Híreink

Belement a kormány: teljesen ingyenesen mehetnek külhonba a magyar diákok

2016-11-03 15:54
-A +A

Teljesen ingyenessé válhat a Határtalanul! program a diákok számára. Korábban voltak olyanok, akik az étkeztetést, belépőjegyeket vagy épp az utasbiztosítást sem tudták kifizetni, jobbikos nyomásra azonban a minisztérium úgy tűnik, a jövőben ezeket a költségeket is átvállalja.

A Határtalanul! program keretében évek óta lehetősége van magyarországi hetedikes diákoknak olyan határon túli utazásokra pályázni, melyek során megismerhetik az elszakított országrészeken élő magyarság helyzetét, ismerkedhetnek, barátságokat köthetnek. Azonban a program eddig nem volt teljesen ingyenes, ugyanis az étkezéseket, belépőjegyeket, vagy éppen az utasbiztosítást a szülőknek kellett fizetniük, ez pedig akár a programtól való távolmaradást jelentő több tízezer forintos költséget is jelenthetett.

Azért, hogy a kormány valóban a teljes költséget kifizesse a diákok után, Szávay István jobbikos parlamenti képviselő pótpályázati javaslattal többször fordult a minisztériumhoz. Ennek hatására májusban Rétvári Bence államtitkár már ígéretet tett, hogy amennyiben az iskolák megküldik a belépők, az étkezés és az utasbiztosítás összegének térítésével kapcsolatos igényeiket a minisztériumhoz, akkor ezt a jövő évi kiírásoknál figyelembe fogják venni.

Miután Szávay István levelet írt minden Határtalanul! pályázatot nyert magyarországi köznevelési intézményhez, biztatva vezetőiket arra, hogy problémáikat jelezzék az illetékeseknek, úgy tűnik a nyomásgyakorlásnak konkrét eredménye lett.

Rétvári Bence a parlament szerdai ülésén Szávay kérdésére válaszolva azt mondta, próbálják kiszélesíteni az elszámolható tételek körét, és a minisztériumban ezzel kapcsolatban már az utolsó simításokon dolgoznak.

A Jobbik célja az, hogy valóban minden magyar gyermek legalább életében egyszer teljesen ingyen eljusson valamely külhoni magyar közösséghez és ez se a pedagógusokra, se a családokra ne rójon se adminisztratív, se anyagi téren elviselhetetlen pluszterhet - fogalmazott Szávay István honlapján közzétett reagálásában.

alfahir.hu - jobbik.hu

 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július