Átvette Z. Kárpát Dániel az otthonvédők petícióját

2013-03-01 19:49

A petíciót Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője vette át a Parlament előtt.

Több tucat autó sorakozott fel az Országgyűlés épülete előtt, valamint a környező utcákban. A félpályás útlezárással végződött tüntetésen az Otthonvédelmi Tanács átadta 10 pontos petícióját. Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő rögtönzött beszédében megköszönte a jelenlévőknek a kilakoltatások elleni harcukat. Z. Kárpát kiemelte: 99 százalékban nem önhibájukból kerültek az érintettek a kilakoltatás küszöbére, így nem juthatnak arra a sorsra, hogy elvesztik otthonaikat. Több jelenlévő tüntető is bekiabálással jelezte egyetértését, mondván, mindössze annyit akarnak, hogy a korábban vállalt feltételekkel kelljen törleszteniük, ne pedig többet, vagy kevesebbet.

A Jobbik képviselője beszédében aláhúzta: nem az önkényes lakásfoglalókon - akik csak a szociális hálót használják ki - akarnak segíteni, hanem a tisztességes magyar családokon, akiket ilyen körülmények közé juttattak a többségében külföldi pénzintézetek. A körülbelül fél órás esemény végén megjelent Volner János jobbikos képviselő is, aki szintén köszöntötte az éppen továbbálló otthonvédőket.

zkd

Z. Kárpát Dániel beszédét követően átvette a petíciót, amit a jövőhéten továbbít

Az Otthonvédelmi Tanács 9 tettre kész civil szervezet együttműködésével alakult meg 2012. november 24-én. Céljuk az igazságtalan kilakoltatások megakadályozása, melyek ellen összehangolt akciókat szerveznek.

A tanács tízpontos követelése a következő:

1. Követeljük a kilakoltatások azonnali leállítását, a kilakoltatott családok helyzetének azonnali rendezését!
  2. Követeljük a tudatosan elszegényített családok lakóingatlanaira kijelölt árverések azonnali leállítását!
  3. Követeljük, hogy a felelős magyar állam, a hitelkárosultak érdekeit védje a bankok érdekeivel szemben!
  4. Követeljük, hogy a törvénnyel szavatolt adósvédelem azonnali hatállyal kerüljön beépítésre a magyar jogrendbe!
  5. Követeljük, hogy a bankok szerződéskötési és elszámoltatási gyakorlatát társadalmi szervezetek is ellenőrizhessék!
  6. Követeljük, hogy a deviza tőke nyilvántartás során bekövetkezett banki csalásokat hozzák nyilvánosságra!
  7. Követeljük a lakásmaffia érdekeit szolgáló 12/2003. (I.30.) kormányrendelet azonnali semmissé tételét!
  8. Követeljük, hogy a Földhivatalok akadályozzák meg az ingatlanok tulajdonosi engedély nélküli elbirtoklását!
  9. Követeljük, hogy társadalmi ellenőrzés mellett vizsgálják felül a pénzbehajtásra szakosodott cégek tevékenységét!
  10. Követeljük, hogy a forint árfolyamáért felelős magyar jegybank a magyar állampolgárok érdekeit képviselje!

tunt

A tüntetők autóikból kiszállva hallgatták meg a beszédeket

autok

A villamosforgalom zavartalan maradt

Márciussal vége a moratóriumnak

Március elsejével véget ért a kilakoltatási moratórium. A Jobbik csütörtökön felszólította a kormányt, hogy álljon a civil otthonvédő mozgalmak mögé és dolgozzon ki átfogó megoldási javaslatot a hitelkárosultak helyzetének rendezésére. A civilek követelik, hogy a lejáró kilakoltatási moratóriumot időkorlát nélkül hosszabbítsa meg a kormány, a pénzügyi jogok biztosa pedig bővítse ki a devizahitelesek ügyében kezdett háromoldalú tárgyalásokat, és vonja be a civil otthonvédő szervezetek képviselőit is.

Február végén az Otthonvédő Tanáccsal szövetséget is kötött a Jobbik. A tanács civil jogvédők és aktivisták bevonásával harcol a kilakoltatások ellen, míg a Jobbik a parlamenten belül, törvényi eszközökkel fog a hitelkárosultak érdekében dolgozni. A civilek továbbá tüntetésekkel, útlezárásokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy sürgős megoldásra van szükség a kormány részéről.

A pénteki tüntetés további menete a Magyar Bankszövetség épületéhez vezetett, mert a szövetség korábban kifogásolta a kilakoltatási moratórium kiterjesztését.

alfahir.hu