Híreink

Amikor egy államtitkár "újraértelmezi" a törvényt?

2013-03-02 21:21
-A +A

Azok, a Jobbik által már a költségvetési törvény vitájában megfogalmazott kritikai észrevételek, miszerint az önkormányzatok számára juttatott támogatások messze nem elegendőek a kötelező feladatok ellátására, sajnos most minden településvezető számára egyértelművé váltak. Az SZJA helyben maradó 8 százalékának megszüntetése és a gépjárműadó 60 százalékának elvétele és az egyes feladatokhoz rendelt központi források szűkös volta miatt a települések a legszigorúbb gazdálkodás mellett sem képesek 2013. évi költségvetésüket a hatályos jogszabályoknak megfelelően hiány nélkül tervezni. Illetve ha ezt megteszik, akkor olyan vitatható megoldások mellett döntenek, mint a korábbi évek megtakarításainak felélése vagy az önkormányzat tulajdonában álló vagyontárgyak elidegenítése. Ezzel együtt az önként vállalt feladatok ellátására pedig már alig-alig marad pénz, noha településeink életének egy igen jelentős szeletéről van szó.

Ennek ellenére Tállai András önkormányzati államtitkár a minap úgy nyilatkozott, „amennyiben egy önkormányzatnak hiánya lesz, megszegi az önkormányzati törvény 111. §-át, a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez, és felszólítja az önkormányzatot a költségvetés rendezésére”.

Meggyőződésünk, hogy a központi költségvetési törvényt oly módon szükséges módosítani, hogy az önkormányzataink, így különösen kistelepüléseink kötelező feladatainak ellátására elegendő forrást biztosítson. Ennek érdekében a Jobbik törvénymódosítást kezdeményez.

Ezáltal segíteni kívánjuk a kormányzat szakmai munkáját, hiszen Tállai András fenti komolytalan és jogalkalmazói szempontból abszurd kijelentése miatt nyilvánvaló, hogy felelős hozzáállás az illetékes tisztségviselő részéről nem várható el.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 december