„Anya és apa a Parlamentben, az irodaházban és az aluljáróban dolgozik”

2014-10-08 12:14

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője három éven belül harmadszor szült, augusztusban vált nagycsaládossá. Emellett helyt áll az Országgyűlés Kulturális és oktatási bizottságának elnöki posztján is, a pártszóvivői tisztségről ugyanakkor lemondott. A parlament legfiatalabb képviselőjét arról kérdeztük, hogyan tudja összehangolni az anyaságot és a közügyeket.

- Nyáron megszületett a harmadik gyermeke, Nimród, s ezzel Novák Előddel nagycsaládosokká váltak. A pici érkezése mennyire változtatta meg az eddigi napi rutinjukat?
 - Kevésbé, mint az első kettő gyermek érkezése után. Egyre kisebb változást jelentenek az újabb babák. Ha a nagycsaládos ismerősöket kérdeztük, azt mondták, hogy a harmadik érkezésével lettek igazán bonyolultabbak a mindennapok, de mi ezt nem tapasztaltuk, nem hozott nagy változást az életünkben, persze ehhez kell egy stabil párkapcsolat és sok nagyszülői segítség.

- Az anyaság mellett változatlanul élharcosa a Jobbiknak. Jelenleg milyen feladatkörökben áll helyt?
 - Számomra most a legnagyobb szakmai kihívás az Országgyűlés Kulturális és oktatási bizottság elnöki feladata. A munkámban teljes egészében erre koncentrálok, emiatt is mondtam le a szóvivői posztról. Ezt fájó szívvel tettem, mert öt évig voltam a Jobbik szóvivője, de az új szerepkörben igyekszem helyt állni, hogy a Jobbik törekvéseit minél hatékonyabban juttassam érvényre.

- És emellett mégis tud időt szakítani a családanyai szerepre is. Sok édesanya nevében is kérdezem: hogyan csinálja?
 - Mint minden hétköznapi dolgozó anya. Lemondásokkal és nehézségekkel is jár, de szerencsére rengeteg családi segítséget kapok. Elsősorban férjemre gondolok, de mind a négy nagyszülő sokat fáradozik. Hunóra és Bottyán pedig egymás melletti óvodába és bölcsödébe jár, ez is könnyíti a mindennapi logisztikát.

- Átlagosan hány órát alszik egy nap?
 - Nem olyan keveset, 6-7 órát, a szoptatás miatt erre fontos is odafigyelnem.

- Sokan küzdenek a kettős szerep megpróbáltatásaival. Mit javasol a dolgozó édesanyáknak, milyen praktikákkal tudják összehangolni a munkát és a családot?
 - Nemrég olvastam egy tanulmányt, amiben kifejtették, hogy egy nő, miután anya lesz, jobb munkaerővé válik, mert teljesen megváltozik az életritmusa. Megnő a teherbírása, több dologra tud egyszerre figyelni, gyorsabb lesz. Ezt abszolút meg tudom erősíteni.

- Hunóra sok időt töltött már a Parlament és a képviselői irodaház falain belül, Bottyán is bejárt, amíg szoptatta. A gyerekek mennyit értenek a munkájukból?
 - Szerintem nem sokat. Hunórától, ha megkérdezik, hogy anya és apa hol dolgozik, azt feleli: a Parlamentben, az irodaházban és az aluljáróban. Utóbbi a kampányfeladatokból adódó standolás miatt alakult ki benne, szeret abba a forgatagba elkísérni. Számára hétköznapi, ha például apa a TV-ben szerepel, de azt valószínűleg nem tudja, hogy ez nem minden családban van így.

- A frakció munkatársai hogyan kezelik a gyerekeket?
 - Az egész Jobbikban mindenki nagyon megértő, már az első gyerektől kezdve természetes volt, hogy segítettek nekünk. Szerencsés vagyok, sajnos nem minden munkahelyen ilyen toleránsak a dolgozó anyákkal. Bababarát a pártelnökség is, Előd olykor be is kell vigye oda magával valamelyik gyerekünket, ha úgy adódik. De nem fecsegnek ki semmilyen párttitkot.

- Született édesanyaként bánik a gyermekeivel, visz egy nagycsaládos háztartást, emellett pedig határozott fellépésű politikusként is láthatjuk. Van ideje mindemellett saját magára is?
 - Nekem a szabadidős tevékenység a gyermekeimmel, családommal töltött programok. Ezen felül nem nagyon van időm, teljes mértékben kitölti az életemet. Nagy kihívás már önmagában az is, hogy kifogástalan, tiszta öltözékben jelenjek meg mindenhol, miközben például gyakran kell ölbe vennem a gyerekeket.

- A gyermekei jövőjében látja-e maga előtt a politikai szerepvállalást, vagy inkább óvná őket ettől a világtól?
 - Egyáltalán nem befolyásolom őket. A politikai pályán is lehet szép dolgokat tenni, másokon segíteni, de sok ilyen hivatás van még, amiben ki lehet teljesedni. Hagyni fogom őket, hogy ők válasszanak, ha eljön az ideje, és meglátjuk, milyen tehetségeik lesznek.

alfahir.hu - jobbik.hu

Mon