Adót vetne ki a külföldi ingatlanvásárlásokra a Jobbik

2019-09-16 16:11

Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel és párt önkormányzati képviselőjelöltje, Töreki Milán annak érdekében, hogy ismertesse a párt azon programját, amelynek értelmében adót vetne ki a külföldi ingatlanvásárlásokra.

Z. Kárpát Dániel szerint az elmúlt évek nagyarányú külföldi lakásvásárlások miatt szignifikáns mértékben növekedett az albérletek ára, mert egy kínálati szűkösség fordult elő.

„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell, ezért egy sávos rendszerben, a kerületi átlagos ingatlanárakat megvizsgálva, négyzetméterár alapon, mérhető különadót vetnénk ki az EGT (Európai Gazdasági Térség - szerk.) államokon kívüliek által lebonyolított ingatlanvásárlások esetén.”

A jobbikos politikus szerint ez az összeg a nagyobb ingatlanok esetén, akár a 2-3 millió forintot is elérhetné.

Z. Kárpát kiemelte, hogy számításaik szerint nagyjából 10 milliárd forintnyi bevételre számíthatnának. Ezt a bevételt pedig arra fordítaná a párt, hogy a Jobbik MI Várunk elnevezésű programján keresztül, bérlakásokat építene magyar dolgozó emberek számára, akiknek a „lakhatási költségek kitermelhetetlenné” váltak.

Az elképesztő külföldi térhódításnak gátat szabna a Jobbik - szögezte le a párt képviselője.

Töreki Milán szerint Budapesten a külföldi lakásvárlások aránya a belvárosi kerületekben a legmagasabb.

„Az országos átlag nagyjából 5% volt, addig a belső kerületekben ez 10% körül van.” - tette hozzá.

Töreki kiemelte, hogy elsősorban kínaiak, oroszok és ukránok vásárolnak ingatlanokat.

„Ezek az új vevők, nem saját lakhatási célokra vásárolják meg ezeket az ingatlanokat, hanem tovább értékesítik, elsősorban rövid távú lakáskiadásra, ezáltal azonban jelentős mértékben emelkedtek az albérletárak.”

Z. Kárpát Dániel újságírói kérdésre egyébként elmondta, hogy még az ősszel a parlament elé terjesztik a témával foglalkozó indítványukat, az albérleti díjak csökkentését lehetővé tevő bérlakásprogramjuk többi elemével együtt.

alahir.hu - jobbik.hu

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

2020 június