Híreink

A 15 éves gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta

2018-03-08 08:56
-A +A
 
A Magyar Tudományos Akadémia elemzése megerősítette azt amit eddig is tudtunk, hogy a fiatal pedagógusokból hiány van Magyarországon. Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy ezt csak a bérrendezéssel lehetne kezelni.
 
A Jobbik egy választási fogásnak tartja csupán, hogy a KLIK a választások előtt kétezer forinttal kiegészíteni a kezdő pedagógusok bérét.
 
Amennyiben valóban segíteni akarná a kormány a pedagógusok helyzetét egy hosszútávú, kiszámítható és biztonságos bérrendezést hajtana végre.
 
Dúró Dóra elfogadhatatlannak tartja, hogy január elseje óta egy kezdő pedagógus bére havonta bruttó 2200 forinttal magasabb, mint a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér Magyarországon.
 
A képviselő szerint az, hogy ezt most valamennyivel kiegészítik nem segít a problémán és továbbra is hiány várható a szakmában. A kiegészítésre visszatérve pedig igazságtalannak véli, hogy az a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak nem jár, mert azok már nem a KLIK fennhatósága alá tartoznak.
 
"Pedig a szakképző intézményekben még nagyobb a pedagógushiány, mint a KLIK intézményeiben" - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik nem nyilvános tanulmányából, amiben az is szerepelt, hogy Magyarországon a 15 éves gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta.
 
A Jobbik szerint teljes szemléletváltásra lenne szükség az oktatásban, a pedagógusok bérét a diplomás átlagbér szintjére kellene emelni, az oktatásra fordított összegnek pedig el kellene érnie a GDP 6 százalékát. Továbbá a párt a pedagógusbérek értékállóságát is biztosítaná azzal, hogy a jelenlegivel ellentétben nem választanák azt el a minimálbér emelkedésétől.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Annyi sajtópert még senki nem nyert 10 nap alatt, mint a Jobbik.
A Jobbik nemcsak a rabszolgatörvénnyel, de a "szociopata neoliberális" szemlélettel is szakítana.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 január