Az EBESZ választási megfigyelői jelenlétében kaszáltak el tizenhárom kamupártot az újpesti választási bizottságban

2018-03-10 11:47

A Budapest 11. OEVK választási bizottsága a Jobbik bizottsági delegáltjának, Szabó Balázsnak az erőteljes fellépésének köszönhetően tizenkét kamupárt nyilvántartásba vételét utasította el, egy jelölt pedig önként visszalépett. Ezzel tizenötre emelkedett az újpesti választókerületben szerencsét próbáló, de elutasított áljelöltek száma.

A választási bizottság ülésén részt vett az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (OSCE ODIHR), a magyarországi választásokra delegált megfigyelő missziója is. A Jobbik bizottsági delegáltja bemutatta a misszió választási elemzőjének Dimitra Ioannounak az ajánlási folyamat során keletkezett visszaélések és törvénytelenségek sorát. Szabó Balázs elmondta, hogy a jelöltek kiugróan magas száma egyáltalán nem a demokrácia ünnepeként értékelhető, hanem a választási törvénnyel és az állami kampánytámogatásokkal történő tudatos és rosszhiszemű visszaélésről van szó.

A bizottság csütörtöki ülésén újra felbukkantak a korábbi kamupártok ajánlásgyűjtő íveiről már ismert nevek, így Péterfalvi Attila NAIH-elnöké, a kereszténydemokrata politikus Szalma Botondé illetve a Jobbik újpesti alapszervezetének három tagjának hamisított aláírásai. Legalább egy esetben visszaéltek az LMP helyi jelöltjének, Kanász-Nagy Máténak a személyes adataival is, az ő aláírása az Értünk Értetek Párt ajánlóívein bukkant fel. Az LMP-s politikus elmondta, soha nem adta ajánlását ennek a pártnak és haladéktalanul kikéri a választási irodától, hogy mely pártok éltek vissza a személyes adataival.

Az újpesti Jobbik alelnökének, Nagy Attilának a nevével 15 kamupárt élt vissza, ezért ő a bizottsági ülést követően rögtön rendőrségi feljelentést tett mind a 15 jelölt ellen közokirathamisítás, személyes adattal való visszaélés, valamint választás rendje elleni bűncselekmények alapos gyanúja miatt. Ugyanígy tett a választási bizottság is minden hasonló esetben, így a kamupártok jelöltjei – mentelmi joguk lejárta után – várhatják az idézéseket a nyomozóhatóságtól.

A helyi választási iroda vezetője Tahon Róbert – aki egyben Újpest jegyzője is – a bizottsági ülés során immár második alkalommal tagadta meg törvénytelen módon a Jobbik bizottsági delegáltjának azt a kérését, hogy bemutassa a már korábban nyilvántartásba vett pártok ajánlóíveit. Így a bizottság tagjai egyelőre még nem tudták összevetni a kamupártok által leadott ajánlásokat a Fidesz-KDNP jelöltjének, Zsigmond Barna Pálnak az ajánlóíveivel. Így egyelőre nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a Fidesz-KDNP Újpesten is segítette-e a kamupártok indulását.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom újpesti alapszervezete

"Ez a törvény illegitim"
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a nemzetközi sajtó magyarországi képviselői előtt, angol nyelven is bemutatta „Biztonságos Európát, szabad Magyarországot!” című európai választási programját.

2018 december