Balczó Zoltán: A kormányt nem Brüsszelnek, hanem a magyar embereknek kell megbuktatnia

2019-09-12 14:26

Az Orbán-kormány mohó korruptsága miatt sok milliárd forintnyi uniós támogatástól eshet el az ország, ám ennek levét nem csak a kormány, hanem jelentős részben az önkormányzatok, és rajtuk keresztül a magyar emberek isszák majd meg – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Ózdon Balczó Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő, a párt korábbi EP-képviselője.

A nyugdíjasoknak az önkormányzati választás előtt küldött rezsiutalványhoz mellékelt levélben Orbán Viktor azt állítja, a támogatást az ország kedvező gazdasági helyzete teszi lehetővé. Ám ez Balczó Zoltán szerint csúsztatás, hiszen a hazai GDP növekedésének nagy részét multinacionális cégek leányvállalatai adják. Ez nem csak sebezhetővé és ingataggá teszi a magyar gazdaságot, de a multik számára biztosított különböző kedvezmények komoly adóbevétel-kiesést is jelentenek a költségvetésnek.

"Így aztán a fejlesztési projektek finanszírozásában szinte kizárólag az uniós forrásokra tudunk támaszkodni, de Orbánék korrupt kormányzása miatt most még ezek is veszélybe kerültek" - mutatott rá a politikus. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét adó finn kormány többször leszögezte: az eddigieknél lényegesen komolyabban fogják számon kérni az átláthatóságot és a jogállami normákat. Márpedig Magyarországon az uniós pénzeket átláthatatlanul osztják szét a Fidesz gazdasági holdudvarának, a visszaéléseknek pedig következmények nélkül maradnak, hiszen az ügyészség sem működik függetlenül, a kormány pedig az igazságszolgáltatást is igyekszik befolyása alá vonni – szögezte le Balczó. Jellemző példaként említette, hogy a miniszterelnök vejéhez köthető Elios-ügyben az OLAF vizsgálata nyomán az egész támogatási összeget elbukta a magyar állam, így ezt a 14 milliárd forintot Brüsszel helyett a magyar adófizetők állták.

Balczó hangsúlyozta: ez csak a kezdet, hiszen az OLAF a Magyarország számára kifizetett támogatások közel négy százalékának visszafizetését tanácsolja, és ez messze a legmagasabb arányszám az egész Európai Unióban.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2018-as jelentése szerint tavaly 9, az uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos ügyet zártak le Magyarországon, ebből 7 esetben valamilyen ajánlást is tettek. 2014 és 2018 között összesen 52, az OLAF által vizsgált magyar vonatkozású ügy zárult le, a támogatások 3,84 százalékának visszafizetésére tettek javaslatot, mert szabálytalanságokat találtak. Az uniós átlag 0,45 százalék, arányaiban nézve csak Szlovákia tudta megközelíteni Magyarországot 2,29 százalékos visszafizetési javaslattal, a többi ország esetében 0,5 százalék alatti az arány.

Ám ennek levét nem csak a kormány, hanem jelentős részben az önkormányzatok, és rajtuk keresztül a magyar emberek isszák majd meg – mutatott rá Balczó. Emlékeztetett: csak Ózdon 16 olyan projekt van, amelyekkel már végeztek vagy folyamatban van. Ezek között van egy 4,5 milliárd forint értékű szennyvízelvezetést és -tisztítást fejlesztő beruházást, illetve egy zöldmezős ipari park kialakítását célzó pályázat is. Mint mondta, a városban összesen mintegy 7,5 milliárd forint értékben sikerült pályázatokat nyerni. Hozzátette: uniós források nélkül ezek nem valósultak volna meg.

Balczó Zoltán hangsúlyozta: októberben arról döntünk, hogy olyan önkormányzatokat választunk, amelyek elkótyavetyélik az EU-s pénzeket, vagy olyanokat, amelyek valóban saját településük javára használják azokat.

Ám a politikus úgy véli, a voksolásnak országos tétje is van. Emlékeztetett: a Fidesz 2010-es kétharmados győzelmének a 2006-os önkormányzati választási sikerek ágyaztak meg, és ezeknek a pozícióknak az elvesztése jelentheti az első repedést a NER falán.

"Vannak olyan ellenzéki erők, amelyek Brüsszeltől várják az Orbán-rendszer megbuktatását, ám ez illúzió. Ezt a munkát nekünk, magyar embereknek, a magyar ellenzéknek kell elvégeznie, és ezt a küldetést a Jobbik vállalja" - szögezte le Balczó Zoltán. Hozzátette: ennek a folyamatnak az első lépése, hogy októberben meg kell törni a Fidesz hűbéri láncolatát, amely az önkormányzatoktól az országos hatalomig húzódik.

alfahir.hu - jobbik.hu

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete alapján a pestisracok. hu nevű áljobboldali portálnak az alábbi helyreigazítást kell közölnie.
Így a Jobbik november 9-én tartandó tisztújító kongresszusán a jelenlegi állás szerint Jakab Péter lehet az egyetlen elnökjelölt.

Mon
Tue