Az NVI informatikai átvilágítását és a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását kéri a Jobbik a T-Systems-ügylet miatt

2019-07-10 16:03

A Jobbik a Nemzetbiztonsági Bizottság elé vinné a T-Systems felvásárlásának ügyét a cég korábbi adatszivárgásai és a mostani, Fidesz-közeli akvizíció miatt. A párt azt is kezdeményezi, egy független szakértői csoport világítsa át a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerét.

A kormányzati kisgömböcnek csillapíthatatlan ez étvágya, mindent felfal, ami az útjába kerül – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Bencsik János, a Jobbik országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy tegnap bejelentették: az Orbán Viktor strómanjához, Mészáros Lőrinchez kötődő 4iG megvásárolja az egyik legnagyobb magyarországi informatikai céget, a T-Systems Magyarország Zrt.-t. Hozzátette, ma reggeli hír, hogy ugyancsak a felcsúti oligarcha fogja – a MET-cégcsoporttal közösen – felvásárolni és működtetni.

A T-Systems évente 100 milliárdos forgalmat generál – emlékeztetett – és több olyan közbeszerzést nyert el, illetve állami megbízást kapott, amely révén piacvezetővé vált. Emlékeztetett, június végén írásbeli kérdést intézett Palkovics László ipari és technológiai miniszterhez, melyben az ügyletről akkor már felröppent piaci pletykák iránt érdeklődött. És bár Kövér László a válaszadást arra hivatkozva utasította el, hogy a kérdés nem érint kormányzati hatáskört, az élet viszont megválaszolta azt – mondta.

Bencsik kiemelte, a T-Systems egyike volt azoknak a cégeknek, akik a 2018-as országgyűlési választások informatikai biztosításában részt vett. A Nemzeti Választási Iroda honlapján szereplő szerződések között az is megtalálható – ismertette –, hogy 750 millió forintért ugyanennek a cégnek kell a 2019-es önkormányzati választások során is kiemelt szinten biztosítania az informatikai adatokat. Felhívta a figyelmet, hogy 2017-ben a T-Systems nem vizsgázott túl jól az érzékeny állampolgári adatoknak a megóvásában.

Akkor a BKK e-jegyrendszerének fejlesztését végezte a T-Systems, és közel 3500 felhasználó személyes adatai szivárogtak ki – emlékeztetett a jobbikos politikus.

Bencsik arra is rávilágított, az NVI honlapján elérhető egy 855 millió forintos szerződés, mely rendszertovábbfejlesztésről szól, és a megbízott az IdomSoft Zrt.-t. Tényfeltáró cikkek szerint ez is olyan cég, mely „politikusok és üzletemberek révén kapcsolatban áll a kormányzattal”, ráadásul – emlékeztetett – ez a cég fejlesztette a 2018-as választásokra az informatikai hátteret, mely a választás napján összeomlott.

Szintén az IdomSoft volt az a cég – idézte fel Bencsik –, mely ellen a Jobbik 2010-ben feljelentést tett, ugyanis a választási rendszer dokumentációja és a forráskódjai illetéktelen kezekbe jutottak.

Mindezek miatt még soha nem volt ekkora esély rá, hogy a 2019-es önkormányzati választásokat elcsalják – jelentette ki a képviselő.

A személyi összefonódások miatt és az állampolgárok személyes adatainak védelme érdekében a Jobbik az ügyet a Nemzetbiztonsági Bizottság elé kívánja vinni, valamint felszólítják a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy írjon ki új közbeszerzést az önkormányzati választások lebonyolítására, és ebből zárjanak ki minden olyan céget, mely személyi összefonódások révén kapcsolatban áll kormányzati szereplőkkel, kormánypárti politikusokkal.

Amennyiben ez nem történik meg, úgy a Jobbik az önkormányzati választások eredményét nem fogja legitimnek tekinteni.
Azt is kezdeményezik, hogy egy független informatikai szakértői csoport világítsa át az NVI teljes informatikai rendszerét, és tegyen jelentést arról, hogy az milyen biztonsági részeket tartalmaz.

Lapunk kérdésére válaszolva Bencsik úgy vélte, a T-Systems felvásárlása azt jelenti, hogy minden stratégiai területen egyre nagyobb szinten nyomul be az állam, illetve a kormányzathoz közeli szereplők, ami torzítja a piacot, a szabad versenyt. Úgy véli, nőni fog a digitális szakadék Nyugat-Európa és Magyarország között, mivel Nyugaton a piac diverzifikálódik, itthon viszont valami furcsa visszarendeződés révén ezek a lehetőségek szűkülnek.

alfahir.hu - jobbik.hu

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

2019 július