabású munkája a Jobbik Ifjúsági Tagozata által szervezett előadássorozatból fog állni. Ebben olyan hiteles személyeket próbálunk megszólaltatni, akik megfelelő módon képesek hatni annak érdekében, hogy a valóság, a forradalom eszmeisége jelenjen meg a hallgatók számára.

Természetesen az intézet további tevékenysége nagyban függ az anyagi lehetőségektől. Elsősorban egy tárgyi és egyéb dokumentumokból álló kiállítást szeretnénk megvalósítani.

- Közeleg október vége, s ezzel az ’56-os forradalom évfordulója. Mivel készülnek az alkalomra?

- Részt kívánunk venni a Jobbik keretein belül történő rendezvényeken, felszólalásokban, beszélgetésekben. Ez szintén azt a célt szolgálja, hogy a forradalom eszmeiségéhez hű anyagot tárjunk a hallgatóink elé.

- Hogyan informálódhatnak az emberek az intézet tevékenységéről?

- Elkezdtük az intézet honlapját szerkeszteni, amelyen folyamatos elérhetőséget kívánunk majd biztosítani az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos anyagokhoz.

Ez reményeink szerint hamarosan elérhetővé fog válni az érdeklődők számára is.

alfahir.hu - jobbik.hu

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

Mon
Tue