A 15 éves gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta

2018-03-08 08:56

A Magyar Tudományos Akadémia elemzése megerősítette azt amit eddig is tudtunk, hogy a fiatal pedagógusokból hiány van Magyarországon. Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy ezt csak a bérrendezéssel lehetne kezelni.

A Jobbik egy választási fogásnak tartja csupán, hogy a KLIK a választások előtt kétezer forinttal kiegészíteni a kezdő pedagógusok bérét.

Amennyiben valóban segíteni akarná a kormány a pedagógusok helyzetét egy hosszútávú, kiszámítható és biztonságos bérrendezést hajtana végre.

Dúró Dóra elfogadhatatlannak tartja, hogy január elseje óta egy kezdő pedagógus bére havonta bruttó 2200 forinttal magasabb, mint a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér Magyarországon.

A képviselő szerint az, hogy ezt most valamennyivel kiegészítik nem segít a problémán és továbbra is hiány várható a szakmában. A kiegészítésre visszatérve pedig igazságtalannak véli, hogy az a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak nem jár, mert azok már nem a KLIK fennhatósága alá tartoznak.

"Pedig a szakképző intézményekben még nagyobb a pedagógushiány, mint a KLIK intézményeiben" - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik nem nyilvános tanulmányából, amiben az is szerepelt, hogy Magyarországon a 15 éves gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta.

A Jobbik szerint teljes szemléletváltásra lenne szükség az oktatásban, a pedagógusok bérét a diplomás átlagbér szintjére kellene emelni, az oktatásra fordított összegnek pedig el kellene érnie a GDP 6 százalékát. Továbbá a párt a pedagógusbérek értékállóságát is biztosítaná azzal, hogy a jelenlegivel ellentétben nem választanák azt el a minimálbér emelkedésétől.

alfahir.hu - jobbik.hu

A Jobbik országos elnöksége egy másik döntésével felkérte Sneider Tamás elnököt és Gyöngyösi Márton elnökhelyettest, hogy kezdeményezzenek etikai és fegyelmi eljárást Toroczkai László tag ellen.
Amíg a kormány szavakban évek óta a bevándorlás ellen küzd, sikerült 20 000 migránst letelepedéshez juttatniuk pénzért.

2018 május