Böjte Csabáék 800 ezret, a CÖF 500 milliót kapott az MVM-től

2017-05-19 14:55

Feljelentést tesz Szávay István a Magyar Villamos Művek CÖF-nek adott félmilliárd forintos támogatása ügyében.

A héten robbant a hír, hogy az MVM 2016 végén 508 millió forinttal dobta meg a Fidesszel szimbiózisban létező Civil Összefogás Fórumot finanszírozó Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. A jobbikos Szávay István országgyűlési képviselő szerint ez kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, amiért feljelentést is tett.

A támogatás egyébként a kormánypárti "civilek" tavalyi éves beszámolójában nem is szerepelt, a szerint mindössze hetvenmillió forintból gazdálkodtak.

Ifjabb Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő és hobbialkotmányjogász a Soros György által pénzelt szervezetek szerinte 20 milliárd forintot is meghaladó támogatásával igyekezett bagatellizálni az ügyet. Szávay Istvánt azonban nem igazán győzte meg. A politikus rámutatott: az MVM tavaly összesen egymilliárd forintot költött hasonló célokra, és ezeknek a felét egyedül a CÖF kapta meg. A Villamos Művek több pénzt költött rájuk, mint a saját kézilabda csapatára.

Szávay összehasonlításképpen felidézte: Böjte Csaba testvér alapítványa ugyanebből a keretből mindössze 800 ezer forintot kapott.

Ráadásul a két szervezet tevékenységét össze sem lehet hasonlítani - tette hozzá Szávay, aki eleve nem érti, hogy az állami vállalat mit látott társadalmilag hasznosnak a kormánypárti álcivilek működésében.

Hogy mekkora összeg ma Magyarországon 500 millió forint, azt jól mutatja, hogy ez több pénz, mint az ellenzéki pártok választási eredmény után járó állami támogatása  - jegyezte meg a képviselő.

Szávay emlékeztetett rá, hogy a tegnapi kormányinfón Lázár János is elismerte: az MVM pénze közpénz.

Ezt a cég korábban tagadta, hangsúlyozva, hogy "a támogatási összegeket nem közpénzből, hanem saját forrásból" fedezik. A politikus ennek megfelelően a mai napon feljelentést is tett "hűtlen kezelés" miatt. Úgy véli, az ilyen mértékű "indokolatlan támogatás" súlyosan sérti a felelős gazdálkodás elvét, tehát az állami cégnél "bűncselekmény történt."

Hozzátette: árulkodónak tartja, hogy a Csizamdia László CÖF-vezető éppen az MVM-es támogatás érezése idején, tavaly december 7-én jelentette be a Gyurcsány Ferencet és Vona Gábort összemosó bohócos plakátkampányának indulását. Szávay szerint erősen feltételezhető, hogy a plakátok költségeit, vagy azok egy részét az MVM-től kapott közpénzből finanszírozták.

Szávay István minden minisztériumhoz írásbeli kérdést nyújtott be, hogy a tárca, illetve ahhoz köthető intézmény vagy társaság támogatta-e 2010 és 2016 között a CÖF-öt. Hozzátette: valószínűnek tartja, hogy a várhatóan tíz napon belül megérkező válaszok nyomán még számos hasonló visszaélésre derül fény, amelyek kapcsán szintén feljelentést fog tenni.

alfahir.hu - jobbik.hu

"A magyar demokrácia a következő időszakban fog eldőlni."
A Jobbik szerint lehetővé kellene tenni a levélben történő szavazást a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkezők részére is.

2017 december