Az MSZP munkaügyben nem látja a fától az erdőt

2013-03-06 09:14

Úgy tűnik, az avítt MSZP számára a legnagyobb probléma a technika fejlődése, az információ kommunikáció térnyerése. Ugyanis erre vonatkozóan adták be első önálló törvénymódosító javaslatukat az új Munka Törvénykönyvéhez, nem pedig például a bérpótlékok, a munkaidő-pihenőidő, a kártérítési felelősség vagy a kirúgási jogcímek kapcsán. A Jobbik ezeket tartja az elsődlegesen módosításra szoruló területeknek, és erre vonatkozóan tett és tesz javaslatokat.

Szánalmas, hogy a magát korszerűnek, haladónak beállítani szándékozó MSZP-nek az a legnagyobb baja a felmondás szabályozásával, hogy azt elektronikus úton is közölni lehet, és maradi módon a papíralapú közlés visszavezetését követelik. Szerintük méltányosabb papíron szembesülni a kirúgás tényével, mint elektronikus módon?

A XXI. században, mikor közigazgatási, hatósági ügyeket lehet elektronikusan intézni, akkor a versenyszféra és a munkajog alkalmazás terén is elvárható és támogatandó a bürokráciacsökkentő modernizáció. Az emberi morált, jó erkölcsöt, kultúrát jogszabályokkal nem lehet pótolni, a méltatlan munkáltatói viselkedés jogalkotási eszközökkel nem orvosolható.

Az MSZP-nek azt tanácsoljuk, hogy forgassák szorgalommal a Munka Törvénykönyvét, és végre legalább egyszer olvassák végig. Előbb-utóbb talán feltűnik nekik is, hogy sokkal nagyobb gondok és méltánytalanságokat tartalmaz, mint a jognyilatkozatok elektronikus közlési lehetősége.

A Jobbik szerint a valódi probléma a felmondási lehetőségekkel és jogcímekkel van, nem a közlés formájával. A fentiek miatt a Jobbik tartózkodott a módosítás hétfői szavazásán. A nemzeti párt az erőegyensúlyt próbálja megtalálni a munkavállalók és a munkáltatók között, mert a gazdaság fejlődésének alapja a közös fejlődés és egymás értékeinek, céljainak tiszteletben tartása, elismerése. Erre az alapra kell a jövő Munka Törvénykönyvét építeni.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő