Híreink

A Jobbiknak aggályai vannak a főváros alatti szénhidrogénkészlet kitermelésével kapcsolatban

2019-08-12 22:09
-A +A
 
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Nunkovics Tibor, a párt országgyűlési képviselője. A képviselő azt is megígérte, a Jobbik figyelemmel fogja kísérni a kutatásokat és a beruházásokat, ha pedig azt tapasztalják, hogy ezek a környezetre, az emberi egészségre vagy az emberi tulajdonra negatív hatással vannak, akkor fel fognak lépni ellene.
 
A politikus a G7 gazdasági szakportálon megjelent cikkre reagálva emlékeztetett, az állam tíz koncessziós szerződést írt ki a főváros környékén, ami alapján megindulhat az alatta levő kőolaj- és földgázkészlet kutatása, majd kitermelése.
 
Pozitívumként értékelte azt a lehetőséget, hogy ennek révén csökkenteni tudjuk Magyarország energiakitettségét. Felidézte, jelenleg ezekből az energiahordozókból az itthon felhasznált mennyiség 80 százalékát importból szerezzük be. Ennek csökkentését Nunkovics nemzetgazdasági érdeknek nevezte.
 
Ugyanakkor arra is rávilágított, az az elmúlt 35-40 koncesszióból csupán 10 százalék volt gazdaságosan kitermelhető, és nem elhanyagolható, hogy komoly környezetvédelmi és emberi egészségügyi szempontból is aggályokat vet fel egy-egy ilyen beruházás.
 
Példaként említette a szállóport, egy akár emberi életeket is veszélyeztető esetleges kútrobbanást vagy valamely természeti katasztrófát, mint például egy víztározó beszennyezését.
 
Nunkovics külön kiemelte az érdi szénhidrogén-koncessziós területet, mely 675 négyzetkilométer nagyságú, és amely magába foglalja Budapest és a déli agglomeráció egy jelentős részét.
 
Emlékeztetett, ez Magyarország „egyik, ha nem a legsűrűbben lakott területe”, az energiahordozók mennyiségének felméréséhez pedig mesterséges földrengéseket kell előidézni. Úgy véli, nincs olyan ember Magyarországon, aki azt szeretné, ha az ingatlanja alatt ilyen mesterséges földrengéseket hajtanának végre, mivel a károkat nem lehet előre felbecsülni. Szomorúnak nevezte, hogy a bányahivatal hivatalos dokumentuma az emberi tényezőre mintegy akadályként tekint, valamint hogy az irat Magyarország szén-dioxid-kibocsátását másodlagos dolognak nevezi a szénhidrogén kitermelése mögött.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt.
"A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját".

Eseménynaptár

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 October