Angela Merkel és Orbán Viktor mai sompolygásáról

2020-02-11 08:08

Az EU Alapjogi Chartája Európa antik, zsidó-keresztény és humanista örökségéből merít, amikor azt mondja: az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen jogai: a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, valamint a jogállamiság. A Chartában mindannyian vállaltuk a munkavállalók alapvető szociális jogai melletti kiállást is.
Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor találkozója ennek szellemében, ezen az egyenes úton zajlott-e? Vagy inkább a „reálpolitika” girbe-gurba ösvényein sompolyogtak?
Attól tartok, ezen a találkozón a Fidesz Európai Néppártban maradásáért cserébe Orbán nem jogállamot, kiművelt emberfőket, európai béreket, szabad sajtót, korrekt választási rendszert, független állami intézményeket ígért Merkelnek.
Orbán Viktor ajánlata a következő lehetett: a szomszédos országokhoz képest is alacsonyan tartott bérek, a német cégeknek adott busás támogatások cserébe azért, hogy a korrupcióra, kizsákmányolásra, manipulációra épülő rendszerét csupán néhány ejnye-bejnye mellett tudja működtetni.
Angela Merkel utolsó kancellári ciklusában van; ezeket az esztendőket szinte minden politikus a saját szobrának építésével tölti, most dől el, hogy Merkelről milyen értékelést adnak majd a történelemkönyvek. Egy felelős európai politikus nem akarhatja, hogy a magyarországihoz hasonló rendszerekkel való kiegyezéssel azonosítsák, amely végső soron más vezetőket is arra buzdít, hogy az orbánihoz hasonló rendszert építsenek, ahol nekik abszolút hatalmuk és mesés vagyonuk lehet lopott pénzből, miközben emberek tömegei alacsony bérekért gürcölnek, lerohasztott egészségügy és elavult oktatás mellett. Nem akarhatja, hogy az EU felbomlásának kezdetét hozzá kössék, mert az európai értékek elárulása ide vezet.
A Jobbik elnökeként kiállok azokért az értékekért, amiket a miniszterelnök saját politikai túlélésének érdekében semmibe vesz; kiállok a melósért, akit jobbágyának néz. Erről szól az átlagbér alatt keresők személyi jövedelemadó mentességét célzó kezdeményezésem. Harcolunk, megyünk előre! Számítok rátok, számíthattok rám!

Jakab Péter, a Jobbik elnöke

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

2020 május