Híreink

A beígért béremelés ellenére is menekülnek az egészségügyből

2016-08-18 12:49
-A +A

A napokban kerültek nyilvánosságra az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) 2016. első félévi adatai, amelyekből kiderül, hogy a beígért többlépcsős béremelés ellenére az egészségügyből továbbra is menekülnek a dolgozók. Az idei félévben közel ezer orvos, fogorvos, gyógyszerész és szakdolgozó döntött úgy, hogy külföldi elismertetés céljából kikéri a szakképesítést igazoló hatósági bizonyítványt. Bár arról nincsenek pontos információk, hogy a kérelmezők valóban elhagyták-e az országot, az előző évi statisztikák tükrében egyértelmű, hogy a külföldi elvándorlás üteme nem lassul, ez pedig már középtávon is összeomlással fenyegeti a magyar egészségügyi rendszert.

Különösen riasztó, hogy a fiatal pályakezdőkhöz hasonló arányban dönt a tartós külföldi munkavállalás mellett a 35-50 év közötti korcsoport is, tehát nem generációs trendről, hanem a teljes ágazatra kiterjedő válságról van szó. Az érintettek minden valószínűség szerint nem csupán az alacsony bérek, hanem a vállalhatatlan munkakörülmények és az irreális leterheltség miatt is döntenek a távozás mellett. Az orvosok körében az elsődleges célország az Egyesült Királyság, Németország és Svédország, míg a fogorvosok, gyógyszerészek, szülésznők és ápolók a fentiek mellett Ausztriában és Svájcban kamatoztatják tudásukat, szorgalmukat.

A Jobbik több alkalommal felhívta a figyelmet, hogy az építőipar, a vendéglátás és a turizmus mellett az egészségügyet fenyegeti leginkább a munkaerő kiáramlása, ez utóbbinak ráadásul nemcsak gazdasági, hanem szociális krízis lehet az eredménye. A kormány által beígért béremelést ezért szükséges, de nem elégséges lépésnek tartjuk. Meg kell teremteni a gyógyítók és gyógyítottak számára egyaránt elfogadható környezetet, visszavágni az ágazat bürokratikus vadhajtásait, valamint csökkenteni az egészségügyben dolgozók leterheltségét. A Jobbik kormányra kerülve az érintettek nyugat-európai tapasztalatait felhasználva átfogó egészségügyi reformot fog végrehajtani, amely lehetővé teszi, hogy azok, akik embertársaik gyógyítására tették fel életüket, ezt emberhez méltó körülmények között el is tudják végezni.

Bencsik János, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet alelnöke

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt.
"A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját".

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 október