Híreink

Az Európai Ügyészséggel vizsgáltatná a tárnokihoz hasonló visszaéléseket a Jobbik elnökhelyettese

2019-09-16 16:15
-A +A
 
Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból, pedig százezrek járnának a háztartásoknak, azaz gyakorlatilag uniós források segítségével tüntette el a helyiek pénzét a fideszes vezetés. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a településen arról beszélt, hogy hasonló visszaélések megszüntetéséről egy hónap múlva dönthetnek az emberek.
 
Lassan tíz éve várják a pénzüket a tárnokiak, a fideszes vezetésű önkormányzat viszont nem fizeti ki a százezreket. Érd, Diósd és Tárnok közösen pályázott 2008-ban az unió által finanszírozott szennyvízhálózat-fejlesztésre. Az „Érd és térsége szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése és szennyvízelvezető rendszer fejlesztése” című projekt 2009-ben nyert is, a 31,5 milliárdos összköltség 78%-át állta a magyar állam és az Unió, a többit a településeknek kellett állni.
 
Tárnokra 2,4 milliárd forintnyi támogatás jutott, az önerőt pedig 500 milliós kötvénykibocsátással és 255 ezer forintos bekötésenkénti lakossági hozzájárulással szedték össze.
 
A települést már akkor is Szolnoki Gábor vezette, akit a Fidesz-KDNP támogatásával választottak a nagyközség élére.
 
Időközben azonban a települések által létrehozott szervezet is sikerrel pályázott az EU Önerő Alapjához, így a teljes önerő a tervezett 30% helyett 9%-ra csökkent. 2013-ban a kormány átvállalta a települések tartozását, így azt a kötvénykibocsátást is, amelyből eredetileg Tárnok önkormányzata csökkentette volna az önerőt. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a település önerő nélkül megoldotta volna a beruházást, ugyanakkor addigra már 450 millió forintot beszedtek az érintett lakóktól.
 
A pénz sorsáról semmit sem tudni - a tárnoki polgármester azóta nem számolt el a lakosságtól beszedett százmilliókkal, ami visszajárt volna a helyieknek, hiszen az önerőt más forrásból előteremtették.
 
Lehet változtatni a korrupt vezetésen
 
Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője az esettel kapcsolatban arról beszélt Tárnokon, hogy az október 13-án esedékes önkormányzati választásokon nemcsak a tárnokiak száműzhetik a pénzükkel visszaélő helyi vezetőket.
 
„El kell gondolkodni azon, hogy a választások alkalmával újra olyan vezetőket válasszanak-e, akik korrupciós ügyekbe keveredtek, csatornázási pénzeket lenyúltak és a helyieket megrövidítették.”
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 szeptember