Új időszámítás kezdődik Gyöngyössolymoson

2014-10-29 20:35
A Mátra lábánál, csodálatos környezetben található Gyöngyössolymos ősi települése. Nehéz kampányon van túl a falu új, független vezetője. A jobbikos támogatással megválasztott pedagógus-polgármesterrel, Nyilasné Nádudvari Zsuzsannával beszélgettünk.

- Eseménydús kampányon van túl a település. Úgy tudjuk, az előző polgármester nem fogta magát vissza az eszközök tekintetében az elmúlt időszakban, de ismeretlenek megrongálták, összefirkálták az Önök plakátjait is.

- Mi azt mondtuk, hogy semmiben, senki, semmilyen kárt nem tehet, bárki által kihelyezett kampányanyagokban senki ne tegyen kárt. Próbáltuk javítani a mi plakátjainkon lévő rongálásokat, de aztán ott hagytuk, legyen ez elrettentő példa. A mi lelkiismeretünk tiszta volt. Tudtuk, hogy miért vállaljuk ezt, így nagyon nyugodtan tűrtünk minden minket ért atrocitást.gjh

Vona Gábor, a Jobbik elnök októberben a településre látogatott

- Tehát többször is megrongálták a plakátjaikat?

- Igen, így van. Volt mindig tartalék, de nem akartuk szándékosan leragasztani őket. Én egy pedagógus pályán mozgó ember vagyok, így rosszul érintett, hogy miközben azt tanítom a gyerekeknek, hogy senki semmiében ne tegyen kárt, ezt látják a településen élő gyerekek. Nem szabad rossz példát mutatni: a faluban épp a gyerekek voltak leginkább felháborodva a történtek láttán.

sdf
Az egyik megrongált plakát
- Úgy tudjuk, az előző polgármester, Szolcsák Gyula igencsak botrányosan távozott a székéből, ahogyan az átadás-átvétel sem zajlott - fogalmazzunk úgy - zökkenőmentesen. Mi történt?

- Igen, így van. Az átadás-átvétel során fotókat készítettem, hogy mi az, ami van, mi az, ami esetleg hiányzik. Így például láttam, hogy nem az a számítógép van, ami volt korábban - előtte képviselő voltam - azóta tudjuk, hogy a winchestert kicserélték benne... De nagyon sok személyes dolog, tárgy nem került átadásra. Emellett azért nem volt igazán botrányos az átadás-átvétel, mert én magam egy nyugodt típusú ember vagyok, próbáltam a feszültséget oldani a hivatalos átadás során. Nem támadó jelleggel léptem fel, de mondtam, hogy azért jöttünk ide, hogy megkapjuk azt, ami a falué, a közösségé.

dfgA párt és az általa támogatott polgármester lakossági fóruma megmozgatta a települést
- A község tavasszal elvesztett egy pert a Gyöngyösi Hulladékkezelő Nonprofit Kft.-vel szemben, s 24 millió forintot kellett fizetnie.
- Igen, ez meg is történt, még májusban le is inkasszózták a számláról.

- Azóta sikerült új szolgáltatót találni?

- A Katasztrófavédelemnek ilyenkor kötelessége kijelölnie egy szolgáltatót, az végzi most a hulladék elszállítását a településen. Azóta egyeztettünk a szolgáltatóval, de még döntés nem született, testületi ülés még nem volt. Várhatóan a jövő héten feláll a képviselő-testület, de még folyik az alapdokumentumok pótlása, nagyon sok a tennivalónk.

hjk- A testületben többsége van?

- Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a támogatóink többségben vannak.

- A külső szemlélőnek úgy tűnik, sikeres falu lehet az, ahol repülőnapot tartanak, ami valójában nem is a faluban van. Ezzel szemben a az internetes nyilvánosságot olvasva úgy tűnik, igen nagy vihart kavart az ügy.

- Igen. Mégpedig azért, mert a falunap az, amit a falu közössége szervez, a lakosság azt várja, hogy itt különböző programokon vehessen részt. A Pipis-hegyi repülőnap (amely már nem tartozik a településhez - a szerk.) egy önkényes döntés alapján született meg. Nagyon sok pénzbe, sok millió forintunkba került ez a rendezvény. És persze azért is okozott ilyen jelentős felháborodást, mert az idősebb generáció nyilván nem, vagy csak nehezebben tud buszra ülni és elutazni ilyen messzire. A falunapnak arról kellene szólnia, hogy átörökítsük a hagyományainkat, megismertessük azokat a fiatalabb generációkkal. Egyébként a repülőklub elnöke a volt polgármester. Ez is egy oka lehetett a rosszallásnak.

dg
A Fidesz mindent bevetett a győzelem érdekében. Fórumukra csak azzal a feltétellel engedték be az embereket, ha a kormánypárt jelöltjére szavaznak. Szolcsák Gyula mindössze 23 százalékot ért el...
- Mit lehet tudni a település közbiztonságáról?

- A falu teljesen nyugodt, nincs komolyabb probléma a közbiztonsággal. Persze apróbb problémák vannak nálunk is - mint minden településen - de nincs olyan gondunk, mint ami például - a médiából ismert módon - a környező településen tapasztalhatóak.

- Hogyan állnak az elvándorlással?

- Az elvándorlás - a munkahelyek, lehetőségek keresése miatt - főként a fiatalokat érinti. Főleg a nyugdíjba készülő, vagy már nyugdíjas korosztály keresi a települést, a jó levegő, a kirándulási lehetőségek miatt, tehát a nyugodt életkörülmények miatt inkább ők érkeznek. Mára teljesen megváltozott a lakosság összetétele. Nagyon sokan költöznek ide, a fiatalok viszont a munkahelykeresés szempontjából sajnos többnyire elhagyják a települést. Jellemző probléma az.

- Mi a helyzet a település adósságával? Információink szerint - miután az állam átvállalta a településektől azt - Gyöngyössolymos adóssága újra növekedésnek indult.

- Sajnos nagyon sok a települést terhelő perköltség, nagyon sok volt a haszontalan per. Ezeket én ítélem haszontalannak, a volt polgármester nem így gondolta. Említettem korábban a hulladékszállítóval történt pereskedést, de az elődöm évek óta nem tudott megegyezni egy útkarbantartó-építő céggel, ráadásul munkaügyi perek sorozata van folyamatban. Ezek tehát rendkívül negatívan érintik a kasszát.

fgh
Csodálatos környezetben, a Mátra lábánál található az ősi magyar település
- Aki ismeri a Mátra és Gyöngyös környékét tudja, rengeteg lehetőség van a turisztika területén. Gondolunk a túrázási lehetőségekre, a kisvasútra. Milyen lehetőségeket lát a fejlesztésre?
- Természetesen szeretnénk minél - az eddigieknél hatékonyabb módon - több pályázati forráshoz hozzájutni. Nagyon sok túraútvonal van a környéken, ezért a terveinkben szerepel egy pénztárcabarát szálláshely kialakítása, a Művelődési Ház minél sokoldalúbb kihasználása, a kirándulóhelyek támogatása, felkarolása, bővítése, fejlesztése. Pénzkérdés mindez, meglátjuk, milyen fejlesztési lehetőségeink vannak.

alfahir.hu - jobbik.hu

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

Mon
Tue