Híreink

Az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordul a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a Heves megyei korrupció miatt

2019-10-04 14:24
-A +A
 
Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke pénteken bejelentette, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) fordul miután 1,1 milliárd forint hiányzik a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kasszájából. A politikus ugyanis aláhúzta, az AH feladata a gazdasági, pénzügyi biztonságot veszélyeztető törekvések felderítése, követése, és ebbe beletartozik az EU-s források jogtalan felhasználásának felderítése, nyomon követése, és szükség esetén a megakadályozása. 
 
A parlamenti testület vezetője ehhez hozzátette, az alapítványnál most már naponta derülnek ki újabb és újabb botrányok: "a hivatalos hatósági adatok szerint 1100 millió forintot loptak el, sikkasztottak el, tüntettek el" - fogalmazott.
 
Mirkóczki Ádám azért is kíván az AH-hoz fordulni, mert noha Heves megyeiek az alapítók, az eset nem Heves megye specifikus, a pénzszivattyú behálózta az egész országot, alig van olyan megye, ahol a különböző cégek, szereplők ne kaptak volna ezekből az összegekből. Csak a jéghegy csúcsa, ami eddig kiderült az egri politikusokról - fogalmazott. Ugyanakkor szerinte ez felveti azt a kérdést, hogy "vajon mi lehet országosan", ha egy ilyen kis megyében is sikerült 1100 milliót így eltüntetni.
 
A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a soron következő ülésen ezért azt akarja megtudni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal: 
 
- tettek-e lépéseket az ügyben,
- ha igen, számoljanak be az eredményekről,
- hol tart a felderítő, elhárító tevékenységük,
- amennyiben nem történt eljárás, akkor adjanak választ arra, hogy mit kívánnak tenni a hasonló esetekben. 
 
Ez nemcsak fideszes politikusokról, és nemcsak a gazdasági bűncselekményeket elkövetőkről, "hanem egy ország jövőjének megítéléséről, gazdasági biztonságáról, befektetések kockázati mértékéről" szól. Ilyen mértékű rendszerszintű korrupció esetén az AH-nak feladata van - hangsúlyozta Mirkóczki Ádám, majd hozzáfűzte: a szakbizottságnak pedig tájékozódnia kell arról, hogy történt-e bármilyen lépés az ügyben AH részéről. 
 
Mirkóczki Ádám kérdésre válaszolva elmondta: azért nem fog rendkívüli ülést összehívni, mert ahhoz Kövér László előzetes engedélyére, valamint a fideszes képviselők jelenlétére lenne szükség, ha a kettő közül valamelyik nem teljesül, akkor eredménytelen lenne az egész. De nekem az a célom, hogy ebben az ügyben tisztán lássunk - fogalmazott, ezért az ülésre csak az őszi ülésszakban lesz mód. Érdeklődésünkre elmondta, hogy az AH-t a Belügyminisztériumnak van jogosítványa utasítani, de arról semmilyen információja nincs, ez megtörtént-e a 1,1 milliárdos sikkasztás gyanús heves megyei ügyben.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A harminc százalékos béremelés és a hatékony béralku mézesmadzagjának hamis fogadalmára hivatkozva vették el több mint harmincezer pedagógustól a hatékonytalannak kikiáltott közalkalmazotti státuszt.
Úgy fest a helyzet, hogy a miniszterelnöknek csak azért volt szüksége az egészségügyi rendszer feletti kontrollra, hogy a zavarosban halászó haverokat végül helyzetbe hozhassa.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 május