Az 1%-ok felajánlását eltörölni nem kell félnetek

2014-11-26 15:30

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elvárja a kormánytól, hogy ne indítson újabb nyílt támadást a civil szféra ellen azzal, hogy megszünteti a személyi jövedelemadó 1+1%-a felajánlásának lehetőségét.

Az utóbbi időben civil berkekben elterjedt annak a híre, hogy a kormányzat ezt a lépést tervezi, ezért a helyzetet tisztázandó írásbeli kérdéssel fordultam a nemzetgazdasági miniszterhez. Varga Mihály nevében válaszoló Tállai András parlamenti államtitkár azonban a helyzetet a legkevésbé sem tisztázta, mindössze annyit jegyzett meg ködösen, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nem tesz ilyen javaslatot. Az egyenes és egyértelmű válasz megkerülésével az államtitkár gyanút ébresztően nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy valamely másik szervnél dolgozhatnak hasonló tartalmú tervezeten.

A fideszes kormányzat 2010-es megalakulásától kezdve nyílt harcot folytat a civil szféra, a civil szervezetek ellen. A Csizmadia László CÖF-vezér által elnökölt Nemzeti Együttműködési Alap segítségével a fideszes szervezeteket egyre kevésbé burkoltan tömik tele pénzzel, míg a valóban civil, a kormánytól független egyesületeket és alapítványokat minden lehetséges eszközzel próbálják ellehetetleníteni, nem visszariadva már a hatósági zaklatások eszközétől sem.  Az eddigi évek politikájához kiválóan illeszkedne az olyan döntés, amely eltörli az SZJA 1+1% felajánlásának lehetőségét, ezzel pedig elvágja a független civil szervezeteket az egyetlen komoly forrásszerzési lehetőségüktől.

A civil szervezetek számára forrást biztosító Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) az elmúlt években és idén is 3,4 milliárd forintból gazdálkodott, holott az elődszervezetének tekinthető Nemzeti Civil Alapprogramnak (NCA) 2010-ben még közel 8 milliárd forintja volt. A jövő évi költségvetés tervezetében a NEA számára plusz kétmilliárd forintot irányzott elő a kormány, a nagy összegű emelés is azt a gyanút erősíti, miszerint a Fidesz ezzel párhuzamosan meg kívánja fosztani a polgárokat az adófelajánlás lehetőségétől.

A Jobbik a leghatározottabban felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a civil szféra elleni permanens és egyre nyíltabb támadást, Tállai András kétértelmű magyarázkodásával szemben pedig tegye világossá, hogy nem kívánja eltörölni az 1+1%-os rendszert!

Szávay István
Országgyűlési képviselő,
Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

2019 július