Biztonságosabb - igazságosabb

2014-03-05 15:22

A Jobbik programja szerint a termelő munkahelyek bővítésével, áfacsökkentéssel és a nyugdíjjárulék visszaállításával a nyugdíjrendszer biztonságosabbá válik, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségével és nyugdíjemelés sávossá tételével pedig igazságosabbá.

Amíg köztudott, hogy a fiatalok körében a Jobbik a legnépszerűbb párt, addig a mi visszajelzéseink alapján, - itt aláírásgyűjtésekre, standolásokra, lakossági fórumokra gondolok - egyre nagyobb a középkorosztály és az idősek áramlása a Jobbik felé. Ebben a helyzetben úgy érezzük, hogy fontos hangsúlyozni, hogy mit is kínál a Jobbik a nyugdíjas társadalomnak. - mondta Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján.

A pártelnök kifejtette: egy biztonságosabb és igazságosabb nyugdíjrendszert kínál a nyugdíjasok számára.

Biztonságosabb rendszer

Mint ismert, a magyar nyugdíjrendszer jelenleg felosztó-kirovó alapokon nyugszik, így az adott évben befolyó adóbevételeket tudjuk nyugdíjakra kifizetni. Ez azt jelenti, hogy a magyar nyugdíjasok biztonsága a magyar munkahelyek biztonságának függvénye. Ha van munkahely, van biztonságos nyugdíjrendszer, ha nincs munka, akkor nincs biztonságban a nyugdíjrendszer - tette hozzá.

Emlékeztetett: az elmúlt 24 év hihetetlen pusztítást végzett a termelő munkahelyek tekintetében, olyannyira, hogy a kormány, amely most sikerről beszél, valójában csak a közmunkaprogram és a külföldre vándoroltak statisztikájával tudja feljavítani az adatokat, valódi munkahelyeket ez a kormány is képtelen volt teremteni.

A magyar nyugdíjrendszert az elmúlt 24 év válságba sodorta. A Jobbik ezért a termelő munkahelyek létesítésére helyezi programjának fókuszát, amennyiben kormányra kerülünk, ezt fogjuk elsőrendű feladatunknak tekinteni. A párt Hét vezér tervén keresztül ez elérhető - vélte Vona Gábor.

A másik javaslatunk az alapvető élelmiszerek és mindennapi megélhetést kísérő termékek esetében az áfa öt százalékra csökkentése. Ez természetesen nem csak a nyugdíjasokat érinti, de ezek a termékek szinte teljesen lefedik a nyugdíjas kosár tartalmát. Az áfacsökkentés és az ezzel járó élelmiszer, és alapvető termékek árcsökkenése nagy segítséget fog nyújtani a nyugdíjasok számára - tette hozzá.

A párt harmadik javaslata a nyugdíjjárulék visszaállítása. Mint ismert, a jelenlegi kormány ezt eltörölte, helyette pedig bevezette a szociális hozzájárulási adót, amellyel az volt a szándéka, hogy a nyugdíjakra fordítható összegeket ne csak nyugdíjra, hanem bármi másra is el lehessen költeni. Azt gondoljuk, hogy ez folyamatos veszélyt jelent a nyugdíjrendszer számára - mondta.

Amennyiben a Jobbik kormányra kerül, visszaállítja a nyugdíjjárulékot, hogy azokat a pénzeket, amelyeket a nyugdíjra fizetik be az emberek, kizárólag nyugdíjra lehessen fordítani - vázolta a pártelnök.

Igazságosabb rendszer

Az igazságosabb nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a pártnak két javaslata van. A negyvenéves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét a kormány a nők számára lehetővé tette, ezt egy Jobbik-kormány is vállalja, de úgy érezzük, hogy akkor igazságos ez a rendszer, ha ezt a férfiakra is kiterjesztjük, különösen annak tudatában, hogy az elhalálozási adatok alapján a férfiak hamarabb távoznak el, mint a hölgyek.

Másrészt a nyugdíjemelés sávos szisztémával való megvalósítása. Ennek célja egyértelműen a kisnyugdíjasok helyzetének javítása.

A Jobbik a nyugdíjrendszer minden kategóriájának reálértékét szeretné megőrizni, de ezen belül szükségesnek tartja, hogy egy sávos emelés szisztémájával erősítsük a kisnyugdíjasok vásárlóerejét. A jelenlegi rendszer egy ilyenfajta megkülönböztetést nem tesz lehetővé.

alfahir.hu - jobbik.hu