Híreink

Az önrendelkezési törekvések támogatását várja a Jobbik az új román elnöktől

2014-11-17 17:31
-A +A

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a vasárnapi román elnökválasztással kapcsolatban üdvözli a magyarellenes kártyát számtalan alkalommal kijátszó Victor Ponta kormányfő csúfos bukását, amely világos ítéletet mond a regnáló romániai kormánykoalíció felett is. Fenntartásokkal fogadjuk ugyanakkor a megválasztott elnök, Klaus Johannis sikerét is, a szász származású politikus ugyanis nem támogatja az erdélyi magyar közösség megmaradása szempontjából kulcsfontosságú etnikai alapú régiósítást.

A románság és az erdélyi magyarság számára egyaránt átkos Ceaușescu-korszak 1989-ben lezárult, az azóta eltelt 25 év során ugyanakkor a magyar közösség egyetlen kormányzat idején sem érezhette magát igazán otthon Romániában. Minduntalan felléptek a magyar–román ellentéteket szítani akaró és azokra rájátszó politikai erők és személyek, akik a szavazóbázisukat gyűlöletkeltéssel próbálták kiszélesíteni. A másfél milliós magyarság sajnos a jelenlegi Romániában is másodrendűnek érezheti magát a saját szülőföldjén, a román hatalom ugyanis a székelyzászló-ügyben, a Mikó kollégium vagy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kapcsán és még számtalan más alkalommal lépett fel a magyar közösség ellen a közelmúltban is.

Románia vegyes etnikumú lakossága döntött, és egy magát bár románnak valló, de erdélyi szász származására büszke politikust választott államfővé. Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy a szavazáson részt vett magyarok elsöprő többsége is őt támogatta. A Jobbik bízik benne tehát, hogy Klaus Johannis valóban nemcsak a románok, hanem a romániai nemzetiségek, köztük az erdélyi magyarság elnöke is kíván lenni, és érdemi párbeszéd útján segítséget nyújt majd abban, hogy a nemzeti közösségek önrendelkezési törekvéseit Bukarestben is nagyobb megértéssel fogadják.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke

jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Az EP áprilisi plenáris ülésén elfogadták a Szerbia uniós integrációjához vezető úttal kapcsolatos ún.
Sajnálatos módon még Európában is vannak szomorú példái a vallási közösségek elleni erőszaknak és hátrányos megkülönbözt

Ajánlott cikkek

Jakab Péter Facebook-bejegyzése.
13 milliárd forintot, amit az Uniótól reméltek ezekhez a beruházásokhoz, magyar költségvetési forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből kell fedezni.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
2019 február