Bana Tibor a kárpátaljai magyarok, mint őshonos kisebbség érdekeiért, autonómiájáért

2014-12-02 14:11

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei elnöke az Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként december 1-jén és 2-án a római COSAC-ülésen (az európai ügyek bizottságainak európai szintű találkozóján) vett részt. Kelet-Európa helyzetével kapcsolatban rövid felszólalásra volt lehetőség, angolul elmondott hozzászólásában a kárpátaljai magyarok mint őshonos kisebbség érdekeiért, autonómiájáért állt ki, felhívva a figyelmet arra, hogy az Európai Unió egyoldalúan kezeli az orosz-ukrán konfliktust.

A felszólalás szövege:

Thank you, Mr. Chairman! Dear colleagues,

In my opinion the sanctions against Russia are not proper actions for solving the Ukrainian crisis. I think that this question is managed one-sided by the European Union. Ukraine has to make more gestures for its minorities.

As a Hungarian MP I see the situation from the aspect of the almost 200 000 Hungarians living in the western part of Ukraine. Hungary is responsible for this community, however, the Ukrainian electoral system works against the interests of the minorities living in Ukraine. It is a very bad message after the signing of the association agreement with the EU.

I believe that supporting the Hungarian minority is not only a Hungarian question, but a European one. The European Union should help all of the autochthonous minorities. There are many ways for this, as far as I am concerned, I think that some kind of territorial autonomy would be the best solution. Thank you for your attention!

Köszönöm, Elnök Úr! Kedves Kollégák!

Véleményem szerint az Oroszország elleni szankciók nem megfelelő lépések az ukrán válság megoldása szempontjából. Úgy gondolom, hogy az Európai Unió egyoldalúan kezeli ezt a kérdést. Ukrajnának több gesztust kellene tennie a kisebbségei felé.

Magyar országgyűlési képviselőként a helyzetet a közel 200 000 Ukrajna nyugati részén élő magyar szempontjából értékelem. Magyarország felelős ezért a közösségért. Az ukrán választási rendszer azonban ellentétes az ukrajnai kisebbségek érdekeivel. Ez rendkívül rossz üzenet az EU-val kötött társulási megállapodás aláírása után.

Úgy vélem, hogy a magyar kisebbség támogatása nem kizárólag magyar kérdés, hanem európai. Az Európai Uniónak az összes őshonos kisebbséget támogatnia kellene. Több lehetőség is kínálkozik erre, valamilyen területi autonómia lenne a legjobb megoldás. Köszönöm a figyelmüket!

jobbik.hu