Börtönbiznisz

2020-02-23 08:35

Az Orbán-kormány javaslatára csütörtökön rendkívüli eljárásban tárgyal az Országgyűlés az úgynevezett börtönbizniszről, azaz "a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről". Bár némileg meglepően hathat, de a kormány-kommunikáció homlokterébe került téma több hasonlóságot is mutat a kormányzat bevándorláspolitikájával.

Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de 2015 előtt a kormánypárti politikusok a parlamentben kinevették azokat a jobbikos politikusokat, akik a közelgő migrációs hullámra figyelmeztettek, sőt, az Orbán-kormány - az ellenzéki tiltakozások dacára - mindent megtett azért, hogy magyar közösségek határába húzzanak fel menekülttáborokat. A migrációban rejlő propaganda lehetőséget már csak azután vették észre, és használták ki, hogy 2015-ben a jobbikos Rig Lajos egyéni mandátumot nyert a tapolcai időközi országgyűlési választáson, illetve a bevándorlók tömegével jelentek meg a magyar határ mindkét oldalán.

A börtönbizniszre is mindössze két frakció mondott igent a 2016-os parlamenti szavazáson: a Fidesz és a KDNP. S csak egy párt ellenezte mindvégig, és szavazott is nemmel: az a Jobbik.

Szóval, most az a faramuci helyzet állt elő, hogy a kormányzat az elhibázott döntését cibálja 4 évvel később a Parlament elé, és beszél róla úgy, mintha a Fidesz-KDNP nem a börtönbiznisz jelentette probléma forrása lenne, hanem a megoldás. Egyébként a parlamenti vita is részint ebben a szellemben zajlott: az ellenzék arra emlékeztette a kormánypártokat, hogy a több mint 12 ezer per, ami zajlik/zajlott a fogvatartottak részéről a magyar állammal szemben, és hogy ezeken több mint 8,5 milliárd forintot buktak az adófizetők, a kormányzat hibája.

De a mostani javaslatnak vannak további hibái is. Erről Gyüre Csaba, a Jobbik vezérszónoka beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus nemcsak azt idézte fel, hogy a Jobbik volt az egyedüli frakció, amely ellenezte a Trócsányi László akkori igazságügyi miniszter által előadott javaslatot, hanem arról is szót ejtett, hogy a Fidesz-KDNP most ugyanazokat az érveket hozza fel, mint amiket a Jobbik mondott 2016-ban: nem az a jó megoldás, ha fogvatartottak kapnak kárpótlást, ezeket az összegeket az áldozatok családjainak kellene megítélni.

Gyüre Csaba meglátása szerint nemcsak a kormányzati sajtóban csak Sorosistaként bemutatott ügyvédi irodák húznak hasznot a börtönbizniszből, hanem maga a kormányzat is - mégpedig a kommunikációban, és a propagandában.

"Most eljátssza, hogy ő az, aki meg akar felelni a társadalmi elvárásoknak... Tehát a saját búnét, a saját hibáját ezzel a javaslattal a maga javára próbálja billenteni" - fogalmazott a kormány manőveréről.

Ugyanakkor "van egy döbbenetes dolog a törvényjavaslatban", amire a Jobbik módosítót is adott be - magyarázta a politikus. A tervezet tartalmaz egy passzust, miszerint

2020. szeptember 30-ig meg kell szüntetnie a kormánynak a túlzsúfoltságot a börtönökben, és ha ennek nem tesz eleget, mulasztásos törvénysértésbe kerül a kabinet..

Ennek két logikus módja lehetséges.

Az egyik, hogy felépíti azokat a börtönöket, amelyekkel már 2015 óta adós. A Jobbik egy másik törvénymódosítója arra szólít fel, hogy épüljön meg a megígért bv intézet

- Kunmadaras,
- Békés,
- Heves,
- Komádi,
- Ózd,
- Kemecse,
- Csenger
- és Komló

településkén.

A másik módszer egyszerűbb. Mivel 20 százalékos a zsúfoltság, szabadon engedik a jelenleg fogvatartott 16.300 ember egyötödét, körülbelül 3000 rabot.

"Ez lesz a megoldás?!" - vetette fel Gyüre Csaba.

A Jobbik szerint a mostani javaslat elnapolja a problémák megoldását, nem ad semmilyen konkrét javaslatot, nem oldja meg a túlzsúfoltságot - hangzott el.

A politikus leszögezte azt is: "a kormány kérjen bocsánatot a magyar néptől!". Ne nemzeti konzultációt szervezzen, hiszen ő az oka, hogy a helyzet odáig jutott, hogy 8,5 milliárdot kifizettek kártalanításra a magyar adófizetők pénzéből a fogvatartottaknak, holott ebből az összegből majdnem két bv intézetet is fel lehetett volna építeni.

Érdeklődésünkre Gyüre Csaba döbbenetesnek nevezte, hogy a parlamenti vitában a KDNP-s Vejkey Imre arról beszélt, el kell gondolkodni az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán.

Idáig jutott a KDNP-frakció, ebben egy véleményre kerültek a Mi Hazánkkal - fogalmazott. A Jobbik szerint érvényesülnie kell az emberi normáknak is, de a társadalmi elvárásoknak is meg kell felelni, például az új börtönök felépítésével - hangsúlyozta.

Azt is felvetettük, hogy a törvényjavaslat szövege hivatkozik a még el sem kezdődött nemzeti konzultáció eredményére is.

"A korát megelőzi ebből a szempontból ez a törvényjavaslat" - válaszolt rá, hozzátéve: ez is csak propagandacélt szolgál.

alfahir.hu - jobbik.hu

Az így befolyó milliárdokat a kormányzat köteles lenne a Magyar Munkahelyvédelmi Alapba csoportosítani.
Mentelmi jog: Boldog István, Kálló Gergely

2020 április