A Jobbik nyilvánosságra hozza az ÁSZ teljes jelentéstervezetét

2017-12-15 12:23
A volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék az elmúlt napokban két sajtóközleményben is próbálta helyreállítani megtépázott tekintélyét, és megmagyarázni miért is szabott ki egy példátlanul botrányos eljárásban, érdemi számítások és bizonyítékok nélkül egy 662 millió forintos büntetést a Jobbikra.

Mivel a Számvevőszék továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni azon tényeket, amelyek alapján megalapozottnak tartja a Jobbik megbüntetését, így más lehetőség nincs: a Jobbik, országos elnökségének döntése alapján ezennel nyilvánosságra hozza az ÁSZ azon – 3 hónapos komoly szakmai munkával elkészített, kreatív ábrákkal, sok-sok üres oldallal, minimális valós tényt tartalmazó - jelentéstervezetét, amelyet 2017. december 6-án kézbesített a párt részére.

Ez a dokumentum pontosan bemutatja, hogy milyen komoly szakmai munka zajlott az ÁSZ-nál a vizsgálat során, mennyire bonyolult számítások, megcáfolhatatlan bizonyítékok sora támasztja alá a jelentéstervezetet.

A Jobbik felhívást intéz a magyar jogásztársadalomhoz, pénzügyi szakemberekhez, az államigazgatásban dolgozókhoz, hogy nyugodtan kezdjék el a nyilvánosság előtt kiértékelni a szakma szabályai és a hatályos törvények alapján az ÁSZ jelentéstervezetét, amely elvezetett a jelenlegi demokratikus válsághoz.

Így a magyar értelmiség meg tudja majd adni a választ arra, hogy ez egy számvevői szempontból kifogástalan munka, vagy esetleg egy pártközpont megrendelésére készült kivégzési parancs végrehajtása.

Az ÁSZ jelentéstervezetét(link), a Jobbik gazdasági igazgatójának kapcsolódó észrevételeivel együtt feltöltöttük a www.jobbik.hu honlapunkra.

Szabó Gábor pártigazgató

A jelentéstervezet megállapításaival kapcsolatban a Jobbik az alábbiakat kívánja leszögezni:

A Jobbik - mint az eddig ellenőrzések során mindig - a mostani ellenőrzés során is teljes mértékben együttműködött az Állami Számvevőszékkel.

A Jobbik az adatszolgáltatás első körében a kért dokumentumokat feltöltöttek az erre szolgáló internetes felületre, majd a 2017. szeptember 21-i személyes egyeztetésen kért plusz dokumentumok is feltöltésre kerültek határidőben 2017. szeptember 25-én. Az Állami Számvevőszék 2017. szeptember 26-án meg is köszönte a Jobbiknak a tájékoztatást a dokumentumok feltöltéséről. A második körös adatbekérés határidejét pedig maga az ÁSZ zárta le határidő előtt, miután egy 2017. szeptember 28-án 15:18-kor elküldött e-mailben jelezte, hogy másnap reggel 9-re kimegy a Villányi úti irodába, miközben tudta, hogy a Gazdasági Igazgató szabadságon van. Az Állami Számvevőszék szóvivője maga is elmondta az elmúlt napokban a magyaridok.hu-nak adott interjúban, hogy az adatszolgáltatás határideje október 3-án járt le, ennek ellenére tájékoztatásuk szerint már szeptember 29-én lezárták azt.

Nem igaz, tehát a Számvevőszéki jelentés azon megállapítása, amely szerint nem tettünk eleget adatszolgáltatási kötelezettségünknek, az első körös adatbekérést a Jobbik teljesítette, a második körös adatbekérés teljesítését pedig maga az Állami Számvevőszék lehetetlenítette el. Ebből következnek a 2015-2016-os évre vonatkozó megállapítások, hiszen az Állami Számvevőszék maga idézett elő olyan helyzetet, amely alapján megállapításokat tehetett.

Minderről az Állami Számvevőszékkel folytatott írásos bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyeket a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátottunk.

A jelentésben szereplő, az Állami Számvevőszék által a Jobbik folyó  2017-es gazdasági évére tett megállapítások szintén nélkülöznek minden alapot. Bár az ÁSZ nem tisztázta az ellenőrzés jogi hátterét, az a párt részére utólag megküldött Ellenőrzési Programban sem szerepelt, ennek ellenére a Jobbik megpróbált együttműködni a Számvevőszékkel, két alkalommal is megkísérelte átadni részükre a kért adatokat, amelyeket azonban az ÁSZ nem volt hajlandó átvenni.

Az Állami Számvevőszék ezek után a jelentésben nem tisztázott forrásból, a jelentésben nem részletezett dokumentumok alapján állapított meg hasraütésszerűen egy tiltott támogatást. A jelentésből az sem derül ki, hogy pontosan milyen jogi személyekkel kapcsolatban és milyen számítások alapján tette megállapításait. A megállapítások így szakmailag értékelhetetlenek, megalapozatlanok és jogellenesek.

A Jobbik egyetért a pártok gazdálkodásának ellenőrzésével, azonban ragaszkodik ahhoz, hogy mindez egy politikai befolyásoltságtól mentes, független eljárásban történjen, ne lehessen az ellenőrzést politikai célokra, politikai pártok ellehetetlenítésére felhasználni.

Schön Péter, gazdasági igazgató

A Jobbik továbbra is alternatívát kíván felmutatni a Fidesszel szemben, miközben sikerült megállapodni a törvénytelen büntetésről a NAV-val és az ÁSZ-szal, így biztosított a legerősebb ellenzéki párt
A Jobbik üdvözli Székely László ombudsman azon megállapítását, miszerint a diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket ki kell terjeszteni az apákra is.

2018 augusztus