Nyomravezetői díjjal a bűnözők ellen

2014-10-10 02:16

Szémán László jelentős anyagi hiányokkal vette át 2010-ben Hencidát. Nemcsak pénzügyi problémákkal kellett szembenéznie, hanem a közbiztonság rossz állapotával is. Négyéves munkája során Hencida anyagi helyzete stabilizálódott, csökkent a bűnelkövetések száma, a közmunkaprogramot is sikerült a település javára fordítani. Újbóli megválasztása esetén továbbra is azon lesz, hogy a kínálkozó lehetőségeket kihasználva tovább fejlessze a települést.

- 2010-ben vette át a települést. Milyen állapotokkal, problémákkal kellett szembenéznie akkor?

- A mi kis csapatunk nehéz helyzetet örökölt. A település anyagi és közbiztonsági helyzete a 2010-es önkormányzati választások idején meglehetősen rossz volt. A pénzügyi problémák abból adódtak, hogy a kötelezően ellátandó feladatokhoz, mint például: általános iskola fenntartása, gyermekétkeztetés stb., az állam nem biztosította a megfelelő finanszírozást. Csak, hogy a legkirívóbb példát említsem, volt olyan év, hogy az állami normatíva csak a pedagógusok bérét fedezte. A bérek járulékait és a működési költségeket (fűtés, világítás, dologi kiadások stb.) az önkormányzatnak kellett előteremteni. Ez mintegy harmincmillió forintra rúgott. Ezt az önkormányzat saját bevételeiből kellett volna előteremteni, ami körülbelül évi nyolcmillió forint. Könnyen belátható, hogy bár több kiadáscsökkentő intézkedést is végrehajtottunk, esélyünk sem volt egyensúlyba hozni a költségvetést. Jómagam mintegy évi két millió forintot hagytam a költségvetésben, mivel a polgármesteri javadalmazást javaslatomra havi 425.000.- Ft-ról 328.000.- Ft-ra, a törvényi minimumra csökkentettük, illetve nem kértem a költségtérítést. A képviselői tiszteletdíjakat is a felére csökkentettük.

- A közbiztonsággal is komoly problémák voltak. Sikerült ezeket kezelni?

- Hencidán 2010-ben a bűncselekmények száma 142 volt. Ezek legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény, kisebb része garázdaság, testi sértés. Újraszerveztük, felszereltük a polgárőrséget, biztosítottuk a működés anyagi forrásait. Ehhez nagyban hozzájárultak a lakosság adományai, és a jobbikos önkormányzati képviselők által felajánlott tiszteletdíjak. Megkerestük az együttműködés módjait a rendőrséggel. Sikerült elérnünk, hogy a körzeti megbízott a szolgálata 95 százalékát polgárőrökkel a településen teljesítse. Az önkormányzat nyomravezetői díjakat tűzött ki a lakosság igazságérzetét legjobban irritáló bűncselekmények (falopás, terménylopás, betörés, stb.) esetén. Ezen intézkedésekkel 2013-ra sikerült a bűncselekmények számát 60-ra csökkenteni. Ez 2010-hez viszonyítva mintegy 60 százalékos csökkenés. A 2014-es év eddigi adatai nem állnak rendelkezésemre, de jó jelnek tekintem azt, hogy a faluban három hónapja nem történt vagyon elleni bűncselekmény. A településen a 45 fő polgárőr még mindig aktív. A polgárőrség önkéntes alapon működik, mindenkit szívesen látunk.

- Hencida-modellről is hallhattunk, mellyel járta a környékbeli településeket is. Mit takar ez a program?

- A Hencidai-modell a lakosság, a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat példaértékű együttműködését jelenti. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályvezetője Vadász István alezredes úr nevezte el így, az Érpataki-modell után.

- A közmunkaprogram is jelentős változásokon esett át az Ön polgármestersége alatt.

- A közmunkaprogramokat megpróbáltuk úgy kialakítani, hogy a foglalkoztatottság növelése mellett a település is profitáljon azokból. A Rákóczi utcán például három egymás mellett lévő használaton kívüli telket a mezőgazdasági programban rendbe tettünk, úgy, hogy azok be is lettek kerítve. Ezzel három legyet ütöttünk egy csapásra. A telkek rendbetételével javult a település összképe, a megtermelt zöldségeket fel tudjuk használni a közétkeztetésben, illetve a megépült biztonságos kerítéssel távol tudjuk tartani a szomszédos ingatlanoktól a tolvajokat.

- Hogyan folytatják a munkát, ha vasárnap ismét arról dönt a település, hogy Ön kerüljön a polgármesteri székbe?

- Nem szeretnénk felelőtlen ígérgetésekbe bonyolódni. Négy évvel ezelőtt sem tettünk ilyet. Az elmúlt négy évben mindig megragadtuk a kínálkozó alkalmat arra, hogy a települést jobbá tegyük, gyarapítsuk. Sikerült egyensúlyba hoznunk a költségvetést és mintegy hetvenmillió forintnyi pályázati pénzt nyertünk településnek. Sikerült javítanunk a közbiztonságon és élhetőbbé tenni a falut. Lehetne terveket szövögetni, de semmi garancia nincs rá, hogy a körülmények lehetővé teszik azok megvalósítását. Újraválasztásunk esetén továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy az aktuálisan kínálkozó lehetőségeket kihasználva előbbre vigyük a települést.

alfahir.hu - jobbik.hu