Híreink

Az Európai Bizottság elé viszi a Jobbik a Gruevszki-botrányt

2018-11-21 18:34
-A +A
 
Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke mai sajtótájékoztatójukon bejelentették: nem hagyják, hogy a Fidesz-kormány egy elítélt bűnözőt rejtegessen Magyarországon, és hogy hazánkból a jog elől menekülő gazemberek mentsvára legyen.
 
Gyöngyösi Márton bejelentette: a Jobbik a következő napokban az Európai Bizottsághoz (EB) fordul, hogy a testület állást foglaljon az EU-s tagjelölt Macedónia jogrendjével, bírósági gyakorlatával kapcsolatban.
 
Az ellenzéki honatya szerint, amennyiben az EB rendben találja a macedón jogállamiságot, és úgy találja, hogy a macedón bírósági gyakorlat megfelel a demokratikus normáknak, akkor "a menekültügyi és egyéb eljárásokban világos lesz a helyzet, Magyarországnak nem is lesz mérlegelési joga, Gruevszki urat ki kell adni a macedón hatóságoknak".
 
Gyöngyösi hangsúlyozta, hogy a Nikola Gruevszki körül kialakult abszurd szituáció számtalan kérdést vet fel az Orbán-kormány felelősségét illetően, hiszen több kormánytag - például: Gulyás Gergely, Németh Zsolt és maga Orbán Viktor - is személyesen találkozott a korrupcióért elítélt volt miniszterelnökkel.
 
De arra is emlékeztetett, hogy Habony Árpád, miniszterelnöki tanácsadó  köre is számos beruházást bonyolított le Macedóniában a jelenleg nemzetközi körözés alatt álló Gruevszki regnálása alatt, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig fel is szólalt a bukott politikus egyik kampányrendezvényén.
 
A Jobbik elnökhelyettese fontosnak tartja, hogy tisztázódjon, miért csempészett a külügy a magyar diplomácia segítségével egy hazájában korrupció miatt börtönre ítélt politikust; illetve a bevándorlása állítólag oly kényes magyar kormány regnálása alatt Gruevszki hogyhogy nem egy tranzitzónában várja a sorsát.
 
TÍZ ÉVE NEM VOLT EKKORA BOTRÁNY
 
Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke kiemelte, hogy a Fidesz-kormány káoszos, ellenmondásokkal és hazugságokkal teli kommunikációt folytat a Gruevszki-botrány kapcsán, ami súlyos következményekkel járhat az országra nézve.
 
A tegnapi nemzetbiztonsági üléssel kapcsolatban elmondta: azon a titkosszolgálatok és a magyar külügy képviselői nem jelentek meg, mivel állításuk szerint nem volt érdemi információjuk az ügyben.
 
Rámutatott: ehhez képest ma maga Szijjártó Péter ismerte el, hogy Nikola Gruevszkit magyar diplomaták szállították Magyarországra.
 
"A nemzetbiztonsági bizottságot félrevezette Magyarország kormánya" - jelentette ki Mirkóczki, majd hozzátette: az elmúlt 10 évben ekkora botrány még nem történt.
 
Mint fogalmazott: a kormányzati titkolózást logikusan csak azzal lehet magyarázni, hogy a Gruevszkit érintő eljárás nem volt törvényes.
 
"Egy ilyen ügy sokkal több kárt képes okozni Magyarországnak, mint elsőre gondolnánk, hiszen akár az Európai Unión, akár a NATO-n belül a partnerszolgálatokban bizalmatlanságot kelt" - hangsúlyozta Mirkóczki, hozzátéve, hogy a szövetséges titkosszolgálatok emiatt nem működnek majd kellőképpen együtt a magyar kollégáikkal, ami óriási biztonsági kockázat az ország számára.
 
A jobbikos képviselő hangsúlyozta: Gruevszki ügyében a kormány állításával szemben nem jogi, hanem politikai döntés született, ami megkérdőjelezi a magyar jogállamiságot.
 
Kérdésre válaszolva Mirkóczki Ádám elmondta, hogy 2016-ban Magyarország Macedóniát is biztonságos országnak nyilvánította, épp azért, hogy ne kelljen onnan illegális migránsokat befogadni, valamint az Egyesült Államok mai nyilatkozata szerint a bírósági  eljárás, mely során Gruevszkit elítélték, teljesen jogszerű volt.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
 
(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A harminc százalékos béremelés és a hatékony béralku mézesmadzagjának hamis fogadalmára hivatkozva vették el több mint harmincezer pedagógustól a hatékonytalannak kikiáltott közalkalmazotti státuszt.
Úgy fest a helyzet, hogy a miniszterelnöknek csak azért volt szüksége az egészségügyi rendszer feletti kontrollra, hogy a zavarosban halászó haverokat végül helyzetbe hozhassa.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 május