A jövőt Recsken sem lehetett megállítani

2014-11-20 14:01

November 9-én nem csak Ózdon, hanem Recsken is megismételt voksolást tartottak. Erre azért került sor, mert a Fidesz polgármesterjelöltje a mozgóurnás voksolás alatt egy független induló által a helyi idősek otthonában elkövetett szabálytalanság ürügyén megóvta a választás eredményét. A megismételt referendumon azonban a korábbinál lényegesen nagyobb fölénnyel ismét a Jobbik jelöltjét, Nagy Sándort választották Recsk polgármesterévé. A rövid idő alatt kétszer is diadalmaskodó újdonsült polgármesterrel Recsk helyzetéről és jövőjéről beszélgettünk.

- Hogyan értékeli a megismételt választáson elért eredményét? Ön szerint minek köszönheti az október 12-ei győzelménél lényegesen nagyobb arányú sikerét?

- A november 9-i eredményt látva nem hittem, hogy ekkora lesz a fölényünk. Az tisztán látszott, hogy az utolsó pillanatig lejárató kampányt folytatók már nem tudták tovább növelni az esélyeiket, így alantas eszközökhöz folyamodtak, és kreált, negatív tartalmú szórólapok terjesztésébe fogtak. Ez azonban a jelek szerint nem jött be, az eredmények azt mutatják, hogy visszafelé sült el az akció. Mondhatnám úgy is: „A kígyó a saját farkába harapott.” Hozzájárult még a sikerünkhöz, hogy négy évnyi kemény munka áll mögöttünk, ami mostanra érett be.

2012-ben székelykaput avattak Recsken, középen Nagy Sándor polgármester

Az előzőnél jóval magasabb szavazatkülönbség továbbá annak is köszönhető, hogy az embereknél betelt a pohár. Akárcsak Ózdon, Recsken is általános közfelháborodás volt amiatt, hogy nem tudták tisztességesen elfogadni a vereségüket. De hozzá kell azért még azt is tennem, hogy az országos események is közrejátszhattak a Fidesz ilyen nagy arányú legyőzésében.

- A testületbe egy jobbikos és öt független képviselő került be. Konstruktív együttműködésre számít az elkövetkező öt évben?

- A települést irányító testület valóban egy jobbikos és öt független képviselőből áll. Azonban meg kell jegyezzem, hogy a kampány során egyértelművé vált: négyen, beleértve a jobbik jelöltjét is, részben az én ajánlásomnak köszönhetően értek el ilyen szép eredményt. Azóta beszéltem a két „ellenzékinek” tartott jelölttel, akik semmiféle jelét nem adták annak, hogy akadályozni készülnének a munkánkat, az együttműködésükről tájékoztattak, ez Recsknek is az érdeke.

- Mit lehet tudni a lélekszámról, nő vagy csökken a lakosság, és maradnak-e fiatalok?

- A legtöbb kelet-magyarországi kistelepüléshez hasonlóan az elmúlt években sajnos Recsken is folyamatosan csökkent a lélekszám. Az elkövetkező öt évben tehát komoly eredményeket kell elérnünk ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon.

- Általában a kistelepülések szenvednek a legjobban a munkahelyek hiányától. Recsken mekkora a munkanélküliség? Hol tudnak munkát vállalni az emberek?

- Igen, itt is sajnos az egyik legnagyobb probléma a munkahelyek hiánya. A munkaképes lakosok közel negyedének nincs állása. Sokan ingázni kényszerülnek Egerbe és annak vonzáskörzetébe, valamint főleg a szezonális munkák, például a szüretek dominálnak. A jövőre nézve egyik legfontosabb célunk, hogy növelni tudjuk a helyben munkát vállalók létszámát.

- 1950 októbere és 1953 ősze között Recsken működött az ÁVH kényszermunkatábora. 1996-ban Nemzeti Emlékparkot hoztak itt létre. Hogy látja, esetleg jelenthetne-e ennek a fejlesztése kitörési pontot a település számára?

- Elöljáróban szeretném megemlíteni, hogy a tábor ügyével kapcsolatban már magam is felkerestem a Recski Szövetség elnökét, Krasznai Béla urat. Az tisztán látható, hogy a tábor jelenlegi formájában nem hozza az egyébként elvárható látogatószámot. Itt meg kell említsem, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke még 2013 tavaszán abból a célból fordult az Országgyűléshez, hogy a recski Emlékparkot emeljék be az alaptantervbe, és a felsős általános iskolások számára legalább egyszer, egy osztályfőnöki óra vagy egy osztálykirándulás keretében kötelező legyen felkeresni azt. Miután ez a javaslat szerencsére, ha még kisebb változtatásokkal is, de elfogadásra került, a jövőben várhatóan megnő az idelátogató iskolás csoportok száma. Ahhoz azonban, hogy az ebben rejlő lehetőségeket kihasználjuk fejlesztésekre lesz szükség, a hitelesség érdekében a tábort meg kell próbálni archív képek alapján a jelenleginél sokkal szemléltetőbbé tenni. A tábor környéki infrastruktúra növelésével, helyi vállalkozók bevonásával pedig tovább nőhet az idelátogatók száma, és ez biztosan a település javát fogja szolgálni.

alfahir.hu - jobbik.hu