Az Európai Ügyészséggel vizsgáltatná a tárnokihoz hasonló visszaéléseket a Jobbik elnökhelyettese

2019-09-16 16:15

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból, pedig százezrek járnának a háztartásoknak, azaz gyakorlatilag uniós források segítségével tüntette el a helyiek pénzét a fideszes vezetés. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a településen arról beszélt, hogy hasonló visszaélések megszüntetéséről egy hónap múlva dönthetnek az emberek.

Lassan tíz éve várják a pénzüket a tárnokiak, a fideszes vezetésű önkormányzat viszont nem fizeti ki a százezreket. Érd, Diósd és Tárnok közösen pályázott 2008-ban az unió által finanszírozott szennyvízhálózat-fejlesztésre. Az „Érd és térsége szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése és szennyvízelvezető rendszer fejlesztése” című projekt 2009-ben nyert is, a 31,5 milliárdos összköltség 78%-át állta a magyar állam és az Unió, a többit a településeknek kellett állni.

Tárnokra 2,4 milliárd forintnyi támogatás jutott, az önerőt pedig 500 milliós kötvénykibocsátással és 255 ezer forintos bekötésenkénti lakossági hozzájárulással szedték össze.

A települést már akkor is Szolnoki Gábor vezette, akit a Fidesz-KDNP támogatásával választottak a nagyközség élére.

Időközben azonban a települések által létrehozott szervezet is sikerrel pályázott az EU Önerő Alapjához, így a teljes önerő a tervezett 30% helyett 9%-ra csökkent. 2013-ban a kormány átvállalta a települések tartozását, így azt a kötvénykibocsátást is, amelyből eredetileg Tárnok önkormányzata csökkentette volna az önerőt. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a település önerő nélkül megoldotta volna a beruházást, ugyanakkor addigra már 450 millió forintot beszedtek az érintett lakóktól.

A pénz sorsáról semmit sem tudni - a tárnoki polgármester azóta nem számolt el a lakosságtól beszedett százmilliókkal, ami visszajárt volna a helyieknek, hiszen az önerőt más forrásból előteremtették.

Lehet változtatni a korrupt vezetésen

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője az esettel kapcsolatban arról beszélt Tárnokon, hogy az október 13-án esedékes önkormányzati választásokon nemcsak a tárnokiak száműzhetik a pénzükkel visszaélő helyi vezetőket.

„El kell gondolkodni azon, hogy a választások alkalmával újra olyan vezetőket válasszanak-e, akik korrupciós ügyekbe keveredtek, csatornázási pénzeket lenyúltak és a helyieket megrövidítették.”

alfahir.hu - jobbik.hu

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete alapján a pestisracok. hu nevű áljobboldali portálnak az alábbi helyreigazítást kell közölnie.
Így a Jobbik november 9-én tartandó tisztújító kongresszusán a jelenlegi állás szerint Jakab Péter lehet az egyetlen elnökjelölt.

2019 október