Híreink

Azonnal vonják vissza az új földtörvényt!

2013-05-22 16:24
-A +A

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza az új földtörvényjavaslatot, amely szerintük még a múlt ősszel benyújtott eredeti javaslathoz képest is visszalépést jelent - mondta Magyar Zoltán mai sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus emlékeztetett: a  mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat általános vitáját még tavaly ősszel folytatta le az Országgyűlés, majd a kormánypártok "hét hónapig pihentették" az előterjesztést, amelynek új változatát szerdán kezdte tárgyalni a mezőgazdasági bizottság.
   
Magyar Zoltán szerint az új szöveg csak súlyosbította az előző javaslatban is meglévő problémákat. Példaként említette, hogy az új javaslat az eddigi 300 hektárról 1200 hektárra emeli az egy magánszemély által maximálisan hasznosítható földterület nagyságát, ugyanezt pedig társaságok esetében 1200-ról 1800 hektárra növeli. Szintén kritizálta Magyar Zoltán, hogy a javaslat megszünteti a foglalkoztatáshoz kötést, ami pedig nagy segítséget jelentett volna a vidéki foglalkoztatásban; nem szabályozza a Nemzeti Földalap (NFA) által kezelt területek ügyét; lényegtelen szervezetté "zülleszti" a helyi földvédelmi bizottságokat; illetve ugyanolyan jogokat ad 30 európai ország 500 millió lakosának a magyarországi földszerzésre, mint a magyar állampolgároknak.

A képviselő emlékeztetett: bentmaradt a törvényben az egyházak korlátlan földszerzési lehetősége. Hangsúlyozta: természetesen nem a történelmi egyházaktól tartanak, hanem például - épp a kormány döntése miatt - egyházként bejegyzett Hit Gyülekezetére, amely így földhöz juthat.
    
A Jobbik szerint ennek a javaslatnak az elfogadása esetén Magyarország elindulna a dél-amerikai úton, ahol a tőkés társaságok felvásárolják az országokat szociális és társadalmi szempontok figyelmen kívül hagyásával. Magyar Zoltán szerint felháborító, hogy a kormány "nem csak asszisztál, hanem támogatja" a tőkés társaságok térnyerését Magyarországon.

MTI nyomán - alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek


Civil szervezetek képviselői találkoztak a földforgalmi törvény ügyében.
Bő egy hónappal ezelőtt Bábonymegyer határában összegyűltek a gazdák, mert még 8 hektár föld sem maradt a helyi családok
A hvg.hu szerdán közölte a Medián legfrissebb közvélemény-kutatását, eszerint a választani tudó biztos szavazók között m

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A Fidesz végleg a könyvégetők pártjává vált, a Jobbik viszont a tudás és a kultúra pártján áll.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 január