Új időszámítás kezdődik Csökmőn

2014-10-20 11:14

Jelentős szavazati előnnyel szerezte meg a polgármesteri címet a Jobbik által támogatott, de függetlenként működő Nagy Tibor. Interjú.

- Magasan, 54,67 százalékkal szerezte meg a polgármesteri címet. Függetlenként ugyan, de jobbikos támogatással legyűrte a Fidesz-KDNP jelöltjét is. Számított rá, hogy polgármester lesz?

- Bíztam benne, hogy sikerrel járhatok. A faluban az volt a többségi álláspont, kettőnk között fog eldőlni a választás kimenetele: vagy én, vagy a fideszes jelölt vezetheti a települést a következő öt évben. Ugyan valóban mögém állt a Jobbik, én független polgármesternek tartom magam, ennek fényében kívánom vezetni Csökmőt.

- Meglepte, hogy ekkora lett az előnye? A Fidesz-KDNP jelöltje csak 19,57%-ot ért el, a többiek még kevesebbet.

- Nagyon meglepődtem, ekkora sikert nem vártam. Mint említettem, azzal tisztában voltam, hogy kétesélyes a választás, de felkészültem arra is, hogy nem járok sikerrel. Nem gondoltam volna, hogy végül ilyen nagy arányban fogok győzni, azt hittem, csupán pár szavazat fog dönteni. A választás napján hat induló jelölt volt, én ez alapján nagyobb megosztottságot vártam. Ettől függetlenül úgy gondolom, ilyen kisebb falvakban a személyes ismeretség a legfontosabb, nem a pártpolitika.

- A hatfős képviselő-testületben négy független, egy fideszes és egy jobbikos személy foglalhat helyet. Konstruktív munkára számít?

- Igen, mindenképpen. Úgy gondolom, a képviselő-testület összetétele olyan lett, hogy érdemi munkát fogunk tudni végezni Csökmőn. Már a kampányban sem voltunk ellenségesek egymással, viszonylag tisztán zajlott le ez az időszak, így szerintem nyugodtan bízhatok benne, hogy sikeresen fogunk tudni együtt dolgozni.

- Miért gondolta úgy, hogy elindul a polgármesteri székért, honnan jött az ötlet?

- A volt polgármester, aki húsz éven át vezette a települést, idén nyugdíjba vonult. A lakosság köréből kerestek meg azzal, hogy tegyem próbára magam a választáson, ahogy tették ezt négy évvel ezelőtt is, de akkor ez még nem állt szándékomban. Valószínűleg a végzettségem is közrejátszott abban, hogy alkalmasnak tartottak erre a pozícióra, mert közgazdászként öt éven át dolgoztam szeghalmi polgármesteri hivatalban a pénzügyön és az adóosztályon, könyveltem is, tehát belelátok a pénzügyekbe, a helyi gazdaságba. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de úgy gondolom, képes vagyok elvégezni ezt a feladatot, ha nem így lenne, nem is indultam volna.

Csökmő egy közel kétezer lelket számláló nagyközség Hajdú-Bihar megyében. Itt találkozik a Berettyó és a Sebes-Körös folyó, mezőgazdasága a 19. századi folyószabályozások után lendült fel. Múltja messze nyúlik vissza a történelemben, különböző ősi leleteket fedeztek már itt fel, első írásos említése 1219-ből származik, de Árpád-kori templommaradványokat, sírokat is találtak már. A török hódoltság alatt szinte teljesen kihalt, de a 18. században újra benépesedett. A település gazdag madár- és vadvilággal büszkélkedhet, itt él természetes környezetben a túzok madár, de az északi rétisasok is ide jönnek telelni.

- Mik az elképzelései, mitől lehetne jobbá tenni a települést?

- Legfontosabb, hogy mindenképp munkahelyteremtő programokat szeretnék indítani, folytatni kívánom a közfoglalkoztatást amíg támogatják, de más ilyesfajta elképzeléseim is vannak. Fejleszteni akarom a csatornahálózatot, ahogy egy szennyvíztisztító telep létrehozása is fontos. Úgy gondolom, szükség van a civil szervezetek támogatására, az óvoda és más épületek felújítására is. És bár Csökmő a rendőrség szerint „tiszta település”, kamerarendszerrel, a polgárőrség újraszervezésével és a mezőőri szolgálat beindításával szeretném növelni a közbiztonságot.

- Csökmő egyik látványossága a Kóróssziget, de itt található az év tájházának is választott Csökmői Tájház is. Hogy áll a turizmussal?

- Mindenképp szeretném a turizmust fejleszteni, hiszen ez egy olyan jövedelemforrás lehet az embereknek és az önkormányzatnak egyaránt, amely viszonylag kis befektetés után hoz gyors megtérülést. Vannak turisztikai termékeink és értékeink, például a Sárkánynap, vagy a hagyományőrző egyesület, a fonókör, a népi együttesünk, vagy az ifjúsági fúvózenekar. Úgy gondolom, a különböző civil szervezetekkel együttműködve lehetne tovább fejleszteni a turizmust, hogy még vonzóbbá tegyük a látogatók számára településünket.

alfahir.hu - jobbik.hu

Mon