Jakab Péter: a kijárási korlátozás csak akkor véd, ha valóban korlátozza a kijárást

2020-03-27 14:53
Csak a kijárási tilalom kommunikációján gondolkozott el a kormány, a megvalósításon már nem - ezt mondta az Alfahírnek Jakab Péter, aki úgy látja, nem elégséges a vírus elleni küzdelemhez a most bejelentett enyhe korlátozás. A Jobbik elnöke a Fidesz újabb gyűlöletkampányáról is elmondta a véleményét a lapnak adott miniinterjújában.

Több mint egy héttel azután, hogy a Jobbik először követelte, az Orbán-kormány kijárási korlátozást vezetett be. Ön szerint a most bejelentett intézkedés hatásosan védheti az embereket?

Hétfőn a parlamentben is felvetettem miniszterelnök úrnak, hogy már rég be kellett volna vezetni a kijárási tilalmat, hogy az emberi találkozások csökkentésével mérsékeljük a vírus terjedésének az ütemét. Akkor azt a választ kaptam, hogy a korlátozáson el lehet gondolkodni. Látva a mostani rendeletet, csak a kommunikáción sikerült elgondolkodni, a konkrét megvalósításon nem. A kijárási korlátozás csak akkor védi az embereket, ha valóban korlátozza a kijárást, itt azonban nemhogy nem korlátozza, inkább bátorítja az otthon elhagyását.

Életszerű, hogy egy országos járványhelyzet idején bárki azért tartózkodhasson az utcán, mert fodrászhoz kell mennie?

Hetek óta azon dolgozunk, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Orbán Viktor meg bejelenti, hogy az otthonunkat csak olyan alapos indokokkal hagyhatjuk el, amelybe beletartozik a manikűrtől kezdve a szabadidős tevékenységen keresztül szinte minden. A maradj otthon szlogent lassan felváltja a mehetsz bárhová. Különösen igaz ez a legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztályra, akiket eddig is nehéz volt otthonmaradásra bízni, most viszont maga a miniszterelnök közli, hogy délelőtt mehetnek nyugodtan a boltba meg a piacra. Mintha akkor nem lenne fertőzésveszély.

Mi az, amit a Jobbik hiányol a rendeletből?

Magát a korlátozást. Azokban az országokban, ahol a kormány komolyan veszi a vírus elleni küzdelmet, a lakhelyelhagyás szempontjából nem a manikűr számít indokolt esetnek, hanem a munkavégzés, az élelmiszer- és gyógyszervásárlás. A kijárást minden más esetben korlátozni kell, különben olyan mértékű lesz a hirtelen megbetegedések száma, amivel az egészségügyi ellátórendszer nem fog tudni megbirkózni. Konkrétan most emberéletekkel szórakozik a kormány.

A kormány előbb a védekezés akadályozásával vádolta az ellenzéket, mert nem szavazott Orbán Viktornak időkorlát nélküli kormányzást, aztán kiderült, hogy még rendeletek nélkül is fent lehet tartani a koronavírus elleni intézkedéseket. Mennyiben hátráltathatja a védekezést, hogy a Fidesz még a koronavírust is politikai haszonszerzésre használja fel?

Maradjunk annyiban, hogy akinek van energiája egy ilyen krízis alatt is gyűlöletkampányt folytatni – most épp az ellenzékkel szemben – az nem tett meg mindent a védekezés érdekében. Jelen helyzetben minden mozgósítható energiát a vírus és a gazdasági válság elleni küzdelemre kell használni, nem másra.

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

Mon
Tue