Híreink

Bohózatot csinált Orbán Viktor a vagyonnyilatkozati rendszerből

2019-02-05 13:20
-A +A
 
Az országgyűlési képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozati rendszer átalakítását kezdeményezi a Jobbik. Az ellenzéki párt szerint ki kellene terjeszteni a kötelezettséget a politikusok családtagjaira is, a bevallások valóságtartalmát pedig egy Fidesztől független NAV-nak kellene ellenőrizni.
 
Bohózattá vált a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer Szilágyi György szerint. A Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, hogy ezért épp az az Orbán Viktor felel, aki gyakran hangoztatja, hogy a politikusi vagyonnyilatkozatok rendszere Magyarországon a legszigorúbb. Szilágyi György sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett: 
 
A miniszterelnök milliós nagyságrendű ajándékokat fogadott el, be is vallotta, azonban ezeket törvényi kötelezettsége ellenére sem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.
 
Azokról a luxus repülőutakról van szó, amelyekről még tavaly írt az Átlátszó. Orbán Viktor külföldi focimeccsekre ruccant ki magánrepülővel, a több millió forint összértékű utak egy részét kötélbarátjától, a közbeszerzéseken rendkívül sikeres Garancsi Istvántól kapta ajándékba. Pedig a törvény egyértelműen fogalmaz: a képviselői tiszteletdíja egytizenketted részénél értékesebb ajándékokat és ingyenes juttatásokat fel kell tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.
 
Szilágyi György szerint épp az ilyen, és ehhez hasonló esetek miatt kellene komolyabban szabályozni a vagyonnyilatkozati rendszert. Egyik első lépésként az egy háztartásban élő családtagokra is kiterjesztenék a bevallási kötelezettséget.
 
Második lépésként ezek valóságtartalmát vagyonosodási vizsgálat keretében ellenőrizné a NAV. A jobbikos politikus szerint ez kiterjedne a vizsgált személy tágabb környezetére. Így kiderülhetne például, ha egy képviselő nyugdíjas édesanyja több száz millió forintos cégeket szerez, de arra is magyarázattal szolgálhatna, ha egy kormánytag környezetében boldog-boldogtalan milliárdossá válik pár év alatt.
 
A politikus szerint az általuk sürgetett szigorítás részeként a vagyonnyilatkozatból kifelejtett több százezres mellékállásoknak, százmillióknak és a maguktól táguló lakásoknak is komolyabb következménye lenne.
 
Szilágyi György azt mondta, a Jobbik politikusai nemcsak saját, de a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá teszik évek óta, így történt ez idén is. Részsikernek tartja, hogy van már olyan párt, akik hasonlóan járnak el, ugyanakkor a Fidesz és a KDNP képviselői a mai napig nem hajlandók eleget tenni a felhívásuknak.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

A lemaradt bérekről az Országos Bírói Tanács tavaly decemberben közleményt adott ki.
Ma elhagyhatta a börtönt H. Dezső, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 július