Boldog István több százmilliós korrupciós ügyében nyomozhat az ügyészség

2019-10-01 19:13

A fideszes országgyűlési képviselő több százmillió forintos önkormányzati megrendelések ügyében zsarolhatott több környékbeli polgármestert – állítja Hadházy Ákos az ügyészség tájékoztatására hivatkozva.

Hadházy „helyi informátoraitól” értesült az ügyről, majd Polt Péterhez fordult azzal a kérdéssel, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben folyik-e olyan korrupciós nyomozás, amelyben önkormányzatok és egy parlamenti képviselő is érintett. A legfőbb ügyész szűkszavú válaszában elismerte, hogy ilyen büntetőügy valóban folyamatban van.
Miután a választókerületből két képviselő ül az Országgyűlésben, s a jobbikos Csányi Tamással egyeztetve kiderült, hogy „természetesen nem róla van szó”, így az ügyben érintett honatya nem lehet más, mint a fideszes Boldog István - mutatott rá Hadházy Ákos. A független képviselő hozzátette: „informátoraitól” úgy tudja, Boldog 2017-ben szülőfalujába, Kétpóra rendelte a környékbeli települések vezetőit, és kerek-perec közölte velük: ha nem adnak vaskos megrendeléseket az általa megnevezett cégeknek, ne is reménykedjenek uniós pénzekben.

A zsarolás tárgyává tett összegek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)keretében lettek odaítélve. Hadházy szerint megvizsgálva az elmúlt időszak pályázati döntéseit, világosan látszik, hogy azok a települések, amelyek engedtek a nyomásnak, kaptak támogatást, míg azok, amelyek nem – köztük azok, akik hozzá fordultak a történettel – nem, vagy alig nyertek.

A kétpói találkozók Hadházy szerint titokban zajlottak, a fideszes politikus külön-külön rendelte magához a polgármestereket. Boldog azonban tavaly márciusban egy nyilvános rendezvény alkalmával alig finomabban jelezte a környékbeli településeknek, ki a főnök a választókerületben. A polgármesterek számára szervezett cserkeszőlői tanácskozás célja papíron a "következő 4 év fejlesztési programjának megalkotása a választókerületben" volt. Ám a megbeszélésen való részvétel feltétele nyilatkozat aláírása volt, melyben támogatásukról biztosítják a választásokon Boldogot.
A politikus szerint a feltételezhető korrupciót jól nyomon lehet követni több helyi vállalkozás hirtelen, semmiből jött mesés felfutásán. Jellemző példaként megemlítette a Profiter Machine Kft-t, amely 2017 májusig más néve működött, minimális nyereséggel. Miután egy jászberényi nő megvette, a vállalkozás profitja tavaly varázsütésre 300 millió forint fölé ugrott. Első önkormányzati megrendelésüket hogy, hogy nem, a 2014-ig Boldog által vezetett Kétpón nyerték el, ezt még több mint tucatnyi siker követte – egyetlen kivétellel mindig a választókerületben.

Kérdésre válaszolva Hadházy Ákos elmondta: pontosan még nem látszik, mekkora összegű korrupcióról lehet szó, ám az érintett önkormányzati közbeszerzések összege meghaladja az 500 millió forintot.
Hangsúlyozta: szinte kizárólag meghívásos tenderekről van szó, amelyeken eleve csak a kijelölt cégek indulhattak el.

Csányi Tamás az elhangzottakra reflektálva hangsúlyozta: hogy a korrupció maga a kormány politikája, azt a Fidesz-közeli Lánczi Andrástól már évek óta tudjuk. Boldog István ügy szerinte nem más, mint „a NER működés közben".

Hozzátette: „Minden álnemzeti és álkeresztény fideszes műmájernek ajánlom figyelmébe a Tízparancsolat nagyon egyszerűen, által is érthetően megfogalmazott két pontját: ne hazudj, és ne lopj!”

Boldog István kedd délután közleményben reagált a vádakra. A képviselő szerint csupán "politikai cirkuszról", van szó, amely "hangulatkeltés a választási kampányban".

A fideszes képviselő azt írja, eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de szükség esetén "természetesen állok a hatóságok rendelkezésére".

alfahir.hu - jobbik.hu

Szinte az összes párt beállt mögéjük.
A Jobbik ugyanazt mondja, mint 2016-ban: építsenek börtönöket!

2020 február