Az autonómia alanyi jogon járna, de a végső döntés Istené

2013-10-28 13:11

A Jobbik két autóbusszal indult közvetlenül az október 26-ai, szombati jubileumi kongresszusa után Székelyföldre, hogy részt vegyen a Székelyek Nagy Menetelésén. Olvasónk helyszíni beszámolója.

A tizennégy órás úton együtt utazott az autóbuszon a tagokkal és szimpatizánsokkal Vona Gábor pártelnök, Gyüre Csaba alelnök, Szávay István, a Nemzetpolitikai Kabinet elnöke, valamint Kepli Lajos, és Vágó Sebestyén országgyűlési képviselők. A hosszú út ellenére a buszokon jó hangulat uralkodott, új ismeretségek köttettek.

Helyi idő szerint 8 óra körül érkeztek meg a buszok a kézdivásárhelyi városi sportcsarnokhoz, onnan a menetelésre felkészülve a városközpontba vették útjukat, hogy kitöltsék a 11 órakor kezdődő ökomenikus istentiszteletig a fennmaradó időt, és találkozzanak a Jobbik kárpátaljai és erdélyi szervezeteinek megjelent képviselőivel.

A szervezők kérésének eleget téve a rendezvényre nem vitték magukkal a párt zászlóit, kifejezve, hogy számukra az autonómia ügye össznemzeti kérdés, mely mögé az egész magyarságnak egymást támogatva fel kell sorakoznia pártszimpátiától függetlenül. Az istentiszteletet követően az összegyűlt tömeggel együtt csatlakozott a Meneteléshez.

„Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt”

Valóban? - tette fel a kérdést az egybegyűltek előtt Beder Imre, református lelkész. Az ügy érdekében a magyar népnek egy szívre van szüksége, hogy járhassa az útját. Azt az útját, ami remélhetően a teljes területi önrendelkezés kivívásához vezet, bizonyítva, hogy felnőttünk a függetlenséghez. Amikor az isteni akarat az emberivel simul össze, amikor hit és alázat párosul - mondta Beder.

Az autonómia az igazságosság és alanyi jogon járna, azonban a végső döntés Istené. Ugyanakkor saját felelősségünket, kötelességünket nem háríthatjuk el: elengedhetetlen a szüntelen imádkozás, ami mellett ugyanannyira tettekre is szükség van, olyan tettekre, mint ez a nap . Kitartónak és állhatatosnak kell lennünk ebben a küzdelemben, bíznunk kell benne, hogy az ország vezetői is meghallják végre kérésünket, és egy nap miénk lesz a győzelmi koszorú – vélekedett Vargha Béla kézdi-orbaiszéki főesperes.

Együtt tántoríthatatlanul ki kell állnunk önmagunkért, hisz másként nem is tehetnénk – folytatta az ökomenikus istentiszteletet Kovács István, unitárius lelkipásztor. Zelenák József evangélikus püspökhelyettes arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy a magyar népnek rengeteg nagy álma és terve volt és van, amik beteljesedéséhez a hitben kitartónak kell lennünk. Hiszen a győzelem azoké, akik kitartanak és hisznek. A kezdeményezés önmagában nem elég, a munkát folytatni kell és a végéig elvinni. A mindenre kiterjedő önrendelkezéshez vezető úton fontos lépés volt a mai összefogáson alapuló menetelés.

Az istentisztelet a Himnusz, valamint a déli harangszóval kísért székely himnusz eléneklésével végződött, amelyet követően megindult az egybegyűlt tömeg a Székelyek Nagy Menetélésére.

Nem jött össze a román provokáció

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs beszédét a menet résztvevői akár kéz a kézben is meghallgathatták mobiltelefonokról, hiszen addigra összeért a teljes tervezett 50 kilométeres szakaszon az „élőlánc” Berecktől Kökösig. Izsák beszédében kérte Magyarország kormányát, hogy próbáljon hatni a román kormányra – a két állam közti szerződés alapján különös tekintettel 15/9 § pontjában foglaltakra. Valamint felhívta a bukaresti kormány figyelmét az európai alkotmányos hagyományokra és értékekre, célozva az Európa szerte működő autonómiákra. Kiemelte, a mai naptól kezdve a román kormány vagy érdemi tárgyalásokat folytat a székelységgel, vagy az élni fog az érdekérvényesítés minden lehetséges eszközével az önrendelkezés kivívásának érdekében.

A rendezvény mindenféle atrocitás nélkül békésen zajlott le, a résztvevők számára magától értetődő volt, hogy a „támadható”, oda nem illő rigmusokat, dalok éneklését mellőzzék, Nem úgy, mint a román Új Jobboldal (Noua Dreapta) néhány aktivistája, akik - igaz, kissé megkésve - csupán órákkal a menet feloszlása után érkeztek a városba, ahol sikertelenül próbáltak összetűzésbe keveredni a Gábor Áron téren pihenő, fényképezkedő résztvevőkkel.

A Jobbik tagjait és szimpatizánsait örömmel fogadták a szervezők és a menetelők is. A megjelent képviselőkhöz bizalommal fordultak a hétköznapi emberek is, akiknek ezáltal lehetőségük volt a Jobbikról első kézből információkhoz jutniuk. A csonkaországi résztvevők lelkiekben feltöltődve, hitükben megerősödve, élményekkel gazdagodva indultak vissza Budapestre.

alfahir.hu - jobbik.hu