Belement a kormány: teljesen ingyenesen mehetnek külhonba a magyar diákok

2016-11-03 15:54

Teljesen ingyenessé válhat a Határtalanul! program a diákok számára. Korábban voltak olyanok, akik az étkeztetést, belépőjegyeket vagy épp az utasbiztosítást sem tudták kifizetni, jobbikos nyomásra azonban a minisztérium úgy tűnik, a jövőben ezeket a költségeket is átvállalja.

A Határtalanul! program keretében évek óta lehetősége van magyarországi hetedikes diákoknak olyan határon túli utazásokra pályázni, melyek során megismerhetik az elszakított országrészeken élő magyarság helyzetét, ismerkedhetnek, barátságokat köthetnek. Azonban a program eddig nem volt teljesen ingyenes, ugyanis az étkezéseket, belépőjegyeket, vagy éppen az utasbiztosítást a szülőknek kellett fizetniük, ez pedig akár a programtól való távolmaradást jelentő több tízezer forintos költséget is jelenthetett.

Azért, hogy a kormány valóban a teljes költséget kifizesse a diákok után, Szávay István jobbikos parlamenti képviselő pótpályázati javaslattal többször fordult a minisztériumhoz. Ennek hatására májusban Rétvári Bence államtitkár már ígéretet tett, hogy amennyiben az iskolák megküldik a belépők, az étkezés és az utasbiztosítás összegének térítésével kapcsolatos igényeiket a minisztériumhoz, akkor ezt a jövő évi kiírásoknál figyelembe fogják venni.

Miután Szávay István levelet írt minden Határtalanul! pályázatot nyert magyarországi köznevelési intézményhez, biztatva vezetőiket arra, hogy problémáikat jelezzék az illetékeseknek, úgy tűnik a nyomásgyakorlásnak konkrét eredménye lett.

Rétvári Bence a parlament szerdai ülésén Szávay kérdésére válaszolva azt mondta, próbálják kiszélesíteni az elszámolható tételek körét, és a minisztériumban ezzel kapcsolatban már az utolsó simításokon dolgoznak.

A Jobbik célja az, hogy valóban minden magyar gyermek legalább életében egyszer teljesen ingyen eljusson valamely külhoni magyar közösséghez és ez se a pedagógusokra, se a családokra ne rójon se adminisztratív, se anyagi téren elviselhetetlen pluszterhet - fogalmazott Szávay István honlapján közzétett reagálásában.

alfahir.hu - jobbik.hu

2019 december